Jak odbudować florę bakteryjną jelit?

Jak odbudować florę bakteryjną jelit?

Dobroczynne bakterie jelitowe zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit, ale także — całego organizmu. Regulują działanie układu immunologicznego, łagodzą stany zapalne, wykazują korzystny wpływ na samopoczucie psychiczne.

Jesteśmy narażeni na wiele czynników mogących zaburzać skład flory jelitowej, od stresu, poprzez żywność przepełnioną konserwantami, produkty wysokoprzetworzone i często ubogie w błonnik aż po stosowanie antybiotyków.

Konsekwencje zaburzenia mikrobiomu jelitowego są bardzo poważne. Przede wszystkim pojawiają się zaburzenia, manifestujące się pod postacią zaparć lub biegunek, wzdęć, nudności, uczucia pełności.

Zmniejszeniu ilości przyjaznych bakterii jelitowych często towarzyszy namnażanie potencjalnie chorobotwórczych szczepów, które uwalniają toksynę bakteryjną — lipopolisacharyd. Za jego pośrednictwem może dojść do zaburzenia pracy całego organizmu. Pojawić mogą się takie nieprawidłowości i schorzenia jak:

  • otyłość
  • stłuszczenie wątroby
  • depresja
  • bezsenność
  • zaburzenia pamięci i koncentracji
  • schorzenia neurodegeneracyjne

Pierwszym krokiem umożliwiającym zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej jest oczywiście unikanie wszystkich czynników, które zakłócają namnażanie bakterii. A jeśli już dojdzie do zaburzenia składu flory jelitowej, np. po antybiotykoterapii — jak odbudować mikroflorę?

Na pewno warto sięgnąć po probiotyki, czyli przyjazne szczepy bakteryjne. Można je dostarczyć wraz z suplementami diety, bądź naturalnymi produktami. Najpierw wymienię dietetyczne źródła probiotyków, którymi są m.in.:

  • kiszona kapusta
  • kefir
  • jogurt naturalny
  • miso
  • tempeh

Przejdźmy teraz do suplementów diety zawierających probiotyki. Jak wybrać ten najlepszy? Musimy zawsze zwrócić uwagę na to, aby probiotyk posiadał odpowiednie oznaczenie liczbowo-cyfrowe, np. Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103.

Rozszyfrujmy ten wpis: Lactobacillus to rodzaj, a rhamnosus to gatunek. Z kolei oznaczenie liczbowe informuje o konkretnym szczepie.

Takie oznaczenie pozwala na dokładne zidentyfikowanie probiotyku, ponadto potwierdza skuteczność probiotyku. Warto bowiem wspomnieć o zjawisku szczepozależności, czyli powiązaniu właściwości prozdrowotnych bakterii z konkretnymi szczepami probiotyków.

Oprócz probiotyków można sięgnąć po prebiotyki, czyli substancje pobudzające wzrost korzystnych bakterii jelitowych. Dobrze jest stosować jednocześnie probiotyk i prebiotyk, gdyż wówczas dostarczamy dobroczynne bakterie i jednocześnie stwarzamy optymalne warunki do ich namnażania. Zatem — jakie są źródła prebiotyków? To przede wszystkim:

  • cykoria
  • szparagi
  • por
  • cebula
  • otręby pszenne
  • czosnek
  • mniszek

Więcej na temat diety przyjaznej jelitom opowiadam w tym odcinku — zapraszam do obejrzenia:

Proszę pamiętać, że dbanie o zdrowie zaczyna się na talerzu!

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze