Zaskakujące fakty o witaminie B12
Witamina B12 ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jednak u wielu osób diagnozowany jest zbyt niski poziom tego związku. Co z tym zrobić?
Niedobór witaminy B12 objawia się w bardzo różnorodny sposób. Część objawów wynika z rozwoju anemii.
Zbyt niski poziom hemoglobiny przekłada się na gorsze dotlenienie tkanek, przez co pojawia się senność, zmęczenie, kołatanie serca, duszności, bóle i zawroty głowy.
Niedobór witaminy prowadzi ponadto do wystąpienia zaburzeń neurologicznych, wynikających z zaburzenia syntezy osłonek mielinowych nerwów, takich jak:
- mrowienie i drętwienie
- zaburzenia węchu i smaku
- problemy z równowagą
- pogorszenie wzroku
- hipotonia i drżenie mięśniowe
Jednym z najbardziej zaskakujących symptomów niedoboru witaminy B12 może być... zażółcenie skóry i oczu. Wynika to z mniej efektywnej erytropoezy i kumulowania się bilirubiny.
Witamina B12 ma istotny wpływ na ryzyko sercowo-naczyniowe. Wynika to z faktu, iż witamina ta — wraz z innymi witaminami z grupy B, takimi jak B6 czy B9 - jest tzw. modulatorem homocysteiny.
Odpowiada za przemiany metaboliczne ułatwiające utrzymanie prawidłowego poziomu homocysteiny, czyli aminokwasu, którego nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i jej powikłań.
Oznacza to, że utrzymanie optymalnego poziomu witaminy B12 ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego i profilaktyki chorób serca.
Przedział wartości referencyjnych dla poziomu witaminy B12 jest bardzo szeroki i wg różnych źródeł wynosi od około 200 do nawet 900-1000 ng/ml.
Oznacza to, że teoretycznie za poziom prawidłowy można uznać zarówno poziom 250 ng, jak i 850 ng/ml — a przecież rozbieżność jest ogromna.
Dlatego w przypadku witaminy B12 pojawia się pojęcie tzw. normy funkcjonalnej, określającej taki poziom witaminy B12, który zapewnia optymalne funkcjonowanie organizmu.
W dużym uproszczeniu — poziom witaminy B12 powinien wynosić co najmniej 400-500 ng/ml, co stanowi mniej więcej połowę przedziału wartości prawidłowych.
Zazwyczaj w celu oceny ilości witaminy B12 oznaczany jest jej poziom we krwi. Jednak za dokładniejsze badanie uznaje się oznaczenie poziomu aktywnej postaci witaminy, czyli holotranskobalaminy.
Ponadto można oznaczyć poziom kwasu metylomalonowego w moczu. Jest to związek, w którego przemianach uczestniczy witamina B12. Im jest jej mniej, tym wyższy poziom kwasu metylomalonowego.
O badaniach umożliwiających oszacowanie poziomu witaminy B12 opowiadam wyczerpująco w tym odcinku:
Pobierz przepisy na potrawy bogate w witaminę B12:
Tutaj linki do opracowań naukowych:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5780596/
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/0915/p384.html
Komentarze0Dodaj komentarz