Zupa krem z buraków i papryki
Składniki: |
500-800 g buraków |
2 papryki czerwone |
1 marchewka |
1 pietruszka |
2 pomidory (obrane ze skórki) |
2 cebule |
2 litry bulionu jarzynowego |
2 duże jabłka |
2 łyżki oliwy z oliwek |
Przyprawy: |
3 listki laurowe |
6 sztuk ziela angielskiego |
1 łyżka jagód acai (proszek) |
koperek |
sól, pieprz |
Przygotowanie: 1. Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli. 2. Do garnka dodajemy oliwę i cebulę. Podgrzewamy przez dwie, trzy minuty. 3. W międzyczasie kroimy pietruszkę i marchewkę. 4. Pokrojone warzywa wraz z burakami dodajemy do cebuli. Całość zalewamy bulionem jarzynowym. 5. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki. 6. Paprykę i wcześniej obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. 7. Wszystko dodajemy do zupy, wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. 8. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, aż warzywa będą miękkie. 9. Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładką masę (wcześniej wyciągając z niej liście i ziele). 10. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. 11. Podajemy ją z drobno posiekanym koperkiem i łyżką jagód acai. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz