Zgaga - skąd się bierze?

Zgaga - skąd się bierze?
0

Zgaga to uciążliwe pieczenie w przełyku, pojawiające się w efekcie zarzucania treści pokarmowej. W prawidłowo funkcjonującym organizmie najskuteczniejszym elementem bariery przeciwrefluksowej jest mięsień zwieracz przełyku, zapobiegający przedostawaniu się zawartości żołądka do przełyku.

W momencie, gdy mięsień ten ulegnie nadmiernemu rozluźnieniu, pojawia się refluks. Prawidłowo zwieracz powinien być “otwarty” jedynie podczas przełykania pokarmów, jeśli jednak w żołądku produkowane są nadmierne ilości kwasu żołądkowego, treść żołądkowa może przedostawać się do światła przełyku.

Taka nadkwasota żołądka może towarzyszyć infekcji Helicobacter pylori, odstawieniu leków hamujących wydzielanie soku żołądkowego, a także działaniu takich czynników jak stres, papierosy, alkohol czy niewłaściwie zbilansowana dieta. 

Produktami mogącymi pobudzać wydzielanie soku żołądkowego, a tym samym nasilającymi zgagę są m.in.:

  • alkohol,
  • mocna kawa i herbata,
  • napoje gazowane,
  • dania smażone,
  • pikantne przyprawy,
  • kwaśne produkty (kiszonki, cytrusy),
  • pomidory i warzywa cebulowe,
  • czekolada.

Okazuje się jednak, że cofanie treści pokarmowej może być spowodowane także niedokwasotą. Co prawda żołądek wydziela wówczas zbyt mało kwasu solnego, jednak towarzysząca niedokwasocie niedomykalność dolnego zwieracza przełyku sprzyja przedostawaniu się treści żołądkowej do przełyku. 

Dlatego zarówno niedokwasocie, jak i nadkwasocie może towarzyszyć zgaga — pieczenie w żołądku, uczucie goryczy w ustach, problemy z oddychaniem czy bóle głowy. Jak sobie z tym radzić? 

Zachęcam Państwa do obejrzenia nagrania, na którym omawiam naturalne sposoby leczenia zgagi, cechujące się bardzo dużą skutecznością:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poza objawowym leczeniem refluksu warto wykonać odpowiednią diagnostykę, służącą określeniu przyczyn refluksu oraz ewentualnych powikłań, takich jak zapalenie żołądka czy choroba wrzodowa.

Temu służą takie badania jak gastroskopia oraz pH- metria. W przypadku podejrzenia niedokwasoty warto poszerzyć diagnostykę o skontrolowanie pracy tarczycy oraz oznaczenie przeciwciał przeciwko czynnikowi wewnętrznemu. Niedoczynność tarczycy oraz anemia złośliwa to potencjalne przyczyny niedokwasoty. 

Na koniec ciekawostka — można wykonać szybki domowy test w celu określenia stopnia zakwaszenia żołądka. Jest to test z sodą, polegający na wypiciu połowy szklanki wody z rozpuszczoną łyżeczką sody. Następnie należy zmierzyć czas, jaki upłynie do momentu odbicia. Interpretacja testu jest następująca:

  • odbicie w czasie poniżej 30-40 sekund wskazuje na nadkwasotę,
  • odbicie między 40 a 90 sekundą testu sugeruje prawidłowe zakwaszenie,
  • odbicie po co najmniej 3 minutach może świadczyć o niedokwasocie.

Oczywiście taki test ma jedynie charakter poglądowy i nie może być traktowany jako wiarygodna metoda diagnostyczna.

Oto link do opracowania naukowego:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441938/

 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze