Migrena - więcej niż ból głowy. Skąd się bierze i jak ją pokonać?
Migrena to jedna z najczęstszych postaci bólu głowy. Występuje głównie u kobiet i ma bardzo charakterystyczny przebieg.
Zazwyczaj poprzedzona jest wystąpieniem tzw. aury. Pojawienie się migreny inicjowane jest przez wiele czynników, dlatego ich unikanie stanowi podstawową profilaktykę napadów migrenowych.
Od czego jest migrena i jakie są najskuteczniejsze domowe sposoby na migrenę?
Co to jest migrena?
Migrena to samoistny ból głowy, co oznacza, że brak jest zmian strukturalnych w mózgu, które odpowiedzialne są za występowanie dolegliwości bólowych. Jest to dolegliwość o przewlekłym charakterze, epizody bólu mogą pojawiać się przez całe życie.
Początek choroby objawia się w młodym wieku (przed 40 r. ż. ), kilkukrotnie częściej migrena występuje u kobiet.
Objawy migreny mogą wynikać z mechanizmu naczyniowego, obejmującego gwałtowny skurcz, a następnie rozszerzenie naczyń krwionośnych, co generuje pobudzenie nerwów okołonaczyniowych. Ponadto w powstawaniu bólu mogą mieć udział predyspozycje genetyczne.
Wytypowano wiele czynników, które mogą wyzwalać migreny. Oto te najistotniejsze:
- odwodnienie
- głód
- stres
- intensywny wysiłek fizyczny
- ekspozycja na intensywne zapachy, głośne dźwięki czy silne światło
- zmiany pogody
- wahania hormonalne u kobiet (w przebiegu cyklu miesięcznego, menopauzy)
- zbyt mała ilość snu
- alkohol i papierosy
Najistotniejszą grupą czynników wyzwalających migrenę są czynniki pokarmowe. Wytypowano długą listę produktów, których spożycie może przyczynić się do pojawienia się migrenowego bólu głowy. Te najważniejsze to:
- produkty zawierające kofeinę — choć umiarkowane ilości kofeiny mogą działać przeciwbólowo, jej nadmiar lub nagłe odstawienie może prowadzić do migreny. Kofeina występuje nie tylko w kawie, ale także w herbacie, napojach energetycznych i niektórych gazowanych napojach.
- produkty z wysoką zawartością tyraminy (znajdziemy ją w marynowanych i wędzonych rybach, serach długo dojrzewających i pleśniowych, bulionach mięsnych, dojrzałych bananach i awokado oraz produktach z drożdżami.)
- produkty wysokoprzetworzone, zwłaszcza obfitujące w glutaminian sodu oraz syntetyczne barwniki i aromaty (między innymi słone przekąski, zupy instant, mix przypraw, gotowe sosy czy fastfood.
- napoje alkoholowe – szczególnie czerwone wino i piwo zawierają histaminy i tyraminy, które mogą zwiększać ryzyko migreny.
Wszystkie wymienione czynniki działają jak iskra, która padając na podatny grunt, rozpętuje gwałtowny pożar. Dochodzi wówczas do zmian napięcia ścian naczyń krwionośnych w mózgu, jak i burzy neuroprzekaźnikowej. Aby dokładnie wytypować, jakie czynniki wyzwalają napady migrenowe, wskazane jest prowadzenie tzw. dzienniczka migrenowego.
Objawy migreny
Klasyczna migrena obejmuje aż cztery fazy:
- fazę zwiastunową (objawy prodromalne)
- aurę
- ból głowy
- objawy postdromalne
Faza zwiastunowa migreny może poprzedzać ból głowy nawet o 48 godzin. Może pojawić się ogólne pogorszenie samopoczucia, drażliwość, zaburzenia apetytu, problemy z koncentracją.
Aura to neurologiczne objawy bezpośrednio poprzedzające ból głowy i ustępujące wraz z początkiem migreny. Można tu wymienić m.in.:
- drętwienie i mrowienie palców, ust, języka
- zaburzenia widzenia, mające najczęściej charakter mroczków przed oczami
- zaburzenia mowy
- osłabienie siły mięśniowej
- przejściowy niedowład połowiczy
Aura pojawia się kilka-kilkadziesiąt minut przed wystąpieniem bólu głowy i takie zjawisko dotyczy średnio 25% osób dotkniętych migrenami. Migrena z aurą określana jest często jako migrena oczna.
Warto wspomnieć o jeszcze jednej postaci migreny, jaką jest migrena brzuszna. Wówczas klasycznym objawom migreny towarzyszy silny ból brzucha.
Właściwy atak bólu pojawia się stopniowo i równie stopniowo ustępuje. Zazwyczaj trwa kilka godzin, choć możliwe jest utrzymywanie się bólu nawet do 72 godzin. Oto cechy bólu migrenowego:
- jednostronny
- pulsujący
- o umiarkowanym lub silnym charakterze
Bólowi może towarzyszyć kilka innych objawów, w tym nudności i wymioty, nadwrażliwość na światło i hałas, a także nadwrażliwość na dotyk.
Po ustąpieniu bólu pojawia się wyczerpanie, ponadto fazie postdromalnej mogą towarzyszyć problemy z koncentracją oraz wahania nastroju.
Domowe sposoby na migrenę
Podobnie jak w przypadku każdego innego bólu głowy, w przebiegu migreny należy zadbać o odpoczynek i wyciszenie, warto najlepiej w zacienionym pomieszczeniu. Pomocne mogą być zimne okłady na czoło i skronie, a także wdychanie olejków eterycznych: lawendowego, miętowego czy z kadzidłowca.
Godna uwagi jest pasta goździkowa, którą należy aplikować na czoło podczas bólu. Do jej przyrządzenia potrzebna jest 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków oraz łyżeczka olejku cynamonowego.
W literaturze naukowej znaleźć można badania, które potwierdzają skuteczność kilku naturalnych substancji w profilaktyce i leczeniu bólu migrenowego. Oto kilka najciekawszych:
- stosowanie złocienia maruna w dawce 6,25 mg trzy razy dziennie przez okres 28 dni przyczyniło się do zredukowania liczby napadów migrenowych
- suplementowanie koenzymu Q10 pozwala zarówno na zmniejszenie częstotliwości napadów migrenowych (profilaktyka), jak i złagodzenie bólu migrenowego (leczenie objawowe); w badaniach klinicznych stosowano zróżnicowane dawki koenzymu Q10, od 100 do 800 mg
- suplementowanie cytrynianu magnezu w dawce 600 mg dziennie redukuje częstość występowania bólu migrenowego
- suplementowanie witaminy B2 w dawce 400 mg dziennie przez okres trzech miesięcy przyczyniło się do rzadszego występowania migren oraz złagodzenia nasilenia bólu i skrócenia czasu jego trwania
- podawanie migrenowcom wyciągu z lepiężnika różowego w dawce 50 mg dwa razy dziennie przez 3 miesiące może skrócić częstotliwość migren nawet o 60%
Warto sięgnąć ponadto po Ginkgo biloba, witaminę D czy imbir. Wiele mówi się także o wysokiej skuteczności akupunktury jako metody łagodzenia bólu migrenowego.
Zapraszam do obejrzenia tego odcinka:
Oto linki do opracowań naukowych:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12230594/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7786797/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29131326/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33779525/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31398997/
Komentarze0Dodaj komentarz