Lekkie pączki twarogowe na TŁUSTY CZWARTEK.
0
Składniki: |
250 g twarogu chudego |
150 g mąki orkiszowej |
1 jajko |
2 łyżki miodu akacjowego |
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminium |
1 laska prawdziwej wanilii |
Nadzienie: |
50 g namoczonych suszonych śliwek |
50 g gorzkiej czekolady |
szczypta cynamonu |
Nadzienie:
- Siekamy drobno suszone śliwki (wcześniej moczone w wodzie około godziny) i czekoladę.
- Przekładamy do garnka i podgrzewamy (cały czas mieszając), do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia składników.
- Dosypujemy szczyptę cynamonu i zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
- Twaróg rozcieramy widelcem, dodajemy jajko, miód, ziarna z laski waniili. Całość blendujemy na gładką masę.
- Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia bez aluminium i przesiewamy do zblendowanej masy serowej.
- Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą konsystencję. Masa powinna być klejąca.
Przygotowanie:
- Ciasto dzielimy na 6 równych części, każdą lekko spłaszczamy. Na sam środek wykładamy nadzienie i dokładnie sklejamy.
- Gotowe pączki układamy na blachę wyłożoną pergaminem.
- Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut.
Smacznego!
Zobacz nagranie i przekonaj się jakie to łatwe:
Komentarze0Dodaj komentarz