Połącz BURAKA z pęczakiem i zachwyć się smakiem.

Połącz BURAKA z pęczakiem i zachwyć się smakiem.
0
Składniki:
300 g pieczonych lub gotowanych buraków
150 g kaszy jęczmiennej pęczak
50 g cebuli
1 ząbek czosnku
1 granat
500 ml bulionu warzywnego
1 ser typu feta
15 ml oliwy z oliwek
Przyprawy:
sól, pieprz
tymianek
oregano

Przygotowanie:

1. Czosnek i cebulę siekamy i podgrzewamy przez około 3/4 minuty na łyżce oliwy.

2. Dodajemy kaszę pęczak (możemy ją wcześniej namoczyć w wodzie przez dwie godziny), dolewamy bulion. Gotujemy przez 15/20 minut, mieszając czas od czasu.

3. Połowę buraków blendujemy na gładką masę.

4. Drugą część buraków kroimy w większe kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser typu feta kroimy i układamy w naczyniu obok buraków. Całość posypujemy ziołami (oregano i tymiankiem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 8/10 minut.

5. Do ugotowanej kaszy dosypujemy wcześniej przygotowaną masę, mieszamy i całość doprowadzamy do wrzenia.

6. Gotową kaszę i buraki przekładamy na talerz, całość posypujemy granatem.

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku: 

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Cały odcinek znajduje się również na YouTube: 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze