5 przepisów na śniadania dla osób chorych na cukrzycę
Sałatka brokułowa z jajkiem
Składniki |
1/2 brokuła |
2 ugotowane jajka |
1 pomidor |
3 łyżki jogurtu naturalnego |
1 ząbek czosnku |
Pół łyżeczki nasion czarnuszki |
1 łyżka oliwy z oliwek |
Przyprawy: Sól, pieprz, zioła prowansalskie |
Przygotowanie 1. Zaczynamy od podzielenia brokułów na różyczki i ugotowania ich w lekko osolonej wodzie (brokuły gotujemy nie dłużej niż 3 minuty). 2. Odcedzonego brokuła przekładamy na talerz. 3. Do niego dokładamy jajka ugotowane na twardo, które kroimy na plasterki i pokrojonego w grubszą kostkę pomidora. 4. Polewamy łyżką oliwy z oliwek 5. Jogurt łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi i doprawiamy solą i pieprzem. 6. Tak przygotowanym dipem polewamy sałatkę. Na końcu posypujemy nasionami czarnuszki. |
Pasta z awokado i jajkiem
Składniki |
1 dojrzałe awokado |
2 ugotowane jajka |
1 łyżeczka soku z cytryny |
1 ząbek czosnku |
1 łyżka szczypiorku |
1 łyżka natki pietruszki |
Przyprawy: |
Sól, pieprz |
Przygotowanie Zaczynamy od awokado, które wydrążamy za pomocą łyżki. W misce rozdrabniamy je widelcem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Do miski z awokado ścieramy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Pastę z awokado podajemy z pełnoziarnistym chlebem i pokrojonymi w słupki warzywami, np: ogórkiem i papryką. |
Pasta twarogowa z łososiem i ogórkiem
Składniki |
125 g świeżego łososia |
125 g chudego twarogu |
1 ugotowane jajko |
1/2 świeżego ogórka |
Koperek |
2 łyżki jogurtu naturalnego |
1 łyżeczka soku z cytryny |
Przyprawy: |
Pieprz, sól |
Przygotowanie 1. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na parze ok. 8-10 minut. 2. W czasie gdy łosoś się gotuje, twaróg rozdrabniamy w misce i dokładamy do niego jajko pokrojone w kostkę i startego na grubych oczkach zielonego ogórka. 3. Ugotowanego łososia rozdrabniamy widelcem w osobnej miseczce i czekamy kilka minut, aż wystygnie. W tym czasie posiekamy koperek i dodajemy kolejne składniki: sok z cytryny i jogurt naturalny. 4. Do twarogu wkładamy przestudzonego łososia i całość doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 5. Pastę podajemy na pieczywie orkiszowym z rukolą i plasterkami pomidora. |
Nocna owsianka z jagodami i orzechami
Składniki |
150 g jogurtu naturalnego |
300 ml wody |
100 g owoców jagodowych (borówki, maliny, truskawki) |
75 g płatków owsianych górskich |
3-4 sztuki orzechów włoskich |
2 łyżki płatków migdałowych |
2-3 łyżki nasion chia |
Szczypta cynamonu |
Przygotowanie 1. Zaczynamy od namoczenia płatków owsianych, nasion chia i cynamonu które zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do napęcznienia na około 15 minut. Możecie to zrobić dzień wcześniej, wtedy rano wystarczy tylko dodać pozostałe składniki. 2. Do napęczniałych płatków owsianych dodajemy jogurt naturalny posiekane orzechy włoskie i mieszamy. 3. Na to układamy owoce. 4. Całość posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy listkami mięty. |
Szakszuka
Składniki |
4 jajka |
2 świeże pomidory |
1/2 czerwonej papryki |
1/4 czerwonej cebuli |
1-2 ząbki czosnku |
1 łyżka oliwy z oliwek |
2 garście szpinaku (około 70 g) |
Szczypiorek |
Przyprawy: |
1/2 łyżeczki nasion kuminu w całości |
1/2 łyżeczki nasion kolendry w całości |
1/2 nasion czarnuszki |
Sól, pieprz |
Przygotowanie 1. Pokrojoną cebulę i paprykę dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek przez 2-3 minuty. 2. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obrane ze skórki, pokrojone pomidory oraz szpinak. 3. Wszystko dusimy, aż pomidory się zredukują, a szpinak zwiędnie. 4. Do warzyw dodajemy przyprawy: kmin i kolendrę. Całość doprawiamy sola i pieprzem. 5. Następnie w powstałym na patelni sosie robimy wgłębienia i wbijamy w nie po jednym jajku. 6. Całość przykrywamy i dusimy do momentu ścięcia białka, zajmie nam to ok. 7-8 minut 7. Szakszukę mamy gotową, na końcu posypujemy ją aromatycznymi ziarnami czarnuszki i pokrojonym szczypiorkiem. |
Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz