5 pomysłów na danie z JAJEK

5 pomysłów na danie z JAJEK
0

Tarta z jajek

Składniki
5 jajek ugotowanych na twardo
5 pieczarek
1 cebula
1 tortilla pełnoziarnista
Składniki na zalewę:
200 ml śmietany 12%
3 jajka
1 łyżka chrzanu

 

Przygotowanie

1. Cebulę drobno siekamy i podgrzewamy na łyżce oliwy z oliwek (około 2 minuty).

2. W tym czasie pieczarki i jajka kroimy w plasterki i przygotowujemy zalewę.

3. Jajka rozbijamy do miski, dokładamy do nich śmietanę, chrzan i doprawiamy solą i pieprzem.

4. Na patelnię z cebulą dokładamy pieczarki i podgrzewamy do momentu, aż cała woda z nich odparuje.

5. Pełnoziarnistą tortille wkładamy do formy na tartę i układamy na niej pokrojone jajka i podduszone pieczarki.

6. Wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. 

7. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.

Muffinki z łososiem i szpinakiem

Składniki
5 jajek
150 g łososia
30 g szpinaku
Sól, pieprz

Przygotowanie

1. Jajka rozbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.

2. Do jajek dokładamy drobno pokrojony szczypiorek i całość bardzo dobrze mieszamy widelcem.

3. Łososia i szpinak kroimy drobno i nakładamy do papierowych papilotek.

4. Całość zalewamy wcześniej przygotowanymi jajkami.    

5. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.

Jajka nadziewane kiszonym ogórkiem

Składniki
3 jajka ugotowane na twardo
2 mniejsze ogórki kiszone
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżeczka siekanego koperku
Pieprz, sól

Przygotowanie

1. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o cienkich oczkach i odciskamy na sitku.

2. Dodajemy do nich jogurt grecki, chrzan i odrobinę posiekanego koperku.

3. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko mieszamy widelcem. 

4. Farsz wkładamy do połówek białek w miejsce, gdzie było żółtko.

Jajka nadziewane szpinakiem

Składniki
3 jajka ugotowane na twardo
50 g świeżego szpinaku
1 łyżka jogurtu greckiego
Sól, pieprz

Przygotowanie

1. Świeży szpinak podgrzewamy na odrobinie oliwy z oliwek do momentu, aż zwiędnie.

2. Następnie odstawiamy na bok, żeby stracił temperaturę.

3. Z jajek delikatnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do wyższego naczynia. Dodajemy jogurt naturalny, wcześniej przygotowany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem blendujemy na gładką masę.

4. Farsz wkładamy do połówek białek w miejsce, gdzie było żółtko

Rożki z tortilli i łososia

Składniki
3 jajka ugotowane na twardo
100 g świeżego łososia
100 g sera białego chudego
1 łyżka jogurtu naturalnego
Szczypiorek
Sok z cytryny
1-2 tortille pełnoziarniste
Sól, pieprz

Przygotowanie

1. Tortille kroimy na 4 części i zwijamy z nich rożki, spinamy wykałaczką, żeby podczas pieczenia nam się nie rozwinęły.

2. Wkładamy je do piekarnika na 170 stopni na około 5 minut.

3. Nadzienie do rożków zaczynamy od pokrojenia łososia i podgrzewania go na patelni do momentu, aż przestanie być surowy (około 6-8 minut).

4. Z jajek wyciągamy żółtka, a do miski przekładamy biały ser.

5. Dodajemy jogurt naturalny, łososia, koperek  i wszystko bardzo dobrze rozdrabniamy widelcem.

6. Rożki nadziewamy przygotowaną pastą z łososia.

Sałatka z jajek w koszyczku z tortilli

Składniki
5 jajek ugotowanych na twardo
5 rzodkiewek
1/2 zielonego ogórka
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
1 tortilla pełnoziarnista
Sól, pieprz

Przygotowanie

1. Z tortilli wycinamy 6 kwadratów i "upychamy" je w formie na muffinki tak, żeby powstał nam koszyczek.

2. Wkładamy je do piekarnika na 170 stopni na około 5 minut.

3. Jajka, rzodkiewki i świeży ogórek kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

4.  Dodajemy do nich posiekany szczypiorek, koperek, jogurt grecki, musztardę i doprawiamy do smaku.

5. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do upieczonych koszyczków z tortilli.

Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku: 

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Te przepisy znajdziesz również na kanale:

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze