Soplówka jeżowata - zaskoczą Cię jej właściwości

Soplówka jeżowata - zaskoczą Cię jej właściwości
0

Soplówka jeżowata (Lion’s Mane) to wyjątkowy grzyb o licznych właściwościach prozdrowotnych. Naturalnie występuje w Azji, Ameryce Północnej i Europie, w tym w Polsce.

Jednak w naszym kraju trudno jest spotkać soplówkę, ponadto jest to grzyb pod ścisłą ochroną — dlatego odradzam Państwu jego samodzielne zbieranie. Chciałbym natomiast przedstawić zaskakujące właściwości tego grzyba, stosowanego w medycynie naturalnej od tysięcy lat.

Tym, co najbardziej wyróżnia soplówkę jeżowatą, jest udowodniony naukowo wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Soplówka zawiera takie związki aktywne jak hericenony oraz erinacyny, które stymulują syntezę czynnika wzrostu nerwów NGF.

Odkrycie tego białka w 1986 roku uhonorowane zostało otrzymaniem Nagrody Nobla. Okazuje się bowiem, że NGF wykazuje działanie neuroprotekcyjne, czyli chroni komórki nerwowe przed zmianami degeneracyjnymi. Ponadto wyróżnia się aktywnością neurotropową, co oznacza, że reguluje procesy różnicowania i wzrostu komórek nerwowych.

Dzięki oddziaływaniu na poziom białka NGF soplówka jeżowata cechuje się następującym profilem działania:

  • może stanowić istotny element profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych,
  • może wspomóc terapię choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona,
  • wykazuje działanie przeciwlękowe i antydepresyjne,
  • poprawia koncentrację i pamięć, wspomaga procesy nauki.

Korzystny wpływ na układ nerwowy to tylko jedna z właściwości soplówki jeżowatej. Doskonale poprawia naturalną odporność organizmu i działa przeciwzapalnie.

Wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, może redukować zbyt wysokie ciśnienie krwi i ułatwić normalizację poziomu cholesterolu (dzięki zawartości beta glukanów). Ponadto Lion’s Mane działa ochronnie na wątrobę i ułatwia trawienie.

Grzyb może być spożywany jako suplement diety. W przypadku takich naturalnych preparatów bardzo istotne jest, aby użyty do produkcji suplementu diety ekstrakt był standaryzowany na zawartość związków aktywnych. Niestety w przypadku soplówki zazwyczaj brak jest kontroli nad zawartością hericenonów oraz erinacyn, ekstrakty standaryzowane są natomiast na zawartość polisacharydów i beta glukanów.

Na koniec chciałbym wspomnieć o naszym rodzimym i dostępnym dla każdego grzybie — boczniaku. Stanowi on niezwykle bogate źródło ergotioneniny, określanej mianem witaminy życia. Więcej o właściwościach boczniaków i możliwościach ich wykorzystania w kuchni dowiecie się Państwo z tego odcinka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oto linki do opracowań naukowych:

 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/ 

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/ 

 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23510212/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze