Zupa jarzynowa z kurkumą
0
Składniki: |
1 średnia żółta cebula |
2 marchewki |
1 seler naciowy |
1 czerwona papryka |
2-3 ząbki czosnku |
1 kalafior |
1,5 litra bulionu jarzynowego |
420 g ugotowanej ciecierzycy |
2-3 pomidory obrane ze skórki |
2 łyżki oliwy z oliwek |
1 łyżka soku z cytryny |
Przyprawy: |
2-4 liście laurowe |
pół łyżeczki startego imbiru |
2-3 łyżeczki (18 g) mielonej kurkumy |
pół łyżeczki papryki słodkiej |
szczypta pieprzu cayenne |
Przygotowanie: 1. Marchewkę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 2. Seler obieramy i kroimy w talarki. 3. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy oliwę z oliwek i podgrzewamy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 4. Czosnek siekamy. Kalafior obieramy z liści, kroimy na większe kawałki. To samo robimy z pomidorem. 5. Czosnek, kalafior, pomidory i ciecierzycę dokładamy do podgrzanych warzyw. 6. Dodajemy wszystkie przyprawy i dolewamy bulion jarzynowy. Gotujemy około 15 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przed podaniem do zupy dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Cały odcinek znajduje się również na YouTube:
Komentarze0Dodaj komentarz