Pestycydy pod lupą - brudna dwunastka i czysta piętnastka
Warzywa i owoce uznawane są za jedne z najzdrowszych składników codziennej diety. Jednak pojawia się obawa o częste ich stosowanie, podyktowana zanieczyszczeniem tego typu produktów pestycydami.
Faktem jest, że zarówno warzywa, jak i owoce mogą być mniej lub bardziej zanieczyszczone, co wynika m.in. z warunków upraw. Absolutnie odradzam rezygnację z ich spożycia, zachęcam natomiast do dokładnego ich mycia i sięgania po produkty z ekologicznych źródeł.
Ponadto dobrze jest wiedzieć, jakie owoce i warzywa uznawane są za najbardziej bezpieczne.
Co roku publikowana jest lista najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Ma ona oczywiście poglądowy charakter, gdyż trudno jest o bardzo rozległe, szczegółowe i dokładne badania wszystkich upraw.
Taki ranking opracowany został dla rynku amerykańskiego, ale z powodzeniem można go przenieść także na polskie realia. Proszę potraktować to raczej jako ciekawostkę i niezobowiązującą podpowiedź.
Niedawno opublikowano raport dotyczący ubiegłego roku. Wśród najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców, określanych niechlubnym mianem "brudnej dwunastki", znalazły się:
- truskawki
- borówki amerykańskie
- gruszki
- jabłka
- nektarynki
- brzoskwinie
- wiśnie
- winogrona
- szpinak
- jarmuż
- papryka
- zielona fasolka
Jak widać, spis ten zawiera wiele cennych składników, w tym np. borówki bogate w antyoksydanty, winogrona stanowiące źródło resweratrolu czy bardzo bogaty w związki odżywcze szpinak.
Fakt, iż te produkty ujęte zostały na liście "brudnych" powinien sprawić, abyśmy szukali ekologicznych źródeł tych produktów. Odradzam natomiast ich wykluczenie z diety.
Przejdźmy zatem do tych warzyw i owoców, w których nawet 65% próbek było wolne od zanieczyszczeń pestycydami.
Wydają się one być najlepszym wyborem, ale oczywiście wiele zależy od źródła ich pochodzenia. Oto "czysta piętnastka":
- słodka kukurydza
- zielony groszek
- szparagi
- cebula
- marchew
- bataty
- kapusta
- awokado
- papaja
- ananas
- mango
- melon miodowy
- kiwi
- arbuz
- grzyby
Na koniec chciałbym podkreślić, że przedstawiona lista ma poglądowy charakter i może być pewną sugestią podczas dokonywania zakupów spożywczych.
Przede wszystkim należy skoncentrować się wybieraniu produktów z ekologicznych źródeł, od sprawdzonych dostawców, a także sięgać po produkty sezonowe.
O tym, jak dokładnie oczyszczać warzywa i owoce opowiadam w tym odcinku:
Komentarze0Dodaj komentarz