Alergia na pyłki - jak sobie z nią poradzić?

Alergia na pyłki - jak sobie z nią poradzić?

W okresie wiosennym wiele osób doświadcza uciążliwych objawów — kataru, swędzenia i łzawienia oczu, kaszlu. Wszystko za sprawą alergii na pyłki, która jest najbardziej nasilona w drugiej połowie kwietnia i pierwszej połowie maja, co wynika z czasu pylenia roślin. Oto kalendarz pylenia, który powinien poznać każdy alergik:

  • luty i marzec: pyłki olszy i leszczyny
  • kwiecień: pyłki traw, brzozy, dębu i jesionu
  • maj: pyłki traw
  • czerwiec: pyłki traw, bylicy, sosny
  • lipiec: pyłki bylicy, szczawiu i pokrzywy
  • sierpień: pyłki bylicy, szczawiu, pokrzywy oraz grzybów Cladosporium i Alternaria
  • wrzesień: pyłki grzybów Cladosporium

W celu złagodzenia objawów alergii można sięgnąć po naturalne metody, umożliwiające ograniczenie takich mediatorów stanu zapalnego jak histamina. Na szczególną uwagę zasługuje napar z pokrzywy, a także czarna rzodkiew. 

Pozostałe naturalne terapie omawiam wyczerpująco na tym nagraniu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ponadto w przypadku alergii wziewnych należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. W miarę możliwości warto ograniczyć otwieranie okien i wietrzenie pomieszczeń w okresie największego pylenia uczulających roślin. Dobrym rozwiązaniem jest nabycie specjalnych oczyszczaczy do powietrza. 

Wracając ze spaceru, należy pamiętać o dokładnym wypraniu ubrań oraz umyciu całego ciała — pomoże to pozbyć się osadzonych na nich pyłków roślin.

Chciałbym jeszcze zwrócić Państwa uwagę na kwestię alergii krzyżowych — u osób uczulonych na pyłki roślin może dojść do rozwoju alergii na inne alergeny o podobnej budowie. Oto kilka przykładów:

  •  osoby uczulone na pyłki brzozy mogą uczulić się także na jabłka, gruszki, brzoskwinie, mango, czereśnie, selera czy marchew
  •  alergeny krzyżowe dla pyłków bylicy to seler i marchew
  •  przy uczuleniu na pyłki traw warto zwrócić uwagę na pomidora, arbuza, melona oraz mąkę żytnią i pszenną.

Oto link do opracowania naukowego:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4482820/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze