Soczyste kotlety z kalafiorem i indykiem

Soczyste kotlety z kalafiorem i indykiem
0
Kotlety:
250 g kalafiora
300 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
150 g pora
5 łyżek namoczonych płatków owsianych
1 jajko
pęczek świeżej natki pietruszki
200 ml wody
Przyprawy:
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Surówka z buraka:
2 średnie buraki
2 marchewki
1 jabłko
Łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz

Kotlety:

1. Zaczynamy od przygotowania kotletów. Cebulę, kalafior i por kroimy w drobne kawałki. Warzywa przekładamy na patelnię, dodajemy oliwę i podgrzewamy przez minutę/dwie.

2. Do warzyw dodajemy czosnek i przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek i bazylię. Całość mieszamy, wlewamy wodę i gotujemy 10 minut.

3. W tym czasie mielimy mięso.

4. Do przestudzonych warzyw dodajemy kilka listków pietruszki i mielimy. Łączymy je z mięsem.

5. Do masy dodajemy namoczone płatki owsiane, doprawiamy pieprzem i formujemy kotlety.

6. Gotowe kotlety pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Surówka:

1. Marchewkę, buraka i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek.

2. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety podajemy z surówką.

Takie kotlety z indyka można podać w bułce z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałata, pomidor, cebula, ogórek kiszony czy sosy. W ten sposób stworzymy pysznego i zdrowego burgera.

 

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze