Soczyste kotlety z kalafiorem i indykiem
Kotlety: |
250 g kalafiora |
300 g mielonego mięsa z indyka |
1 cebula |
150 g pora |
5 łyżek namoczonych płatków owsianych |
1 jajko |
pęczek świeżej natki pietruszki |
200 ml wody |
Przyprawy: |
1 łyżeczka oregano |
1 łyżeczka bazylii |
1 łyżeczka tymianku |
sól, pieprz |
Surówka z buraka: |
2 średnie buraki |
2 marchewki |
1 jabłko |
Łyżka soku z cytryny |
2 łyżki oliwy z oliwek |
Sól i pieprz |
Kotlety: 1. Zaczynamy od przygotowania kotletów. Cebulę, kalafior i por kroimy w drobne kawałki. Warzywa przekładamy na patelnię, dodajemy oliwę i podgrzewamy przez minutę/dwie. 2. Do warzyw dodajemy czosnek i przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek i bazylię. Całość mieszamy, wlewamy wodę i gotujemy 10 minut. 3. W tym czasie mielimy mięso. 4. Do przestudzonych warzyw dodajemy kilka listków pietruszki i mielimy. Łączymy je z mięsem. 5. Do masy dodajemy namoczone płatki owsiane, doprawiamy pieprzem i formujemy kotlety. 6. Gotowe kotlety pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Surówka: 1. Marchewkę, buraka i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. 2. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety podajemy z surówką. Takie kotlety z indyka można podać w bułce z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałata, pomidor, cebula, ogórek kiszony czy sosy. W ten sposób stworzymy pysznego i zdrowego burgera. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz