Zupa krem z buraków i papryki

Zupa krem z buraków i papryki
0
Składniki:
500-800 g buraków
2 papryki czerwone 
1 marchewka
1 pietruszka
2 pomidory (obrane ze skórki)
2 cebule
2 litry bulionu jarzynowego
2 duże jabłka
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
3 listki laurowe
6 sztuk ziela angielskiego
1 łyżka jagód acai (proszek)
koperek
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli. 

2. Do garnka dodajemy oliwę i cebulę. Podgrzewamy przez dwie, trzy minuty.

3. W międzyczasie kroimy pietruszkę i marchewkę.

4. Pokrojone warzywa wraz z burakami dodajemy do cebuli. Całość zalewamy bulionem jarzynowym.  

5. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki.

6. Paprykę i wcześniej obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. 

7. Wszystko dodajemy do zupy, wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. 

8. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, aż warzywa będą miękkie.

9. Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładką masę (wcześniej wyciągając z niej liście i ziele).

10. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.

11. Podajemy ją z drobno posiekanym koperkiem i łyżką jagód acai.

 

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku: 

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze