Pestycydy pod lupą - brudna dwunastka i czysta piętnastka

Pestycydy pod lupą - brudna dwunastka i czysta piętnastka
0

Warzywa i owoce uznawane są za jedne z najzdrowszych składników codziennej diety. Jednak pojawia się obawa o częste ich stosowanie, podyktowana zanieczyszczeniem tego typu produktów pestycydami.

Faktem jest, że zarówno warzywa, jak i owoce mogą być mniej lub bardziej zanieczyszczone, co wynika m.in. z warunków upraw. Absolutnie odradzam rezygnację z ich spożycia, zachęcam natomiast do dokładnego ich mycia i sięgania po produkty z ekologicznych źródeł.

Ponadto dobrze jest wiedzieć, jakie owoce i warzywa uznawane są za najbardziej bezpieczne.

Co roku publikowana jest lista najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Ma ona oczywiście poglądowy charakter, gdyż trudno jest o bardzo rozległe, szczegółowe i dokładne badania wszystkich upraw.

Taki ranking opracowany został dla rynku amerykańskiego, ale z powodzeniem można go przenieść także na polskie realia. Proszę potraktować to raczej jako ciekawostkę i niezobowiązującą podpowiedź.

Niedawno opublikowano raport dotyczący ubiegłego roku. Wśród najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców, określanych niechlubnym mianem "brudnej dwunastki", znalazły się:

  • truskawki
  • borówki amerykańskie
  • gruszki
  • jabłka
  • nektarynki
  • brzoskwinie
  • wiśnie
  • winogrona
  • szpinak
  • jarmuż
  • papryka
  • zielona fasolka

Jak widać, spis ten zawiera wiele cennych składników, w tym np. borówki bogate w antyoksydanty, winogrona stanowiące źródło resweratrolu czy bardzo bogaty w związki odżywcze szpinak.

Fakt, iż te produkty ujęte zostały na liście "brudnych" powinien sprawić, abyśmy szukali ekologicznych źródeł tych produktów. Odradzam natomiast ich wykluczenie z diety.

Przejdźmy zatem do tych warzyw i owoców, w których nawet 65% próbek było wolne od zanieczyszczeń pestycydami.

Wydają się one być najlepszym wyborem, ale oczywiście wiele zależy od źródła ich pochodzenia. Oto "czysta piętnastka":

  • słodka kukurydza
  • zielony groszek
  • szparagi
  • cebula
  • marchew
  • bataty
  • kapusta
  • awokado
  • papaja
  • ananas
  • mango
  • melon miodowy
  • kiwi
  • arbuz
  • grzyby

Na koniec chciałbym podkreślić, że przedstawiona lista ma poglądowy charakter i może być pewną sugestią podczas dokonywania zakupów spożywczych.

Przede wszystkim należy skoncentrować się wybieraniu produktów z ekologicznych źródeł, od sprawdzonych dostawców, a także sięgać po produkty sezonowe. 

O tym, jak dokładnie oczyszczać warzywa i owoce opowiadam w tym odcinku:

 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze