Curry ze szpinaku. To danie pomoże SCHUDNĄĆ
Składniki: |
100 g szpinaku |
400 g pokrojonych batatów |
400 g ugotowanej ciecierzycy |
1 cebula |
2 łyżki oliwy |
400 g posiekanych pomidorów lub passaty pomidorowej |
300 ml bulionu jarzynowego |
2-3 cm imbiru |
pół cytryny |
3 ząbki czosnku |
Przyprawy: |
1 łyżeczka garam masali |
pół łyżeczki mielonej kolendry |
pół łyżeczki mielonego kminku |
pół łyżeczki mielonej kurkumy |
1 zielone chili |
Przygotowanie: 1. Przygotowanie curry zaczynamy od zmiksowania cebuli, imbiru, czosnku i ostrej zielonej papryczki. Dodajemy do tego trzy łyżki bulionu jarzynowego i miksujemy na gładką masę. 2. Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyżki rafinowanej oliwy z oliwek, następnie dodajemy puure z cebuli. Całość podgrzewamy, żeby masa odrobinę się zredukowała, a cebula nabrała złocistego koloru. 3. Teraz dodajemy przyprawy: kolendrę, sproszkowany kminek, kurkumę. Zalewamy wszystko passatą pomidorową i doprowadzamy do wrzenia. Zajmie nam to około 5 minut. 4. Teraz na patelnię dodajemy bulion jarzynowy, pokrojone bataty i ciecierzycę. 5. Całość naszego dania gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje, a bataty będą miękkie. 6. Na samym końcu do naszego curry dodajemy szpinak, sok z cytryny i przyprawę garam masalę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz