Pyszna i zdrowa sałatka z jajkiem i brokułem
0
Składniki: |
1 większy brokuł |
4 duże, ugotowane jajka |
150 g małych pomidorków typu cherry |
1 mozarella |
3 łyżki jogurtu naturalnego |
Mały ząbek czosnku |
Łyżka soku z cytryny |
Przyprawy: |
Szczypta soli |
Szczypiorek, kiełki brokuła |
Przygotowanie: 1. Zaczynamy od brokuła. Kroimy go na mniejsze części tzw. różyczki. Następnie gotujemy go na parze przez około 3 minuty. 2. Do 3 łyżek jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden mały ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny, pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 3. Kroimy jajka i pomidorki w plasterki a mozzarellę w półplasterki. 4. Na talerz wylewamy łyżkę wcześniej przygotowanego sosu i naprzemiennie układamy jajka, brokuł, mozzarellę i czerwone pomidorki koktajlowe. 5. Całość polewamy pozostałym sosem, dekorujemy szczypiorkiem i kiełkami brokuła. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz