Kurkuma: złota przyprawa o cudownych właściwościach

Kurkuma: złota przyprawa o cudownych właściwościach
0

Kurkuma to bez wątpienia jedna z najzdrowszych roślin świata. Wielu z nas stosuje ją jako aromatyczną, smaczną przyprawę, wyróżniającą się charakterystycznym, żółtym odcieniem.

Istnieje jednak mnóstwo powodów, aby przestać traktować kurkumę wyłącznie jako dodatek do potraw i spojrzeć na nią jak na naturalny i niezwykle skuteczny lek na wiele dolegliwości.

Dlaczego? Gdyż o unikatowych właściwościach leczniczych kurkumy można przeczytać w ponad 20 000 badań naukowych, a ta liczba stale rośnie. Na jakie choroby pomaga kurkuma?

Kurkuma znana jest przede wszystkim z działania przeciwzapalnego i przeciwbólowego, doskonale sprawdza się w łagodzeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów. W jednym z badań wykazano, że podawanie kurkumy w dawce 1,2 g cztery razy dziennie przez 2 tygodnie zauważalnie złagodziło objawy RZS. 

W kolejnym badaniu porównano efekty stosowania ekstraktu z kurkumy w dawce 1500 mg na dobę lub 1200 mg ibuprofenu (leku z grupy NLPZ). Okazało się, że skuteczność kurkuminy była równie wysoka co leku przeciwzapalnego. 

Jako związek o działaniu immunomodulującym, kurkumina wspomaga walkę z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi.

A co wiadomo o potencjale przeciwnowotworowym kurkumy? Całkiem sporo! Kurkumina hamuje angiogenezę, czyli powstawanie nowych naczyń krwionośnych odżywiających guz nowotworowy. Ponadto może ograniczać adhezję komórek nowotworowych, co przekłada się na ograniczenie rozrostu guza i przerzutowania. 

Neutralizując wolne rodniki oraz przewlekły stan zapalny, kurkumina może redukować ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca, zawał serca, udar, a także cukrzycowe powikłania sercowo-naczyniowe. Jest to możliwe dzięki następującym mechanizmom:

- normalizowanie poziomu lipidów i ograniczenie tworzenia się blaszki miażdżycowej

- hamowanie stanów zapalnych w śródbłonku naczyń

- usprawnienia przepływu krwi

Z kurkumą powinni zaprzyjaźnić się diabetycy, gdyż przyprawa ta ułatwia normalizację poziomu glukozy we krwi. Wyniki badań klinicznych są jednoznaczne — suplementowanie kurkuminy prowadzi do redukcji poziomu glukozy na czczo, wartości hemoglobiny glikowanej, a także obniżenia wskaźnika insulinooporności HOMA-IR.

Z kombinacji działania przeciwzapalnego, hipoglikemizującego oraz normalizującego poziom cholesterolu wynika kolejna niezwykle istotna właściwość kurkumy — może ona wpływać korzystnie na przebieg zespołu metabolicznego. 

Dość rzadko wspomina się o przeciwdepresyjnych właściwościach kurkuminy. A okazuje się, że w testach na zwierzętach uzyskano bardzo obiecujące wyniki.

Wykazano bowiem, że kurkumina podawana jednocześnie z antydepresantami pozwalała na znaczące zmniejszenie dawki leków. Można to tłumaczyć działaniem synergistycznym w zakresie zwiększania poziomu serotoniny.

Jednak kwestię jednoczesnego stosowania kurkuminy i tego typu leków należy skonsultować z lekarzem, o czym opowiadam w dalszej części tekstu.

Więcej o właściwościach prozdrowotnych można dowiedzieć się z tego nagrania:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szczególną uwagę chciałbym zwrócić na to, jak wycisnąć z kurkumy najwięcej, ile to możliwe. Okazuje się, że niewystarczające jest po prostu dodanie świeżej lub sproszkowanej kurkumy do potrawy — aktywny związek kurkumina cechuje się bowiem umiarkowaną przyswajalnością.

Aby zwiększyć jej biodostępność, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Oto one.

  1. Przede wszystkim — związkiem wybitnie zwiększającym przyswajalność kurkuminy jest piperyna, czyli substancja aktywna obecna w pieprzu. W towarzystwie piperyny przyswajalność kurkuminy wzrasta nawet o 2000%! Kurkuma z pieprzem to zatem duet doskonały.
  2. Kurkumina źle rozpuszcza się w wodzie, natomiast jest związkiem rozpuszczającym się doskonale w tłuszczach. Dlatego zawsze warto spożywać kurkumę w towarzystwie tłuszczu.
  3. Kurkumina lubi się z lecytyną, związkiem występującym w żółtkach jaj, awokado, orzechach czy rybach.

Jak najlepiej zażywać kurkumę? Wszystkie wspomniane strategie zwiększające biodostępność kurkuminy można uwzględnić w jednym przepisie — mowa o recepturze na tzw. złote mleko. Ten pyszny i zdrowy napój warto pić jak najczęściej, czyniąc z tego zdrowy, codzienny nawyk. A oto przepis na złote mleko:

  •  600 ml dowolnego mleka należy podgrzać w rondelku,
  •  następnie do mleka dodawane są przyprawy: łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu,
  •  do smaku można dodać odrobinę miodu lub odrobinę mielonej wanilii,
  •  na koniec do złotego mleka należy dodać źródło tłuszczu, np. łyżkę oleju kokosowego nierafinowego lub masła.

Taki napój można pić codziennie, zachowując ostrożność podczas jednoczesnego przyjmowania leków przeciwkrzepliwych, przeciwcukrzycowych, obniżających nadciśnienie, chemioterapeutyków czy antydepresantów. Istnieje wówczas ryzyko wystąpienia niepożądanych interakcji.

Alternatywnie można przyrządzić większy zapas tzw. pasty kurkuminowej i potem wykorzystywać ją do przyrządzenia złotego mleka. Pastę można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. A oto przepis na pastę kurkuminową:

  • 3 łyżki kurkumy w proszku
  • 2-3 szczypty czarnego pieprzu
  • 3 szczypty imbiru w proszku
  • pół szklanki wody

Należy dodać przyprawy do wrzącej wody, dokładnie rozmieszać, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 7-8 minut, kontrolując gęstość pasty i unikając jej przypalenia. Idealna pasta powinna mieć średnio gęstą konsystencję.

Można ją wykorzystać do przyrządzenia złotego mleka (w ilości 1 łyżeczki), jako dodatek do owsianek, zup, czy sosów, a także...jako maseczkę na twarz.

Oto link do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10838105/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34331688/

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze