Mniszek lekarski - syrop, ocet i napar. Najlepsze przepisy.
Mniszek lekarski to szeroko rozpowszechniona roślina o wyjątkowych właściwościach. Zawiera liczne związki aktywne, dzięki którym wspomaga trawienie, działa napotnie i żółciopędnie, wspomaga pracę wątroby. W celach leczniczych wykorzystać można liście, kwiaty i korzeń rośliny.
Mniszek lekarski — związki aktywne
Skład chemiczny mniszka lekarskiego różni się w zależności od pory zbiorów, warunków ekologicznych czy sezonu. Najciekawsze związki aktywne zawarte w liściach i korzeniach mniszka to:
- polifenole
- kumaryny
- sterole
- polisacharydy
- witamina A
- pektyny i śluzy
Dzięki wysokiej zawartości związków fenolowych, mniszek wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, łagodzi stany zapalne.
Mniszek może wspomóc walkę z licznymi drobnoustrojami, takimi jak Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, a także Candida albicans.
Dzięki wspomaganiu pracy wątroby oraz działaniu moczopędnemu mniszek wspomaga oczyszczanie organizmu.
W korzeniu mniszka znajduje się prebiotyk inulina. Wspiera ona rozwój prawidłowej flory jelitowej oraz usprawnia pasaż treści jelitowej.
Ponadto kwasy fenolowe usprawniają produkcję i wydzielanie żółci, dzięki czemu proces trawienia tłuszczów przebiega bardziej efektywnie.
Z wysokiej zawartości inuliny wynika jeszcze jedna korzyść, a jest nią możliwość normalizacji poziomu glukozy i lipidogramu.
Jedną z najbardziej zaskakujących ciekawostek jest to, że mniszek jest bogaty w antyoksydanty, które chronią przed starzeniem. Zawiera polifenole oraz inne związki antyoksydacyjne, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie. Regularne spożywanie mniszka może wspierać ochronę komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, spowalniając procesy starzenia.
Mniszek lekarski — syrop
Kwiaty mniszka lekarskiego stanowią doskonały surowiec do przygotowania syropu czy octu. Poniżej zaprezentuję przepis na syropy z mniszka w wersji z cukrem i bez cukru, a także na ocet z kwiatów mniszka.
Tradycyjny syrop z mniszka przygotujemy w następujący sposób:
Składniki: |
około 250 kwiatów mniszka lekarskiego |
700 ml wody |
600 g cukru |
4 rozdrobnione goździki |
Przygotowanie: 1. Kwiaty należy umieścić w garnku, zalać wodą i zacząć gotować pod przykryciem. 2. Po kilku minutach można dodać rozdrobnione goździki, po czym kontynuować gotowanie przez około 20 minut. 3. Po tym czasie odstawić całość na 24 godziny. 4. W kolejnym kroku należy przecedzić całość przez gazę, a pozostałe kwiaty można dodatkowo wycisnąć przez woreczek nylonowy. 5. Tak uzyskany macerat przelewamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier, a następnie gotujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 6. Na koniec zlewamy syrop do wyparzonych słoiczków, po czym dokładnie je zakręcamy i stawiamy do góry dnem. |
Syrop można przechowywać w lodówce przez około 2 miesiące. Zalecane dawkowanie to 1 łyżeczka dziennie.
Przedstawię jeszcze alternatywny sposób na syrop z mniszka lekarskiego bez cukru.
Składniki: |
około 100 g kwiatów mniszka lekarskiego |
miód w takiej ilości, aby całkowicie zalać kwiaty umieszczone w słoiku |
2 cm korzenia imbiru |
sok z połowy cytryny |
Przygotowanie: 1. Kwiaty należy umieścić w słoiku i zalać miodem, po czym dodać poszatkowany imbir oraz sok z cytryny. 2. Całość należy umieścić w zamkniętym słoiku na około 3 tygodni w zacienionym miejscu, codziennie wstrząsając słojem. 3. Po trzech tygodniach miód należy przecedzić i spożywać w ilości 1-2 łyżeczek dziennie. |
Ocet z mniszka lekarskiego
Składniki: |
2 szklanki płatków mniszka lekarskiego |
2 litry przegotowanej wody |
3 łyżki cukru |
Matka octowa lub 3 łyżki octu jabłkowego |
Przygotowanie: 1. Świeżo zerwane kwiaty mniszka rozłożyć na ściereczce i pozostawić na 1-2 godziny 2. Umyć kwiaty pod bieżącą wodą i umieścić w słoju o objętości 3 litrów 3. Cukier rozpuścić w wodzie i zalać kwiaty 4. Dodać ocet lub matkę octową 5. Przykryć słój ściereczką, umocować ją gumką recepturką. 6. Słój umieścić na dwa tygodnie w ciemnym, ciepłym miejscu 7. Codziennie wstrząsać słojem 8. Po dwóch tygodniach, gdy kwiaty opadną, należy przecedzić ocet i zlać do butelek. |
Ocet z mniszka może być stosowany wewnętrznie w celu wspomagania trawienia, łagodzenia bólu głowy. Należy wymieszać dwie łyżki octu ze szklanką wody, opcjonalnie można dodać odrobinę miodu.
Napar z mniszka — przepis
Napar można przygotować z wszystkich części rośliny — korzenia, liści oraz kwiatów. W zależności od tego, jakich partii rośliny użyjemy, napar będzie nieco różnił się działaniem.
Napar z korzenia mniszka lekarskiego doskonale pobudza wydzielanie żółci i wspomaga pracę wątroby. Napar z liści mniszka także wspomaga funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych, a dodatkowo działa moczopędnie. Z kolei napar z kwiatów mniszka sprawdza się w przebiegu zaburzeń miesiączkowania, wykazuje ponadto działanie wykrztuśne.
Składniki na napar z korzenia: |
2 łyżeczki suszonego korzenia mniszka lekarskiego |
1 szklanka wrzątku |
Przygotowanie:
|
Składniki na napar z liści: |
2 łyżeczki suszonych liści mniszka lekarskiego |
1 szklanka wrzątku |
Przygotowanie:
|
Składniki na napar z kwiatów: |
2 łyżeczki suszonych kwiatów mniszka lekarskiego |
1 szklanka wrzątku |
Przygotowanie:
|
Przepisy do pobrania w wygodnym formacie PDF, idelane do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz