Soczyste kotlety z kalafiorem i indykiem

Soczyste kotlety z kalafiorem i indykiem

Kotlety:

250 g kalafiora

300 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
150 g pora
5 łyżek namoczonych płatków owsianych
1 jajko
pęczek świeżej natki pietruszki
200 ml wody
Przyprawy:
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Surówka z buraka:
2 średnie buraki
2 marchewki
1 jabłko
Łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz

Kotlety:

  • Zaczynamy od przygotowania kotletów. Cebulę, kalafior i por kroimy w drobne kawałki. Warzywa przekładamy na patelnię, dodajemy oliwę i podgrzewamy przez minutę/dwie.
  • Do warzyw dodajemy czosnek i przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek i bazylię. Całość mieszamy, wlewamy wodę i gotujemy 10 minut.
  • W tym czasie mielimy mięso.
  • Do przestudzonych warzyw dodajemy kilka listków pietruszki i mielimy. Łączymy je z mięsem.
  • Do masy dodajemy namoczone płatki owsiane, doprawiamy pieprzem i formujemy kotlety.
  • Gotowe kotlety pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Surówka:

  • Marchewkę, buraka i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety podajemy z surówką.

Takie kotlety z indyka można podać w bułce z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałata, pomidor, cebula, ogórek kiszony czy sosy. W ten sposób stworzymy pysznego i zdrowego burgera.

 

Smacznego!

Zobacz przepis:

 
 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze