Naturalne sposoby na anemię z niedoboru żelaza
Anemia z niedoboru żelaza to jedna z najczęstszych postaci niedokrwistości. Żelazo wykorzystywane jest w procesie syntezy hemoglobiny, czyli białka odpowiedzialnego za wiązanie i transport tlenu.
Gdy brakuje żelaza, przekłada się to na upośledzenie syntezy hemoglobiny — dochodzi do rozwoju anemii.
W celu oceny gospodarki żelazowej wskazane jest oznaczenie morfologii, poziomu żelaza oraz ferrytyny. Szczególnym wskazaniem do wykonania tych badań jest występowanie objawów niedoboru żelaza, o których opowiadam na tym nagraniu:
Zdiagnozowanie niedokrwistości z niedoboru żelaza powinno skłonić do przyjmowania większych ilości tego pierwiastka z dietą. Bogate źródła tego pierwiastka to:
- buraki
- zielone liście warzyw
- orzechy, nasiona i pestki
- nasiona roślin strączkowych
- ryby
- komosa ryżowa
- amarantus
- nasiona lnu
Aby zapewnić odpowiednią przyswajalność żelaza, zalecane jest spożywanie go łącznie z witaminą C.
Wystarczy dodać do posiłku owoc lub warzywo.
Zmniejszyć należy natomiast spożywanie produktów mogących ograniczać przyswajanie żelaza. Złym pomysłem jest popijanie posiłku herbatą lub kawą.
W celu zwiększenia poziomu żelaza i hemoglobiny we krwi można sięgnąć także po kilka roślin. Oto one:
- dzięgiel chiński, który pobudza proces erytropoezy, czyli tworzenia krwinek czerwonych
- gujawa, której liście zwiększają poziom hemoglobiny
- opuncja figowa, zawierająca betacyjaniny pobudzające erytropoezę
- kozieradka, której liście są bogatym źródłem żelaza
Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:
Oto link do opracowania naukowego:
https://annalsofplantsciences.com/index.php/aps/article/view/483
Komentarze0Dodaj komentarz