Mniszek lekarski - syrop, ocet i napar. Najlepsze przepisy.

Mniszek lekarski - syrop, ocet i napar. Najlepsze przepisy.

Mniszek lekarski to szeroko rozpowszechniona roślina o wyjątkowych właściwościach. Zawiera liczne związki aktywne, dzięki którym wspomaga trawienie, działa napotnie i żółciopędnie, wspomaga pracę wątroby. W celach leczniczych wykorzystać można liście, kwiaty i korzeń rośliny.

Mniszek lekarski — związki aktywne

Skład chemiczny mniszka lekarskiego różni się w zależności od pory zbiorów, warunków ekologicznych czy sezonu. Najciekawsze związki aktywne zawarte w liściach i korzeniach mniszka to:

  • polifenole
  • kumaryny
  • sterole
  • polisacharydy
  • witamina A
  • pektyny i śluzy

Dzięki wysokiej zawartości związków fenolowych, mniszek wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, łagodzi stany zapalne.

Mniszek może wspomóc walkę z licznymi drobnoustrojami, takimi jak Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, a także Candida albicans.

Dzięki wspomaganiu pracy wątroby oraz działaniu moczopędnemu mniszek wspomaga oczyszczanie organizmu.

W korzeniu mniszka znajduje się prebiotyk inulina. Wspiera ona rozwój prawidłowej flory jelitowej oraz usprawnia pasaż treści jelitowej.

Ponadto kwasy fenolowe usprawniają produkcję i wydzielanie żółci, dzięki czemu proces trawienia tłuszczów przebiega bardziej efektywnie.

Z wysokiej zawartości inuliny wynika jeszcze jedna korzyść, a jest nią możliwość normalizacji poziomu glukozy i lipidogramu.

Jedną z najbardziej zaskakujących ciekawostek jest to, że mniszek jest bogaty w antyoksydanty, które chronią przed starzeniem. Zawiera polifenole oraz inne związki antyoksydacyjne, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie. Regularne spożywanie mniszka może wspierać ochronę komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, spowalniając procesy starzenia.

Mniszek lekarski — syrop

Kwiaty mniszka lekarskiego stanowią doskonały surowiec do przygotowania syropu czy octu. Poniżej zaprezentuję przepis na syropy z mniszka w wersji z cukrem i bez cukru, a także na ocet z kwiatów mniszka.

Tradycyjny syrop z mniszka przygotujemy w następujący sposób:

Składniki:
około 250 kwiatów mniszka lekarskiego
700 ml wody
600 g cukru
4 rozdrobnione goździki

Przygotowanie:

1. Kwiaty należy umieścić w garnku, zalać wodą i zacząć gotować pod przykryciem.

2. Po kilku minutach można dodać rozdrobnione goździki, po czym kontynuować gotowanie przez około 20 minut.

3. Po tym czasie odstawić całość na 24 godziny.

4. W kolejnym kroku należy przecedzić całość przez gazę, a pozostałe kwiaty można dodatkowo wycisnąć przez woreczek nylonowy.

5. Tak uzyskany macerat przelewamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier, a następnie gotujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

6. Na koniec zlewamy syrop do wyparzonych słoiczków, po czym dokładnie je zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

    Syrop można przechowywać w lodówce przez około 2 miesiące. Zalecane dawkowanie to 1 łyżeczka dziennie.

    Przedstawię jeszcze alternatywny sposób na syrop z mniszka lekarskiego bez cukru.

    Składniki:

    około 100 g kwiatów mniszka lekarskiego

    miód w takiej ilości, aby całkowicie zalać kwiaty umieszczone w słoiku
    2 cm korzenia imbiru
    sok z połowy cytryny

     

    Przygotowanie:

    1. Kwiaty należy umieścić w słoiku i zalać miodem, po czym dodać poszatkowany imbir oraz sok z cytryny.

    2. Całość należy umieścić w zamkniętym słoiku na około 3 tygodni w zacienionym miejscu, codziennie wstrząsając słojem.

    3. Po trzech tygodniach miód należy przecedzić i spożywać w ilości 1-2 łyżeczek dziennie.

     

    Ocet z mniszka lekarskiego

    Składniki:
    2 szklanki płatków mniszka lekarskiego
    2 litry przegotowanej wody
    3 łyżki cukru
    Matka octowa lub 3 łyżki octu jabłkowego

    Przygotowanie:

    1. Świeżo zerwane kwiaty mniszka rozłożyć na ściereczce i pozostawić na 1-2 godziny

    2. Umyć kwiaty pod bieżącą wodą i umieścić w słoju o objętości 3 litrów

    3. Cukier rozpuścić w wodzie i zalać kwiaty

    4. Dodać ocet lub matkę octową

    5. Przykryć słój ściereczką, umocować ją gumką recepturką.

    6. Słój umieścić na dwa tygodnie w ciemnym, ciepłym miejscu

    7. Codziennie wstrząsać słojem

    8. Po dwóch tygodniach, gdy kwiaty opadną, należy przecedzić ocet i zlać do butelek.

    Ocet z mniszka może być stosowany wewnętrznie w celu wspomagania trawienia, łagodzenia bólu głowy. Należy wymieszać dwie łyżki octu ze szklanką wody, opcjonalnie można dodać odrobinę miodu.

    Napar z mniszka — przepis

    Napar można przygotować z wszystkich części rośliny — korzenia, liści oraz kwiatów. W zależności od tego, jakich partii rośliny użyjemy, napar będzie nieco różnił się działaniem.

    Napar z korzenia mniszka lekarskiego doskonale pobudza wydzielanie żółci i wspomaga pracę wątroby. Napar z liści mniszka także wspomaga funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych, a dodatkowo działa moczopędnie. Z kolei napar z kwiatów mniszka sprawdza się w przebiegu zaburzeń miesiączkowania, wykazuje ponadto działanie wykrztuśne.

    Składniki na napar z korzenia:
    2 łyżeczki suszonego korzenia mniszka lekarskiego
    1 szklanka wrzątku

    Przygotowanie:

    • Korzeń mniszka zalej szklanką wrzątku.
    • Zaparzaj pod przykryciem przez 10 minut.
    • Po zaparzeniu przecedź napar i pij ciepły.

    ​​​​​

    Składniki na napar z liści:
    2 łyżeczki suszonych liści mniszka lekarskiego
    1 szklanka wrzątku

    Przygotowanie:

    • Liście mniszka zalej szklanką wrzątku.
    • Zaparzaj pod przykryciem przez 10 minut.
    • Przecedź napar i pij na ciepło.
    Składniki na napar z kwiatów:
    2 łyżeczki suszonych kwiatów mniszka lekarskiego
    1 szklanka wrzątku

    Przygotowanie:

    • Kwiaty mniszka zalej szklanką wrzątku.
    • Zaparzaj pod przykryciem przez 10 minut.
    • Po zaparzeniu przecedź napar i pij na ciepło.

    Przepisy do pobrania w wygodnym formacie PDF, idelane do wydruku:

    Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
    Pobieram

    Powrót

    Komentarze0
    Dodaj komentarz

    Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze