Zupa z kurkumą, imbirem i komosą ryżową
0
Składniki: |
1 cebula (100 g) |
1 marchewka (120-150 g) |
1 łodyga selera (80 g) |
3 ząbki czosnku, posiekane |
1 litr bulionu warzywnego |
80 g komosy ryżowej |
oliwa z oliwek |
5 cm świeżego imbiru |
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny |
Przyprawy: |
3 łyżeczki kurkumy (18 g) |
Pół łyżeczki suszonych płatków chili |
Pęczek posiekanej natki pietruszki |
Świeżo mielony pieprz, sól |
Przygotowanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia warzyw: cebuli, marchewki i selera. 2. Do warzyw dodajemy oliwę i podgrzewamy około 2-3 minuty. 3. Kroimy czosnek oraz imbir i razem z kurkumą i płatkami chili dodajemy do warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy. 4. Po chwili dodajemy bulion warzywny oraz komosę ryżową. 5. Całość gotujemy około 30 minut. 6. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy i dużą ilość pokrojonej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz