Zupa krem z buraków i papryki

Zupa krem z buraków i papryki
0

Składniki:

500-800 g buraków
2 papryki czerwone 
1 marchewka
1 pietruszka
2 pomidory (obrane ze skórki)
2 cebule
2 litry bulionu jarzynowego
2 duże jabłka

2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy:

3 listki laurowe

6 sztuk ziela angielskiego

1 łyżka jagód acai (proszek)

koperek
sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli. 
  • Do garnka dodajemy oliwę i cebulę. Podgrzewamy przez dwie, trzy minuty.
  • W międzyczasie kroimy pietruszkę i marchewkę.
  • Pokrojone warzywa wraz z burakami dodajemy do cebuli. Całość zalewamy bulionem jarzynowym.  
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki.
  • Paprykę i wcześniej obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. 
  • Wszystko dodajemy do zupy, wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. 
  • Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładką masę (wcześniej wyciągając z niej liście i ziele).
  • Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Podajemy ją z drobno posiekanym koperkiem i łyżką jagód acai.

Smacznego!

Przepis znajduje się również na YouTube: 

​​​​​​​

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze