Zaskakujące fakty o witaminie B12

Zaskakujące fakty o witaminie B12

Witamina B12 ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jednak u wielu osób diagnozowany jest zbyt niski poziom tego związku. Co z tym zrobić?

Niedobór witaminy B12 objawia się w bardzo różnorodny sposób. Część objawów wynika z rozwoju anemii.

Zbyt niski poziom hemoglobiny przekłada się na gorsze dotlenienie tkanek, przez co pojawia się senność, zmęczenie, kołatanie serca, duszności, bóle i zawroty głowy.

Niedobór witaminy prowadzi ponadto do wystąpienia zaburzeń neurologicznych, wynikających z zaburzenia syntezy osłonek mielinowych nerwów, takich jak:

  • mrowienie i drętwienie
  • zaburzenia węchu i smaku
  • problemy z równowagą
  • pogorszenie wzroku
  • hipotonia i drżenie mięśniowe

Jednym z najbardziej zaskakujących symptomów niedoboru witaminy B12 może być... zażółcenie skóry i oczu. Wynika to z mniej efektywnej erytropoezy i kumulowania się bilirubiny.

Witamina B12 ma istotny wpływ na ryzyko sercowo-naczyniowe. Wynika to z faktu, iż witamina ta — wraz z innymi witaminami z grupy B, takimi jak B6 czy B9 - jest tzw. modulatorem homocysteiny.

Odpowiada za przemiany metaboliczne ułatwiające utrzymanie prawidłowego poziomu homocysteiny, czyli aminokwasu, którego nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i jej powikłań.

Oznacza to, że utrzymanie optymalnego poziomu witaminy B12 ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego i profilaktyki chorób serca.

Przedział wartości referencyjnych dla poziomu witaminy B12 jest bardzo szeroki i wg różnych źródeł wynosi od około 200 do nawet 900-1000 ng/ml.

Oznacza to, że teoretycznie za poziom prawidłowy można uznać zarówno poziom 250 ng, jak i 850 ng/ml — a przecież rozbieżność jest ogromna.

Dlatego w przypadku witaminy B12 pojawia się pojęcie tzw. normy funkcjonalnej, określającej taki poziom witaminy B12, który zapewnia optymalne funkcjonowanie organizmu.

W dużym uproszczeniu — poziom witaminy B12 powinien wynosić co najmniej 400-500 ng/ml, co stanowi mniej więcej połowę przedziału wartości prawidłowych.

Zazwyczaj w celu oceny ilości witaminy B12 oznaczany jest jej poziom we krwi. Jednak za dokładniejsze badanie uznaje się oznaczenie poziomu aktywnej postaci witaminy, czyli holotranskobalaminy.

Ponadto można oznaczyć poziom kwasu metylomalonowego w moczu. Jest to związek, w którego przemianach uczestniczy witamina B12. Im jest jej mniej, tym wyższy poziom kwasu metylomalonowego.

O badaniach umożliwiających oszacowanie poziomu witaminy B12 opowiadam wyczerpująco w tym odcinku:

Pobierz przepisy na potrawy bogate w witaminę B12:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Tutaj linki do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5780596/ 

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/0915/p384.html 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze