Zupa z kurkumą, imbirem i komosą ryżową

Zupa z kurkumą, imbirem i komosą ryżową
0
Składniki:
1 cebula (100 g)
1 marchewka (120-150 g)
1 łodyga selera (80 g)
3 ząbki czosnku, posiekane
1 litr bulionu warzywnego
80 g komosy ryżowej
oliwa z oliwek
5 cm świeżego imbiru 

1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

Przyprawy:
3 łyżeczki kurkumy (18 g)

Pół łyżeczki suszonych płatków chili

Pęczek posiekanej natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od pokrojenia warzyw: cebuli, marchewki i selera.

2. Do warzyw dodajemy oliwę i podgrzewamy około 2-3 minuty.

3. Kroimy czosnek oraz imbir i razem z kurkumą i płatkami chili dodajemy do warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy.

4. Po chwili dodajemy bulion warzywny oraz komosę ryżową.

5. Całość gotujemy około 30 minut.

6. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy i dużą ilość pokrojonej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram
Zobacz przepis:

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze