Przepis na złote mleko i pastę kurkuminową

Przepis na złote mleko i pastę kurkuminową

Kurkuma to jedna z najzdrowszych roślin na świecie, często używana jako aromatyczna przyprawa, nadająca potrawom charakterystyczny, żółty kolor. Jednak warto spojrzeć na nią nie tylko jako na dodatek do potraw, ale także jako na naturalny lek na wiele dolegliwości.

Kurkuma znana jest przede wszystkim z działania przeciwzapalnego i przeciwbólowego, doskonale sprawdza się w łagodzeniu objawów RZS (Reumatoidalne zapalenie stawów).

Wspomaga walkę z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi. Neutralizując wolne rodniki oraz przewlekły stan zapalny, kurkumina może redukować ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego czy nowotworów.

Więcej o właściwościach zdrowotnych kurkumy dowiedzą się Państwo z tego artykułu: Kurkuma: złota przyprawa o cudownych właściwościach

Dziś szczególną uwagę chciałbym zwrócić na to, jak wycisnąć z kurkumy najwięcej, ile to możliwe. Okazuje się, że nie wystarczy po prostu dodać świeżą lub sproszkowaną kurkumę do potrawy — aktywny związek kurkumina cechuje się bowiem umiarkowaną przyswajalnością. Aby zwiększyć jej biodostępność, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach.

Oto one. Przede wszystkim związkiem wybitnie zwiększającym przyswajalność kurkuminy jest piperyna, czyli substancja aktywna obecna w pieprzu. Kurkumina źle rozpuszcza się w wodzie, natomiast jest związkiem rozpuszczającym się doskonale w tłuszczach. Dlatego zawsze warto spożywać kurkumę w towarzystwie tłuszczu. Ponadto kurkumina lubi się z lecytyną, związkiem występującym w żółtkach jaj, awokado, orzechach czy rybach.

Wszystkie wspomniane sposoby można uwzględnić w jednym przepisie. Mowa o recepturze na tak zwane Złote Mleko.

Ten pyszny i zdrowy napój warto pić jak najczęściej, czyniąc z tego zdrowy nawyk. A oto przepis na złote mleko:

  • 2 szklanki mleka migdałowego      
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku     
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku     
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru     
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego     
  • 1 łyżeczka miodu          
  • 1 łyżeczka oliwy
  1. W małym garnku podgrzewamy mleko migdałowe (możemy użyć mleka krowiego lub też dowolnego napoju roślinnego). Mleko podgrzewamy na małym lub średnim ogniu. Kolejno do garnka dodajemy kurkumę, cynamon, imbir i czarny pieprz, który pomaga organizmowi wchłonąć kurkumę. 
  2. Całość gotujemy około 10 minut, dokładnie mieszając, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  3. Po kilku minutach dodajemy oliwę i podgrzewamy, aż złote mleko będzie gorące. Ważne, aby napój nie był doprowadzony do wrzenia.
  4. Złote mleko jest już prawie gotowe. Pozostało je tylko zblendować, aby było bardziej kremowe.
  5. Na samym końcu dodajemy miód, wszystko mieszamy i przelewamy do szklanki.

Taki napój można pić codziennie, zachowując ostrożność podczas jednoczesnego przyjmowania leków przeciwkrzepliwych, przeciwcukrzycowych, obniżających nadciśnienie, chemioterapeutyków czy antydepresantów. Istnieje wówczas ryzyko wystąpienia niepożądanych interakcji.

Alternatywnie można przyrządzić większy zapas tzw. pasty kurkuminowej:

  • 3 łyżki kurkumy w proszku
  • 2-3 szczypty czarnego pieprzu
  • 3 szczypty imbiru w proszku
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka oliwy

Należy dodać przyprawy i oliwę do gorącej wody, dokładnie rozmieszać. Następnie gotować na małym ogniu przez 8 minut, mieszając (ważne, aby pasta się nie przypaliła). Idealna pasta powinna mieć średnio gęstą konsystencję. Jeśli pasta jest zbyt rzadka — dodaj trochę kurkumy, czarnego pieprzu i oliwy. Jeśli pasta stanie się zbyt gęsta — dodaj odrobinę wody. W ten sposób możesz łatwo zmienić jej konsystencję.

Można ją wykorzystać do przyrządzenia złotego mleka (w ilości 1 łyżeczki), jako dodatek do owsianek, koktajli, zup, czy sosów, a także...jako maseczkę na twarz. Kurkuma uważana jest za naturalny antybiotyk i lekarstwo na przeziębienia. Dlatego warto po nią sięgnąć, szczególnie w okresie jesienno — zimowym.

Gotową pastę z kurkumy przełóż do szklanego (wcześniej wyparzonego) i zamykanego pojemnika. W takiej postaci możemy przechowywać pastę z kurkumy przez około 3 tygodnie. Najlepiej przechowywać ją w lodówce.

Więcej o właściwościach prozdrowotnych można dowiedzieć się z tego nagrania:

 

Oto link do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10838105/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34331688/

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze