5 pomysłów na danie z JAJEK
Tarta z jajek
Składniki |
5 jajek ugotowanych na twardo |
5 pieczarek |
1 cebula |
1 tortilla pełnoziarnista |
Składniki na zalewę: |
200 ml śmietany 12% |
3 jajka |
1 łyżka chrzanu |
Przygotowanie 1. Cebulę drobno siekamy i podgrzewamy na łyżce oliwy z oliwek (około 2 minuty). 2. W tym czasie pieczarki i jajka kroimy w plasterki i przygotowujemy zalewę. 3. Jajka rozbijamy do miski, dokładamy do nich śmietanę, chrzan i doprawiamy solą i pieprzem. 4. Na patelnię z cebulą dokładamy pieczarki i podgrzewamy do momentu, aż cała woda z nich odparuje. 5. Pełnoziarnistą tortille wkładamy do formy na tartę i układamy na niej pokrojone jajka i podduszone pieczarki. 6. Wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. 7. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. |
Muffinki z łososiem i szpinakiem
Składniki |
5 jajek |
150 g łososia |
30 g szpinaku |
Sól, pieprz |
Przygotowanie 1. Jajka rozbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Do jajek dokładamy drobno pokrojony szczypiorek i całość bardzo dobrze mieszamy widelcem. 3. Łososia i szpinak kroimy drobno i nakładamy do papierowych papilotek. 4. Całość zalewamy wcześniej przygotowanymi jajkami. 5. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. |
Jajka nadziewane kiszonym ogórkiem
Składniki |
3 jajka ugotowane na twardo |
2 mniejsze ogórki kiszone |
1 łyżka jogurtu greckiego |
1 łyżeczka tartego chrzanu |
1 łyżeczka siekanego koperku |
Pieprz, sól |
Przygotowanie 1. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o cienkich oczkach i odciskamy na sitku. 2. Dodajemy do nich jogurt grecki, chrzan i odrobinę posiekanego koperku. 3. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko mieszamy widelcem. 4. Farsz wkładamy do połówek białek w miejsce, gdzie było żółtko. |
Jajka nadziewane szpinakiem
Składniki |
3 jajka ugotowane na twardo |
50 g świeżego szpinaku |
1 łyżka jogurtu greckiego |
Sól, pieprz |
Przygotowanie 1. Świeży szpinak podgrzewamy na odrobinie oliwy z oliwek do momentu, aż zwiędnie. 2. Następnie odstawiamy na bok, żeby stracił temperaturę. 3. Z jajek delikatnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do wyższego naczynia. Dodajemy jogurt naturalny, wcześniej przygotowany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem blendujemy na gładką masę. 4. Farsz wkładamy do połówek białek w miejsce, gdzie było żółtko |
Rożki z tortilli i łososia
Składniki |
3 jajka ugotowane na twardo |
100 g świeżego łososia |
100 g sera białego chudego |
1 łyżka jogurtu naturalnego |
Szczypiorek |
Sok z cytryny |
1-2 tortille pełnoziarniste |
Sól, pieprz |
Przygotowanie 1. Tortille kroimy na 4 części i zwijamy z nich rożki, spinamy wykałaczką, żeby podczas pieczenia nam się nie rozwinęły. 2. Wkładamy je do piekarnika na 170 stopni na około 5 minut. 3. Nadzienie do rożków zaczynamy od pokrojenia łososia i podgrzewania go na patelni do momentu, aż przestanie być surowy (około 6-8 minut). 4. Z jajek wyciągamy żółtka, a do miski przekładamy biały ser. 5. Dodajemy jogurt naturalny, łososia, koperek i wszystko bardzo dobrze rozdrabniamy widelcem. 6. Rożki nadziewamy przygotowaną pastą z łososia. |
Sałatka z jajek w koszyczku z tortilli
Składniki |
5 jajek ugotowanych na twardo |
5 rzodkiewek |
1/2 zielonego ogórka |
2 łyżki posiekanego koperku |
2 łyżki posiekanego szczypiorku |
2 łyżki jogurtu greckiego |
1 łyżeczka musztardy |
1 tortilla pełnoziarnista |
Sól, pieprz |
Przygotowanie 1. Z tortilli wycinamy 6 kwadratów i "upychamy" je w formie na muffinki tak, żeby powstał nam koszyczek. 2. Wkładamy je do piekarnika na 170 stopni na około 5 minut. 3. Jajka, rzodkiewki i świeży ogórek kroimy w kostkę i przekładamy do miski. 4. Dodajemy do nich posiekany szczypiorek, koperek, jogurt grecki, musztardę i doprawiamy do smaku. 5. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do upieczonych koszyczków z tortilli. |
Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:
Te przepisy znajdziesz również na kanale:
Komentarze0Dodaj komentarz