Wszystko, co musisz wiedzieć o witaminie C
Witamina C kojarzona jest przede wszystkim z jej udziałem we wzmacnianiu odporności. Jednak jej rola w organizmie jest znacznie szersza. Jako silny antyoksydant, witamina C skutecznie zwalcza wolne rodniki, a to może przełożyć się na profilaktykę wielu chorób przewlekłych.
Witamina C może usprawnić pracę układu immunologicznego. Natomiast sięgnięcie po suplement z witaminą C wówczas, gdy pojawią się objawy infekcji, ma bardzo ograniczoną skuteczność.
Korzystny wpływ na odporność wykazuje systematyczna suplementacja, co zmniejsza częstotliwość infekcji, skraca czas ich trwania i zapewnia łagodniejszy ich przebieg.
Jako związek odgrywający istotną rolę w procesie syntezy kolagenu, witamina C:
- uczestniczy w procesie gojenia się ran
- zapewnia skórze elastyczność
- uszczelnia ściany naczyń krwionośnych
Kolejna cenna właściwość witaminy C dotyczy zwiększenia przyswajania żelaza z przewodu pokarmowego. Ponadto związek ten może normalizować lipidogram i redukować ryzyko rozwoju miażdżycy.
Warto wspomnieć także o istotnej roli witaminy C w normalizowaniu poziomu glukozy - to wiadomość szczególnie istotna dla chorych na cukrzycę. Odpowiednia podaż witaminy C warunkuje sprawny metabolizm tłuszczów, zatem ma wpływ na jakość sylwetki.
Na koniec przytoczę jedną z najważniejszych funkcji witaminy C. Mowa o odmładzaniu grasicy, czyli narządu warunkującego sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego i niszczenie komórek nowotworowych.
Przejdźmy zatem do kwestii tego, w jaki sposób możemy dostarczyć organizmowi witaminę C. Jako najbogatsze źródło tej witaminy kojarzone są cytrusy, podczas gdy w rzeczywistości dostarczają one umiarkowanych ilości witaminy C.
Najwięcej zawierają jej owoce dzikiej róży i porzeczka. Sporo witaminy C dostarczyć może także:
- czerwona papryka
- pomidor
- natka pietruszki
- truskawki
- brukselka
- brokuły
Źródłem witaminy C mogą być ponadto suplementy diety. Aby suplementacja była jak najbardziej efektywna, warto wybierać witaminę w połączeniu z ekstraktami roślinnymi. Stanowią one źródło naturalnych polifenoli, zwiększających biodostępność witaminy C. Tematykę tę przedstawiam wyczerpująco w tym nagraniu:
Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:
Oto link do opracowania naukowego:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/
Komentarze0Dodaj komentarz