Słodkie przekąski, gorzka choroba

Słodkie przekąski, gorzka choroba
0

Nasza dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Jeśli jest odpowiednio zbilansowana, wówczas stanowi doskonałą profilaktykę wielu schorzeń. Jeśli jednak przeważają w niej niezdrowe produkty, zwiększa się ryzyko wielu schorzeń. Jednym z nich może być depresja.

Coraz więcej osób doświadcza znużenia, spadku motywacji, braku radości życia. I z pewnością u niejednej osoby pojawia się wówczas chęć, aby sięgnąć po coś słodkiego.

Taki wybór wydaje się być oczywisty — wszak cukier kojarzony jest jako źródło szybko odstępnej energii, poza tym co poprawi nastrój lepiej niż słodkie co nieco?

Jednak takie przekonanie jest błędne, a dłuższe uleganie pokusie, aby poprawić samopoczucie psychiczne słodkimi przekąskami, może przełożyć się na większe ryzyko depresji. Są na to twarde dowody naukowe!

Bardzo cennych informacji na temat wpływu cukru na rozwój depresji dostarczyła analiza, która objęła ponad 15 000 osób. Oceniano nawyki żywieniowe, zwracając szczególną uwagę na spożycie cukru oraz jakość węglowodanów.

Dziesięcioletnia obserwacja umożliwiła wyciągnięcie następujących wniosków: ilość spożywanego cukru była dodatnio skorelowana z ryzykiem wystąpienia depresji. Po drugie — wykazano zależność między jakością spożywanych węglowodanów a samopoczuciem psychicznym.

Osoby, w których diecie dominowały węglowodany wysokiej jakości, czyli pełne ziarna zbóż o wysokiej zawartości błonnika i niskim indeksie glikemicznym, miały mniejsze ryzyko rozwoju depresji. 

Warto przytoczyć wyniki jeszcze jednej analizy, która wykazała zależność między wielkością spożycia cukru a ryzykiem rozwoju depresji. Określono, że osoby spożywające powyżej 13 łyżeczek cukru (około 67 g) dziennie miały o 23% większe ryzyko rozwoju choroby psychicznej.

Ponadto w tym badaniu udowodniono, że wyższe spożycie cukru było przyczyną depresji, brak było natomiast odwrotnej korelacji, wskazującej na większe spożycie cukru w konsekwencji stanów depresyjnych.

Oczywistym krokiem ku zminimalizowaniu ryzyka depresji jest zatem ograniczenie, a jeszcze lepiej całkowite wykluczenie cukru z diety. 

Dlatego zamiast sięgania po niezdrowe słodycze, zachęcam do zainspirowania się tym przepisem na pyszne i zdrowe ciasto:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oto linki do opracowań naukowych:

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/added-sugars-and-sugarsweetened-beverage-consumption-dietary-carbohydrate-index-and-depression-risk-in-the-seguimiento-universidad-de-navarra-sun-project/80AE23E8DE916349DE7167E8991CBA84 

https://www.nature.com/articles/s41598-017-05649-7 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze