Żurawina - właściwości, przepis na ocet i nalewkę

Żurawina - właściwości, przepis na ocet i nalewkę

Żurawina to roślina o niezwykle cennych owocach. Niewielkie jagody kryją w sobie prawdziwą skarbnicę związków aktywnych, wspomagających odporność, działających przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i usprawniających pracę układu krążenia.

Owoce żurawiny wyróżniają się na tle innych owoców bardzo wysoką zawartością związków fenolowych, zwłaszcza antocyjanów i flawonoli. Dzięki temu cechują się ogromnym potencjałem antyoksydacyjnym. A to oznacza, że owoce żurawiny okazują się być nieocenionym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami. 

Właściwości żurawiny

Wśród najbardziej znanych właściwości prozdrowotnych żurawiny wymienić można wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu moczowego. Roślina ta znajduje zastosowanie zarówno w profilaktyce zakażeń bakteryjnych dróg moczowych, jak i wspomaganiu leczenia takich infekcji. 

Żurawina ogranicza przyleganie bakterii do ścian dróg moczowych, dzięki czemu łatwiej usunąć je wraz z moczem. Ponadto zawarta w owocach witamina C zakwasza mocz, dzięki czemu hamuje namnażanie bakterii.

Poza wspomaganiem leczenia infekcji bakteryjnych dróg moczowych, owoce żurawiny mogą skutecznie zwalczać także inne infekcje. Mowa np. o przeziębieniu i grypie, a także infekcjach układu pokarmowego.

Żurawina wykazuje unikatową zdolność do eliminowania toksyn, wspomaga utrzymanie prawidłowej flory jelitowej, ogranicza występowanie biegunek i wzdęć. Ponadto ma swój istotny udział w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori.

Dzięki wysokiej zawartości licznych antyoksydantów żurawina wykazuje niezwykle korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wiadomo bowiem, że to narażenie na wolne rodniki i rozwój stanu zapalnego leżą u podłoża zmian miażdżycowych, a także takich powikłań miażdżycy jak nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, zawał czy udar.

Żurawina ogranicza negatywny wpływ wolnych rodników, zmniejsza tempo peroksydacji lipidów, redukując tym samym ryzyko rozwoju blaszki miażdżycowej.

Herbata żurawinowa

Z owoców żurawiny można przygotować pyszną rozgrzewającą herbatę. 

Składniki:
250 g owoców żurawiny
500 ml wody
pół pomarańczy
mały kawałek świeżego korzenia imbiru
łyżka miodu
laska cynamonu

 

Przygotowanie:

1. Owoce żurawiny zalać wodą i gotować przez 30 minut

2. Dodać imbir i laskę cynamonu, pozostawić napar na 5 minut

3. Dodać pokrojoną pomarańczę i miód

 

Nalewka z żurawiny (żurawinówka)

Składniki:
500 ml wody
500 ml spirytusu
500 g świeżych owoców żurawiny
100 g cukru

 

Przygotowanie:

1. Umyć, osuszyć i lekko zmiażdżyć owoce żurawiny

2. Przełożyć owoce do dużego słoja i zalać alkoholem i wodą

3. Odstawić szczelnie zamknięty słój w zacienione miejsce na 14 dni

4. Zlać alkohol znad owoców i odłożyć zlany płyn na później

5. Owoce zasypać cukrem i odstawić słój na kilka dni, codziennie nim wstrząsając

6. Odcedzić powstały sok i połączyć ze zlanym wcześniej alkoholem

7. Zlać nalewkę do butelek

8. Spożywać 1 łyżkę nalewki (10 ml) raz dziennie

 

Ocet żurawinowy

Z owoców żurawiny przygotować można aromatyczny ocet, który doskonale wzbogaca smak wielu potraw, ponadto może być spożywany w celach prozdrowotnych.

Składniki:
Owoce żurawiny (świeże, mrożone lub suszone)
Ocet jabłkowy w takiej objętości, aby całkowicie przykryć owoce

 

Przygotowanie:

1. W rondelku umieścić owoce i ocet

2. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż owoce pękną

3. Pozostawić ocet w garnuszku do przestudzenia

4. Odcedzić owoce i zlać ocet do butelek

5. Można przechowywać w chłodnym miejscu przez 3 miesiące lub w lodówce przez 6 miesięcy

 

Profilaktycznie można stosować ocet z żurawiny w ilości łyżeczki octu rozpuszczonej w połowie szklanki wody, na pół godziny przed posiłkiem. Ponadto w przebiegu infekcji górnych dróg oddechowych można przygotować płukankę, mieszając 3 łyżki octu żurawinowego ze szklanką wody.

Koktajl żurawinowy

Koktajl z owoców żurawiny i siemienia lnianego to doskonały sposób na wspomaganie pracy układu pokarmowego i zapobieganie zaparciom.

Składniki:
150 g owoców żurawiny
pół litra wody
łyżka zmielonego siemienia lnianego lub błonnika z babki jajowatej

Przygotowanie:

1. Zalać owoce wodą i gotować do momentu, aż owoce zaczną pękać

2. Odcedzić napar i podzielić na dwie porcje

3. Dodać łyżkę siemienia lnianego lub błonnika z babki jajowatej do porcji naparu

3. Pić na czczo i wieczorem

Pobierz darmowego e-booka ZDROWE PRZEPISY:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Oto linki do opracowań naukowych:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35322843/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10108827/

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze