Połącz BURAKA z pęczakiem i zachwyć się smakiem.

Połącz BURAKA z pęczakiem i zachwyć się smakiem.

 

Składniki:

300 g pieczonych lub gotowanych buraków

150 g kaszy jęczmiennej pęczak
50 g cebuli
1 ząbek czosnku
1 granat
500 ml bulionu warzywnego
1 ser typu feta 
15 ml oliwy z oliwek
Przyprawy:
sól, pieprz
tymianek
oregano

Przygotowanie:

  • Czosnek i cebulę siekamy i podgrzewamy przez około 3/4 minuty na łyżce oliwy.
  • Dodajemy kaszę pęczak (możemy ją wcześniej namoczyć w wodzie przez dwie godziny), dolewamy bulion. Gotujemy przez 15/20 minut, mieszając czas od czasu.
  • Połowę buraków blendujemy na gładką masę.
  • Drugą część buraków kroimy w większe kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser typu feta kroimy i układamy w naczyniu obok buraków. Całość posypujemy ziołami (oregano i tymiankiem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 8/10 minut.
  • Do ugotowanej kaszy dosypujemy wcześniej przygotowaną masę, mieszamy i całość doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotową kaszę i buraki przekładamy na talerz, całość posypujemy granatem.

Smacznego!

Cały odcinek znajduje się również na YouTube: 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze