Migrena - więcej niż ból głowy. Skąd się bierze i jak ją pokonać?

Migrena - więcej niż ból głowy. Skąd się bierze i jak ją pokonać?
0

Migrena to jedna z najczęstszych postaci bólu głowy. Występuje głównie u kobiet i ma bardzo charakterystyczny przebieg.

Zazwyczaj poprzedzona jest wystąpieniem tzw. aury. Pojawienie się migreny inicjowane jest przez wiele czynników, dlatego ich unikanie stanowi podstawową profilaktykę napadów migrenowych.

Od czego jest migrena i jakie są najskuteczniejsze domowe sposoby na migrenę?

Co to jest migrena?

Migrena to samoistny ból głowy, co oznacza, że brak jest zmian strukturalnych w mózgu, które odpowiedzialne są za występowanie dolegliwości bólowych. Jest to dolegliwość o przewlekłym charakterze, epizody bólu mogą pojawiać się przez całe życie.

Początek choroby objawia się w młodym wieku (przed 40 r. ż. ), kilkukrotnie częściej migrena występuje u kobiet.

Objawy migreny mogą wynikać z mechanizmu naczyniowego, obejmującego gwałtowny skurcz, a następnie rozszerzenie naczyń krwionośnych, co generuje pobudzenie nerwów okołonaczyniowych. Ponadto w powstawaniu bólu mogą mieć udział predyspozycje genetyczne.

Wytypowano wiele czynników, które mogą wyzwalać migreny. Oto te najistotniejsze:

  • odwodnienie
  • głód
  • stres
  • intensywny wysiłek fizyczny
  • ekspozycja na intensywne zapachy, głośne dźwięki czy silne światło
  • zmiany pogody
  • wahania hormonalne u kobiet (w przebiegu cyklu miesięcznego, menopauzy)
  • zbyt mała ilość snu
  • alkohol i papierosy

Najistotniejszą grupą czynników wyzwalających migrenę są czynniki pokarmowe. Wytypowano długą listę produktów, których spożycie może przyczynić się do pojawienia się migrenowego bólu głowy. Te najważniejsze to:

  • produkty zawierające kofeinę — choć umiarkowane ilości kofeiny mogą działać przeciwbólowo, jej nadmiar lub nagłe odstawienie może prowadzić do migreny. Kofeina występuje nie tylko w kawie, ale także w herbacie, napojach energetycznych i niektórych gazowanych napojach.
  • produkty z wysoką zawartością tyraminy (znajdziemy ją w marynowanych i wędzonych rybach, serach długo dojrzewających i pleśniowych, bulionach mięsnych, dojrzałych bananach i awokado oraz produktach z drożdżami.)
  • produkty wysokoprzetworzone, zwłaszcza obfitujące w glutaminian sodu oraz syntetyczne barwniki i aromaty (między innymi słone przekąski, zupy instant, mix przypraw, gotowe sosy czy fastfood.
  • napoje alkoholowe – szczególnie czerwone wino i piwo zawierają histaminy i tyraminy, które mogą zwiększać ryzyko migreny.

Wszystkie wymienione czynniki działają jak iskra, która padając na podatny grunt, rozpętuje gwałtowny pożar. Dochodzi wówczas do zmian napięcia ścian naczyń krwionośnych w mózgu, jak i burzy neuroprzekaźnikowej. Aby dokładnie wytypować, jakie czynniki wyzwalają napady migrenowe, wskazane jest prowadzenie tzw. dzienniczka migrenowego. 

Objawy migreny

Klasyczna migrena obejmuje aż cztery fazy:

  • fazę zwiastunową (objawy prodromalne)
  • aurę
  • ból głowy
  • objawy postdromalne

Faza zwiastunowa migreny może poprzedzać ból głowy nawet o 48 godzin. Może pojawić się ogólne pogorszenie samopoczucia, drażliwość, zaburzenia apetytu, problemy z koncentracją.

Aura to neurologiczne objawy bezpośrednio poprzedzające  ból głowy i ustępujące wraz z początkiem migreny. Można tu wymienić m.in.:

  • drętwienie i mrowienie palców, ust, języka
  • zaburzenia widzenia, mające najczęściej charakter mroczków przed oczami
  • zaburzenia mowy
  • osłabienie siły mięśniowej
  • przejściowy niedowład połowiczy

Aura pojawia się kilka-kilkadziesiąt minut przed wystąpieniem bólu głowy i takie zjawisko dotyczy średnio 25% osób dotkniętych migrenami. Migrena z aurą określana jest często jako migrena oczna.

Warto wspomnieć o jeszcze jednej postaci migreny, jaką jest migrena brzuszna. Wówczas klasycznym objawom migreny towarzyszy silny ból brzucha.

Właściwy atak bólu pojawia się stopniowo i równie stopniowo ustępuje. Zazwyczaj trwa kilka godzin, choć możliwe jest utrzymywanie się bólu nawet do 72 godzin. Oto cechy bólu migrenowego:

  • jednostronny
  • pulsujący
  • o umiarkowanym lub silnym charakterze

Bólowi może towarzyszyć kilka innych objawów, w tym nudności i wymioty, nadwrażliwość na światło i hałas, a także nadwrażliwość na dotyk.

Po ustąpieniu bólu pojawia się wyczerpanie, ponadto fazie postdromalnej mogą towarzyszyć problemy z koncentracją oraz wahania nastroju.

Domowe sposoby na migrenę

Podobnie jak w przypadku każdego innego bólu głowy, w przebiegu migreny należy zadbać o odpoczynek i wyciszenie, warto najlepiej w zacienionym pomieszczeniu. Pomocne mogą być zimne okłady na czoło i skronie, a także wdychanie olejków eterycznych: lawendowego (działa relaksująco i uspokajająco), miętowego (przynosi uczucie chłodu i świeżości) czy z kadzidłowca (łagodzi ból i stan zapalny).

Godna uwagi jest pasta goździkowa, którą należy aplikować na czoło podczas bólu. Do jej przyrządzenia potrzebna są:

  • 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1 łyżeczka olejku cynamonowego.

Przygotowanie:

1. W małej miseczce dokładnie wymieszaj sproszkowane goździki z olejkiem cynamonowym, aż uzyskasz gładką pastę.

Stosowanie:

1. Niewielką ilość pasty nałóż na czoło, skronie i kark, delikatnie masując.

2. Pozostaw pastę na skórze na około 15-20 minut.

3. Zmyj pastę letnią wodą.

Uwaga! Olejek cynamonowy może powodować podrażnienia skóry, dlatego stosuj pastę ostrożnie, zwłaszcza jeśli masz wrażliwą skórę.

W literaturze naukowej znaleźć można badania, które potwierdzają skuteczność kilku naturalnych substancji w profilaktyce i leczeniu bólu migrenowego. Oto kilka najciekawszych:

  • stosowanie złocienia maruna w dawce 6,25 mg trzy razy dziennie przez okres 28 dni przyczyniło się do zredukowania liczby napadów migrenowych
  • suplementowanie Koenzymu Q10 może być pomocne zarówno w zapobieganiu migrenom, jak i łagodzeniu bólu podczas ataku. Badania pokazują, że dawka 400 mg dziennie pozwala zmniejszyć częstotliwość migren o około 2 ataki w miesiącu. 
  • suplementowanie cytrynianu magnezu w dawce 400-600 mg dziennie redukuje częstotliwość ataków, skraca ich czas trwania i łagodzi ból.
  • suplementowanie witaminy B2 w dawce od 200 do 400 mg dziennie przez okres trzech miesięcy przyczyniło się do rzadszego występowania migren oraz złagodzenia nasilenia bólu i skrócenia czasu jego trwania
  • codzienna suplementacja witaminy D w dawce 2000-4000 IU to również skuteczny sposób na walkę z migrenami. Badania pokazują, że witamina D może znacząco zmniejszyć liczbę ataków bólu głowy w ciągu miesiąca, skrócić czas ich trwania nawet o kilka godzin, a także złagodzić ból w trakcie ataku.
  • podawanie migrenowcom wyciągu z lepiężnika różowego w dawce 50 mg dwa razy dziennie przez 3 miesiące może skrócić częstotliwość migren nawet o 60%

Warto sięgnąć ponadto po Ginkgo biloba czy imbir. Wiele mówi się także o wysokiej skuteczności akupunktury jako metody łagodzenia bólu migrenowego.

Zapraszam do obejrzenia tego odcinka:

 Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Oto linki do opracowań naukowych:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12230594/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7786797/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29131326/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33779525/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31398997/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze