Zupa jarzynowa z kurkumą

Zupa jarzynowa z kurkumą
0
Składniki:
1 średnia żółta cebula
2 marchewki
1 seler naciowy
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
1 kalafior
1,5 litra bulionu jarzynowego
420 g ugotowanej ciecierzycy
2-3 pomidory obrane ze skórki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Przyprawy:
2-4 liście laurowe
pół łyżeczki startego imbiru
2-3 łyżeczki (18 g) mielonej kurkumy
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

1. Marchewkę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

2. Seler obieramy i kroimy w talarki.

3. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy oliwę z oliwek i podgrzewamy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

4. Czosnek siekamy. Kalafior obieramy z liści, kroimy na większe kawałki. To samo robimy z pomidorem.

5. Czosnek, kalafior, pomidory i ciecierzycę dokładamy do podgrzanych warzyw.

6. Dodajemy wszystkie przyprawy i dolewamy bulion jarzynowy. Gotujemy około 15 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przed podaniem do zupy dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

 Cały odcinek znajduje się również na YouTube: 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze