Nietolerancja histaminy - jaka dieta i suplementacja na pewno pomoże?
Ból brzucha, pokrzywka skórna, ogólne złe samopoczucie- to mogą być symptomy nietolerancji histaminy. Schorzenie to wymaga stosowania odpowiedniej diety. Na co zwrócić szczególną uwagę? Oto garść praktycznych informacji.
Nietolerancja histaminy to zaburzenie przebiegające z podwyższonym poziomem histaminy — związku uczestniczącego w rozwoju stanu zapalnego i reakcji alergicznej.
Ta niepożądana reakcja organizmu jest konsekwencją zaburzenia równowagi między produkcją histaminy w organizmie i dostarczaniem jej wraz z pożywieniem a procesami jej rozkładu.
Istotne znaczenie ma spadek aktywności enzymu diaminooksydazy DAO, odpowiedzialnej za procesy rozkładu histaminy. Niska aktywność DAO może być uwarunkowana genetycznie i wówczas mówimy o pierwotnej (wrodzonej) nietolerancji histaminy.
Z kolei postać wtórna nietolerancji histaminy wynika ze zmniejszonej syntezy enzymu przez komórki śluzówki jelit. Ma to miejsce w przebiegu takich schorzeń jelit jak SIBO, zespół jelita drażliwego, celiakia, infekcje pasożytnicze.
Histamina to związek uczestniczący w rozwoju stanów zapalnych i reakcji alergicznych. Odpowiada m.in. za rozszerzenie naczyń krwionośnych, reguluje napięcie mięśni gładkich.
Magazynowana jest przede wszystkim w komórkach skóry, płuc i przewodu pokarmowego, dlatego objawy nadmiaru histaminy dotyczą głównie tych układów i narządów.
Te objawy to m.in.:
- zaczerwienienie i świąd skóry
- pokrzywka skórna
- katar i kichanie
- łzawienie oczu
- bóle i zawroty głowy
- bóle brzucha
- zwiększenie częstości akcji serca
- wzrost ciśnienia tętniczego krwi
- odbijanie i nudności
W celu zdiagnozowania nietolerancji histaminy wystarczy wykonać proste badania krwi — oznaczyć poziom histaminy oraz enzymu DAO. Wysoka histamina i niski poziom enzymu to zmiany charakterystyczne dla nietolerancji histaminy.
Strategie umożliwiające obniżenie poziomu histaminy w organizmie sprowadzają się przede wszystkim do ograniczenia spożycia produktów, które stanowią najbogatsze dietetyczne źródła histaminy lub generują uwalnianie tego związku. Dieta antyhistaminowa wyklucza zatem następujące produkty:
- alkohol
- wędzone i marynowane potrawy
- owoce morza
- ocet
- konserwy rybne i mięsne
- owoce jagodowe, banany, śliwki, papaja, awokado, ananasy, cytrusy
- pomidory, bakłażany, szpinak,
- strączki
- fermentowane napoje mleczne
- kakao, czekolada
Poza ograniczeniem spożycia produktów zwiększających poziom histaminy w organizmie warto zadbać o jej obniżenie m.in. spożywając takie związki jak:
- kwercetyna
- EGCG z zielonej herbaty
- kurkumina
- resweratrol
- witamina C
- miłorząb japoński Ginkgo biloba
- kwas elagowy
- pycnogenol
- ekstrakt z magnolii
- rutyna
W celu pobudzenia rozpadu histaminy i zmniejszenia jej poziomu w organizmie można sięgnąć po preparaty zawierające enzym oksydazę diaminową.
Dodatkowo proszę pamiętać, że nadmiernej aktywacji komórek tucznych sprzyjają takie czynniki jak niedobór magnezu, stres oraz zaburzenie rytmu dobowego, dlatego wskazane jest ich wyeliminowanie.
Dodam jeszcze, że osoby z nietolerancją histaminy powinny unikać leków mogących zwiększać wydzielanie histaminy lub hamujących aktywność DAO, takich jak niektóre antybiotyki, środki kontrastowe, leki znieczulające, leki mukolityczne czy diuretyki.
Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmu dotyczącego problematyki nietolerancji histaminy:
Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:
Komentarze0Dodaj komentarz