Żurawina - właściwości, przepis na ocet i nalewkę
Żurawina to roślina o niezwykle cennych owocach. Niewielkie jagody kryją w sobie prawdziwą skarbnicę związków aktywnych, wspomagających odporność, działających przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i usprawniających pracę układu krążenia.
Owoce żurawiny wyróżniają się na tle innych owoców bardzo wysoką zawartością związków fenolowych, zwłaszcza antocyjanów i flawonoli. Dzięki temu cechują się ogromnym potencjałem antyoksydacyjnym. A to oznacza, że owoce żurawiny okazują się być nieocenionym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami.
Właściwości żurawiny
Wśród najbardziej znanych właściwości prozdrowotnych żurawiny wymienić można wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu moczowego. Roślina ta znajduje zastosowanie zarówno w profilaktyce zakażeń bakteryjnych dróg moczowych, jak i wspomaganiu leczenia takich infekcji.
Żurawina ogranicza przyleganie bakterii do ścian dróg moczowych, dzięki czemu łatwiej usunąć je wraz z moczem. Ponadto zawarta w owocach witamina C zakwasza mocz, dzięki czemu hamuje namnażanie bakterii.
Poza wspomaganiem leczenia infekcji bakteryjnych dróg moczowych, owoce żurawiny mogą skutecznie zwalczać także inne infekcje. Mowa np. o przeziębieniu i grypie, a także infekcjach układu pokarmowego.
Żurawina wykazuje unikatową zdolność do eliminowania toksyn, wspomaga utrzymanie prawidłowej flory jelitowej, ogranicza występowanie biegunek i wzdęć. Ponadto ma swój istotny udział w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori.
Dzięki wysokiej zawartości licznych antyoksydantów żurawina wykazuje niezwykle korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wiadomo bowiem, że to narażenie na wolne rodniki i rozwój stanu zapalnego leżą u podłoża zmian miażdżycowych, a także takich powikłań miażdżycy jak nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, zawał czy udar.
Żurawina ogranicza negatywny wpływ wolnych rodników, zmniejsza tempo peroksydacji lipidów, redukując tym samym ryzyko rozwoju blaszki miażdżycowej.
Herbata żurawinowa
Z owoców żurawiny można przygotować pyszną rozgrzewającą herbatę.
Składniki: |
250 g owoców żurawiny |
500 ml wody |
pół pomarańczy |
mały kawałek świeżego korzenia imbiru |
łyżka miodu |
laska cynamonu |
Przygotowanie: 1. Owoce żurawiny zalać wodą i gotować przez 30 minut 2. Dodać imbir i laskę cynamonu, pozostawić napar na 5 minut 3. Dodać pokrojoną pomarańczę i miód |
Nalewka z żurawiny (żurawinówka)
Składniki: |
500 ml wody |
500 ml spirytusu |
500 g świeżych owoców żurawiny |
100 g cukru |
Przygotowanie: 1. Umyć, osuszyć i lekko zmiażdżyć owoce żurawiny 2. Przełożyć owoce do dużego słoja i zalać alkoholem i wodą 3. Odstawić szczelnie zamknięty słój w zacienione miejsce na 14 dni 4. Zlać alkohol znad owoców i odłożyć zlany płyn na później 5. Owoce zasypać cukrem i odstawić słój na kilka dni, codziennie nim wstrząsając 6. Odcedzić powstały sok i połączyć ze zlanym wcześniej alkoholem 7. Zlać nalewkę do butelek 8. Spożywać 1 łyżkę nalewki (10 ml) raz dziennie |
Ocet żurawinowy
Z owoców żurawiny przygotować można aromatyczny ocet, który doskonale wzbogaca smak wielu potraw, ponadto może być spożywany w celach prozdrowotnych.
Składniki: |
Owoce żurawiny (świeże, mrożone lub suszone) |
Ocet jabłkowy w takiej objętości, aby całkowicie przykryć owoce |
Przygotowanie: 1. W rondelku umieścić owoce i ocet 2. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż owoce pękną 3. Pozostawić ocet w garnuszku do przestudzenia 4. Odcedzić owoce i zlać ocet do butelek 5. Można przechowywać w chłodnym miejscu przez 3 miesiące lub w lodówce przez 6 miesięcy |
Profilaktycznie można stosować ocet z żurawiny w ilości łyżeczki octu rozpuszczonej w połowie szklanki wody, na pół godziny przed posiłkiem. Ponadto w przebiegu infekcji górnych dróg oddechowych można przygotować płukankę, mieszając 3 łyżki octu żurawinowego ze szklanką wody.
Koktajl żurawinowy
Koktajl z owoców żurawiny i siemienia lnianego to doskonały sposób na wspomaganie pracy układu pokarmowego i zapobieganie zaparciom.
Składniki: |
150 g owoców żurawiny |
pół litra wody |
łyżka zmielonego siemienia lnianego lub błonnika z babki jajowatej |
Przygotowanie: 1. Zalać owoce wodą i gotować do momentu, aż owoce zaczną pękać 2. Odcedzić napar i podzielić na dwie porcje 3. Dodać łyżkę siemienia lnianego lub błonnika z babki jajowatej do porcji naparu 3. Pić na czczo i wieczorem |
Pobierz darmowego e-booka ZDROWE PRZEPISY:
Oto linki do opracowań naukowych:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35322843/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10108827/
Komentarze0Dodaj komentarz