Glutation - klucz do długowieczności
Z wiekiem w naszym organizmie zachodzą istotne zmiany, które mogą wpływać na nasze ogólne zdrowie i samopoczucie. Jednym z krytycznych czynników przyczyniających się do procesu starzenia jest stres oksydacyjny, który występuje w przypadku braku równowagi pomiędzy produkcją wolnych rodników a zdolnością organizmu do ich neutralizacji.
Na szczęście nasze ciała posiadają naturalny mechanizm obronny zwany glutationem, który odgrywa kluczową rolę w ochronie naszych komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Glutation jest silnym antyoksydantem, który pomaga zwalczać efekty starzenia się i wspiera ogólny stan zdrowia.
W tym artykule przedstawione zostaną korzyści płynące z utrzymania prawidłowego poziomu glutationu w celu spowolnienia starzenia i to, jak może on pomóc nam zachować młodość i witalność.
Wraz z upływem lat w naszym organizmie zachodzi szereg zmian, prowadzących m.in. do mniej skutecznej walki z wolnymi rodnikami - a to przekłada się na nasilenie stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego. Jedną z takich niekorzystnych zmian jest spadek syntezy glutationu, czyli związku uznawanego za bardzo silny antyoksydant.
Im mniej glutationu w komórkach, tym gorsze funkcjonowanie mitochondriów, czyli organelli odpowiedzialnych za produkowanie energii. Konsekwencją malejącej wraz z wiekiem syntezy glutationu jest wzmocnienie stresu oksydacyjnego, przewlekłego stanu zapalnego o małym nasileniu oraz zaburzenie funkcji detoksykacyjnych organizmu.
Przywrócenie optymalnego poziomu glutationu w organizmie uznawane jest obecnie za jedna z najskuteczniejszych strategii anti-aging. W celu podniesienia poziomu glutationu można sięgnąć po naturalne źródła dietetyczne. Glutation znajduje się m.in. w awokado, szparagach, szpinaku czy brokułach.
Istotnym źródłem glutationu są także suplementy diety. Jednak warto w tym miejscu podkreślić, że przyswajalność glutationu z przewodu pokarmowego jest niewielka. Czy to oznacza, że nieunikniony jest postępujący wraz z wiekiem spadek poziomu glutationu w organizmie? Ależ skąd! Oto co należy zrobić.
Zwiększeniu syntezy glutationu w organizmie sprzyja dostarczenie dwóch z trzech aminokwasów budujących glutation - cysteiny oraz glicyny. Wykazano, że suplementowanie tych aminokwasów u osób w podeszłym wieku przyczynia się do zwiększenia poziomu glutationu do stężeń występujących u osób młodych.
Poza suplementacja źródłami tych aminokwasów są:
- pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy, ryby, płatki owsiane, otręby, kasza gryczana zawierające sporo glicyny
- nasiona słonecznika, mięsa, jaja, orzechy włoskie dostarczające cysteinę
Kolejna polecana strategia to dostarczenie związków niezbędnych w procesie syntezy glutationu, takich jak siarka, selen oraz witamina C. W przypadku tej ostatniej suplementowanie 500 mg dziennie przyczynia się do wzrostu syntezy glutationu o 50%. Ponadto korzystny wpływ na syntezę glutationu ma olej z ostropestu.
Oto linki do opracowań naukowych:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24791752/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35975308/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8317379/
Komentarze0Dodaj komentarz