Uważnie czytaj etykiety, unikaj tych dodatków!

Uważnie czytaj etykiety, unikaj tych dodatków!

Zdrowie zaczyna się na talerzu, a nawet jeszcze wcześniej — w sklepie, podczas robienia zakupów. To, jakich wyborów żywieniowych dokonamy, determinuje nasz stan zdrowia.

Czytasz etykiety każdego produktu, zanim włożysz go do koszyka? Potrafisz rozszyfrować tajemnicze skróty „E”?

Najlepiej jest bazować na produktach nieprzetworzonych, gdyż te są zdecydowanie najzdrowsze. Jeśli natomiast sięgasz po produkty przetworzone — ten tekst stworzony jest z myślą o Tobie.

O szkodliwości spożywania wysokoprzetworzonych produktów powiedziano już naprawdę wiele. Niestety- na sklepowych półkach dominują właśnie takie produkty. Najlepiej jest całkowicie unikać ich spożycia. Ponadto konieczne jest dokładne czytanie etykiet.

Na pewno należy unikać produktów zawierających cukier, a także syrop glukozowo-fruktozowy. Wykazano bowiem, że wysokie spożycie fruktozy sprzyja rozwojowi stłuszczenia wątroby.

A stąd już krok do insulinooporności, zaburzeń lipidowych i wielu innych powikłań zdrowotnych.

Oto kolejne dodatki do żywności, których lepiej jest unikać:

  • glutaminian sodu E621, który powszechnie występuje w daniach instant; wykazano jego negatywny wpływ na płodność, funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego
  • benzoesan sodu E211, stosowany jako konserwant, występujący w napojach gazowanych, konserwach, marynatach, przetworach owocowych czy warzywnych; może wywoływać podrażnienia żołądka, pokrzywkę, nadpobudliwość układu nerwowego
  • akrylamid, znajdujący się w chipsach i frytkach; wykazano jego negatywne działanie na układ nerwowy i pokarmowy, wspomina się także o potencjalnym wpływie na rozwój nowotworów
  • aspartam E951, czyli syntetyczna substancja słodząca, dodawana do słodyczy, jogurtów, płatków śniadaniowych, napojów gazowanych i wielu produktów typu light
  • azotan sodu E251 i azotyn sodu E250, występujące w przetworzonych produktach mięsnych; wywołują migreny, podrażniają śluzówkę żołądka, mogą działać rakotwórczo
  • erytrozyna E127, która znajduje się w konserwowanych owocach czy słodyczach; może upośledzać funkcjonowanie żołądka, wątroby, tarczycy, serca, a także działać rakotwórczo
  • błękit pantotenowy E131, dodawany do słodyczy, galaretek czy napojów gazowanych; spożycie tego barwnika może wiązać się wystąpieniem alergii, problemów żołądkowych, nadpobudliwości.

Wszystkich rodziców, których dzieci chętnie sięgają po słodycze, zachęcam do obejrzenia tego odcinka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linki do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4164905/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8227014/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze