Połącz BURAKA z pęczakiem i zachwyć się smakiem.
0
Składniki: |
300 g pieczonych lub gotowanych buraków |
150 g kaszy jęczmiennej pęczak |
50 g cebuli |
1 ząbek czosnku |
1 granat |
500 ml bulionu warzywnego |
1 ser typu feta |
15 ml oliwy z oliwek |
Przyprawy: |
sól, pieprz |
tymianek |
oregano |
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę siekamy i podgrzewamy przez około 3/4 minuty na łyżce oliwy.
- Dodajemy kaszę pęczak (możemy ją wcześniej namoczyć w wodzie przez dwie godziny), dolewamy bulion. Gotujemy przez 15/20 minut, mieszając czas od czasu.
- Połowę buraków blendujemy na gładką masę.
- Drugą część buraków kroimy w większe kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser typu feta kroimy i układamy w naczyniu obok buraków. Całość posypujemy ziołami (oregano i tymiankiem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 8/10 minut.
- Do ugotowanej kaszy dosypujemy wcześniej przygotowaną masę, mieszamy i całość doprowadzamy do wrzenia.
- Gotową kaszę i buraki przekładamy na talerz, całość posypujemy granatem.
Smacznego!
Komentarze0Dodaj komentarz