Kasztanowiec - właściwości, zastosowanie, najskuteczniejsze receptury
Kasztanowiec to drzewo powszechnie występujące w całej Europie. Zarówno owoce jak i nasiona, kwiaty i kora drzewa kasztanowca są bogate w liczne związki aktywne; wymienić można wśród nich:
- saponiny triterpenowe, w tym escynę
- flawonoidy
- garbniki
- proantocyjanidyny
Możliwość zastosowania kasztanowca w celach leczniczych wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości saponin, które wykazują bardzo korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Uszczelniają ich ściany, poprawiają ich elastyczność, a także zapewniają sprawny przepływ krwi.
Tak wszechstronny wpływ kasztanowca na krążenie wynika z ograniczenia aktywności hialuronidazy. Jest to enzym odpowiedzialny za rozkładanie kwasu hialuronowego. Spadkowi aktywności enzymu towarzyszy mniejsze ryzyko rozwoju żylaków. Ponadto związki aktywne kasztanowca działają przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i antyagregacyjnie, przez to kasztanowiec doskonale wspomaga krążenie.
Z liści kasztanowca można przygotować napar, a z kory odwar. W celu przygotowania naparu należy zalać łyżkę suszu 200 ml wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez kwadrans. Taki napar można pić 3-4 razy dziennie.
Natomiast w celu przygotowania odwaru zalewamy łyżkę kory kasztanowca letnią wodą, całość należy zagotować i gotować przez 5 minut.
Kolejnym sposobem na wykorzystanie leczniczych właściwości kasztanowca jest przygotowanie nalewki. Potrzebujemy około 30 niedojrzałych kasztanów, które należy umyć i pokroić, a następnie umieścić w słoju i zalać półtora litra alkoholu 40%. Słój należy odstawić na 3 tygodnie w ciemne miejsce, codziennie mieszając zawartość.
Na koniec wystarczy odcedzić nalewkę i przelać do butelki z ciemnego szkła. Uzyskaną nalewkę można stosować zewnętrznie oraz doustnie.
Zewnętrznie należy wcierać ją w skórę w miejscu występowania obrzęków, bólu i żylaków. Z kolei dawkowanie doustne nalewki to około 20-30 kropli dziennie przyjęte w dwóch trzech porcjach rozcieńczonych z wodą w stosunku 1 objętość nalewki i trzy objętości wody. Można zatem spożyć 3 razy dziennie po 10 kropli nalewki lub dwa razy dziennie po 15 kropli rozcieńczonych w niewielkiej objętości wody.
Maść z kasztanowca to obok wyciągu doskonałe remedium do miejscowego stosowania na żylaki. Do przygotowania maści potrzebujemy kwiaty kasztanowca lub owoce.
Przepis na maść z kwiatów kasztanowca jest następujący. Potrzebujemy kilka łatwo dostępnych składników:
- około 10 kwiatów kasztanowca
- 300 ml oleju, najlepiej z pestek winogron
- 150 ml wody
- 150 ml spirytusu
Płynne składniki należy wlać do garnuszka i podgrzać do temperatury 40 stopni, a następnie dodać rozdrobnione kwiaty. Przez około godzinę należy podgrzewać całość tak, aby utrzymywać temperaturę 40 stopni, regularnie mieszając całość. Potem maść powinna zostać przestudzona i przecedzona. Najlepiej przechowywać ją w lodówce. Można ją aplikować 3 razy dziennie.
Maść z kasztanowca można wykonać także z owoców. Potrzebne są owoce kasztanowca obrane ze skórki i pokrojone. Umieszczamy je do trzech czwartych wysokości szklanego pojemnika, po czym zalewamy olejem z pestek winogron tak, aby całkowicie przykryć kasztany.
Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej, słoik umieszczając w garnku z gotującą się wodą i delikatnie podgrzewając na wolnym ogniu. Taka kąpiel wodna powinna trwać minimum 3 godziny. Potem całość należy przestudzić i odcedzić, po czym dodać tyle tłoczonego na zimno oleju kokosowego, ile objętości maceratu udało się uzyskać. Dodatkowo należy dodać wosk pszczeli w proporcji trzy objętości maceratu na jedną objętość wosku.
Całość należy rozpuścić w maceracie w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu można wzbogacić maść o dodatek kilkunastu kropelek witaminy E, a opcjonalnie — kilku kropelek olejku eterycznego. Maść można stosować 2-3 razy dziennie.
Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz