Wypróbuj ten przepis na najzdrowsze kakao

Który napój mógłby wygrać w rankingu na ten najzdrowszy? Część osób zapewne wskaże na zieloną herbatę, niektórzy będą chcieli docenić kawę za jej prozdrowotne właściwości. Czy ktokolwiek pomyśli o kakao?
Napój ten kojarzy się głównie z okresem dzieciństwa, a dorośli sięgają po nie sporadycznie. Szkoda, ponieważ kakao stanowi doskonałe źródło związków o niezwykle korzystnym wpływie na organizm.
Mowa o flawonolach, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Flawonole stabilizują błony komórkowe, neutralizują wolne rodniki, zapobiegają utlenianiu się pierwiastków.
Jakie są inne niż kakao źródła flawonów? Mnóstwo tych związków znaleźć można w:
- jagodach
- winogronach
- jabłkach
- cytrynach
- pomidorach
- papryce
- brokułach
- kawie
- kakao i czekoladzie
- zielonej herbacie
Wracając do kakao — wykazano, że napój ten ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie obiecujące są wyniki badania, którym objęto grupę 30 mężczyzn. Połowa tej grupy delektowała się filiżanką kakao, a po 90 minutach poddano ich wysiłkowi umysłowemu, uznawanemu za czynnik stresowy.
Wykazano, że w grupie pijącej kakao przepływ krwi przez naczynia był lepszy — zarówno w stanie spoczynku, jak i podczas warunków stresowych.
Oznacza to, że flawony zawarte w kakao zapewniają zdrowie naczyń krwionośnych w stanie stresu. To może stanowić istotny element profilaktyki chorób serca.
Myślę, że takie wyniki badań zachęcą wiele osób do częstszego sięgania po kakao. Zwłaszcza wówczas, gdy przedstawię przepisy na kakao, wzbogacone o zawartość prozdrowotnych dodatków.
Kakao z pestkami dyni i cynamonem
Składniki |
2 łyżeczki kakao 100% |
1 szklanka napoju owsianego (lub innego mleka roślinnego) |
1 łyżka pestek dyni (surowych) |
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) |
szczypta cynamonu cejlońskiego |
szczypta kurkumy |
Przygotowanie: |
1. Napój owsiany podgrzej w rondelku, uważając, aby się nie zagotował. 2. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. 3. Dodaj cynamon cejloński i kurkumę. 4. Gorące kakao przelej do kubka i posyp pestkami dyni. 5. Do delikatnie przestudzonego napoju dodaj miód, jeśli używasz. |
Kakao z migdałami i kardamonem
Składniki |
2 łyżeczki kakao 100% |
1 szklanka mleka kokosowego |
1 łyżka migdałów |
pół łyżeczki mielonego kardamonu |
1 łyżeczka karobu |
Przygotowanie: |
1. Mleko kokosowe podgrzej w rondelku. 2. Dodaj kakao, kardamon i karob. Dokładnie wymieszaj. 3. Gorące kakao przelej do kubka i posyp migdałami. |
Kakao z kaszą jaglaną i bananem
Składniki |
2 łyżeczki kakao 100% |
1 szklanka mleka migdałowego bez dodatku cukru |
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej |
pół banana |
szczypta wanilii |
Przygotowanie: |
1. Ugotuj kaszę jaglaną. 2. Podgrzej mleko migdałowe w rondelku. 3. Dodaj kakao, ugotowaną kaszę jaglaną i banana. Zmiksuj blenderem na gładką masę. 4. Dodaj szczyptę wanilii dla aromatu. 5. Gorące kakao przelej do kubka. |
Kakao mocy z pestkami dyni, migdałami, komosą i czarną fasolą
Składniki |
2 łyżeczki kakao 100% |
1 szklanka mleka migdałowego bez dodatku cukru |
1 łyżka pestek dyni |
1 łyżka migdałów |
2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej |
1 łyżka ugotowanej czarnej fasoli |
1 łyżeczka miodu |
szczypta cynamonu i szczypta kardamonu |
Przygotowanie: |
1. Komosę ryżową i czarną fasolę ugotuj oddzielnie. 2. Wlej mleko roślinne do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. 3. Wsyp kakao do rondelka i dokładnie wymieszaj z mlekiem. 3. Dodaj do kakao pestki dyni, migdały, ugotowaną komosę ryżową i czarną fasolę. Wymieszaj. 4. Dodaj cynamon, kardamon i miód lub syrop klonowy (jeśli używasz). 5. Zmiksuj kakao blenderem na gładką masę. 6. Gorące kakao przelej do kubka i delektuj się jego smakiem! |
Wskazówka: Jeśli kakao jest zbyt gęste, dodaj więcej mleka roślinnego.
Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:
Oto link do opracowania naukowego:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8065749/
Komentarze0Dodaj komentarz