Zupa krem z buraków i papryki
0
Składniki: |
500-800 g buraków |
2 papryki czerwone |
1 marchewka |
1 pietruszka |
2 pomidory (obrane ze skórki) |
2 cebule |
2 litry bulionu jarzynowego |
2 duże jabłka |
2 łyżki oliwy z oliwek |
Przyprawy: |
3 listki laurowe |
6 sztuk ziela angielskiego |
1 łyżka jagód acai (proszek) |
koperek |
sól, pieprz |
Przygotowanie:
- Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli.
- Do garnka dodajemy oliwę i cebulę. Podgrzewamy przez dwie, trzy minuty.
- W międzyczasie kroimy pietruszkę i marchewkę.
- Pokrojone warzywa wraz z burakami dodajemy do cebuli. Całość zalewamy bulionem jarzynowym.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki.
- Paprykę i wcześniej obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę.
- Wszystko dodajemy do zupy, wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładką masę (wcześniej wyciągając z niej liście i ziele).
- Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
- Podajemy ją z drobno posiekanym koperkiem i łyżką jagód acai.
Smacznego!
Komentarze0Dodaj komentarz