Wypróbuj ten przepis na najzdrowsze kakao
Który napój mógłby wygrać w rankingu na ten najzdrowszy? Część osób zapewne wskaże na zieloną herbatę, niektórzy będą chcieli docenić kawę za jej prozdrowotne właściwości. Czy ktokolwiek pomyśli o kakao?
Napój ten kojarzy się głównie z okresem dzieciństwa, a dorośli sięgają po nie sporadycznie. Szkoda, ponieważ kakao stanowi doskonałe źródło związków o niezwykle korzystnym wpływie na organizm.
Mowa o flawonolach, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Flawonole stabilizują błony komórkowe, neutralizują wolne rodniki, zapobiegają utlenianiu się pierwiastków.
Jakie są inne niż kakao źródła flawonów? Mnóstwo tych związków znaleźć można w:
- jagodach
- winogronach
- jabłkach
- cytrynach
- pomidorach
- papryce
- brokułach
- kawie
- kakao i czekoladzie
- zielonej herbacie
Wracając do kakao — wykazano, że napój ten ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie obiecujące są wyniki badania, którym objęto grupę 30 mężczyzn. Połowa tej grupy delektowała się filiżanką kakao, a po 90 minutach poddano ich wysiłkowi umysłowemu, uznawanemu za czynnik stresowy.
Wykazano, że w grupie pijącej kakao przepływ krwi przez naczynia był lepszy — zarówno w stanie spoczynku, jak i podczas warunków stresowych.
Oznacza to, że flawony zawarte w kakao zapewniają zdrowie naczyń krwionośnych w stanie stresu. To może stanowić istotny element profilaktyki chorób serca.
Myślę, że takie wyniki badań zachęcą wiele osób do częstszego sięgania po kakao. Zwłaszcza wówczas, gdy przedstawię przepis na to pyszne kakao, wzbogacone o zawartość prozdrowotnych dodatków:
- Podgrzej mleko ryżowe do 40-50 stopni
- Dodaj naturalne kakao
- Wzbogać smak napoju dodatkiem ulubionego miodu
- W celu zwiększenia potencjału zdrowotnego i smaku kakao dodaj cynamon, kardamon i anyż
Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:
Oto link do opracowania naukowego:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8065749/
Komentarze0Dodaj komentarz