Oczyszczanie organizmu z toksyn - jak zrobić to dobrze?
W dzisiejszym świecie nasze ciała są stale narażone na niezliczone toksyny i zanieczyszczenia — od powietrza, którym oddychamy, po żywność, którą spożywamy.
Może to prowadzić do gromadzenia się szkodliwych substancji w naszych ciałach, powodując zmęczenie, problemy trawienne i inne problemy zdrowotne.
Tu znaczenia nabiera detoksykacja organizmu. Detoksykacja polega na usunięciu toksyn i przywróceniu równowagi w organizmie.
Istnieją różne sposoby detoksykacji, a te najskuteczniejsze koncentrują się na zwiększeniu naturalnego potencjału detoksykacyjnego organizmu.
W dobie powszechnego narażenia na rozmaite toksyny środowiskowe (także te przyjmowane wraz z pożywieniem) ogromne znaczenie ma wspomaganie organizmu w procesach detoksykacyjnych. Należy wykluczać produkty stanowiące źródło szkodliwych związków, zwłaszcza wysokoprzetworzone produkty.
Jednocześnie warto wzbogacić dietę w produkty usprawniające usuwanie niechcianych związków z organizmu.
Jednym z najistotniejszych organów odpowiadających za oczyszczanie organizmu z toksyn jest oczywiście wątroba, w której zachodzą dwie kluczowe fazy detoksykacji.
Pierwsza z nich to reakcje z udziałem grupy enzymów określanych wspólną nazwą "cytochrom P-450". Dla prawidłowego działania tego kompleksu wymagana jest obecność takich związków jak:
- witaminy z grupy B
- magnez
- żelazo
- flawonoidy
Warto sięgnąć również po indolo-3-karbinol, którego doskonałym źródłem są warzywa kapustne.
Ponadto w I fazie detoksykacji aktywny udział biorą aminokwasy: leucyna, izoleucyna oraz walina, które dostarczyć można m.in. z soczewicą, kaszą gryczaną, fasolą, pestkami dyni.
Przejdźmy do drugiej fazy detoksykacji — tu wyróżnić można procesy glukuronidacji oraz metylacji. Glukuronidacja polega na przyłączeniu kwasu glukuronowego do związku przygotowanego wstępnie podczas I fazy detoksykacji, co zwiększa rozpuszczalność w wodzie i ułatwia usuwanie kompleksu z żółcią lub moczem.
Dla sprawnego procesu glukuronidacji warto zadbać o dostarczanie wraz z dietą następujących związków:
- kurkumina (zawarta w kurkumie)
- sulforafan (najbogatsze źródło to kiełki brokułów)
- kwercetyna (występująca w warzywach liściastych)
- kwas ferulowy (jego źródła to kawa, kapusta, szpinak)
- kwas elagowy (zawarty w orzechach włoskich)
W celu usuwania metali ciężkich zachodzi proces metylacji, czyli połączenia metalu ciężkiego z grupą metylową. Donorem tej grupy jest związek S-adenozylometionina, który syntetyzowany jest przy udziale witamin B12 oraz kwasu foliowego.
Wskazane jest zatem dostarczenie wraz z dietą i suplementami optymalnych ilości tych witamin.
Warto ponadto zadbać o utrzymanie prawidłowego poziomu glutationu w organizmie, o czym wyczerpująco opowiadam na tym nagraniu:
Oto link do opracowania naukowego:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488002/
Komentarze0Dodaj komentarz