Uzdrawiająca moc brzozy

Uzdrawiająca moc brzozy

Od wieków rdzenne kultury wykorzystywały korę i liście brzozy do leczenia różnych dolegliwości, od chorób skóry po choroby układu oddechowego. Aktywne związki znajdujące się w brzozie, w tym betulina, kwas betulinowy i salicylan metylu, zostały szeroko przebadane pod kątem ich właściwości przeciwzapalnych, przeciwbólowych i przeciwnowotworowych.

W rzeczywistości wykorzystanie kory brzozy jako naturalnego środka przeciwbólowego sięga czasów starożytnych i jest nadal stosowane w lekach ziołowych i suplementach. Niezależnie od tego, czy chcesz złagodzić ból, wzmocnić układ odpornościowy, czy poprawić ogólne samopoczucie, brzoza może być właśnie tym, czego potrzebujesz.

Brzoza to drzewo o wyjątkowych cechach pod wieloma względami. Poza charakterystyczną białą korą wyróżnia się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. A co najważniejsze, w celach leczniczych może być wykorzystana każda część drzewa, czyli:

- liście

- kora

- pączki

- sok z brzozy

Kora brzozy zawdzięcza swoją wyjątkową, białą barwę obecności betuliny, czyli substancji o działania przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym. To dzięki zawartości tego związku można wyeliminować gronkowca złocistego z dróg oddechowych, wdychając dym z gałązek brzozy.

Aby taka terapia okazała się skuteczna, konieczne jest wykorzystanie wilgotnej kory brzozy i wdychanie dymu przez kilka minut.

Pączki brzozy można samodzielnie zebrać i ususzyć, a następnie przygotowywać z nich leczniczy napar. Idealny czas na zbiory to koniec kwietnia i początek maja, a suszenie powinno odbywać się na świeżym powietrzu, w temperaturze 25-30 stopni. Oczywiście można także nabyć suszone pączki w aptece.

Jakie są możliwości wykorzystania pączków brzozowych?

Są one doskonałym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C. Wykazują działanie moczopędne, żółciopędne, łagodzą bóle miesiączkowe, wykazują działanie przeciwpasożytnicze.

Do przygotowania naparu potrzebne są 2 łyżki suszonych i zmielonych pączków, które wystarczy zalać 2 szklankami wrzątku i pozostawić na 30 minut.

Liście brzozy zawierają saponiny, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne czy olejki eteryczne. Ze świeżych listków brzozy zbieranych od końca kwietnia do początku maja, można przygotować napar o działaniu przeciwzapalnym, napotnym oraz oczyszczającym układ moczowy.

Warto wspomnieć jeszcze o soku z brzozy, stanowiącym doskonałe źródło licznych antyoksydantów, witamin i składników mineralnych. Najbardziej wartościowy jest samodzielnie zebrany sok brzozowy. Idealny czas na jego pozyskanie to koniec zimy i początek wiosny, gdy pojawiają się młode pączki.

Sok brzozowy doskonale nawadnia organizm, wspomaga trawienie, poprawia kondycję skóry oraz wspomaga pracę nerek i wątroby.  

Oto link do opracowania naukowego:

https://www.mdpi.com/1999-4907/11/4/365 

 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze