Zupa z kurkumą, imbirem i komosą ryżową

Zupa z kurkumą, imbirem i komosą ryżową

Składniki:

1 cebula (100 g)

1 marchewka (120-150 g)
1 łodyga selera (80 g)
3 ząbki czosnku, posiekane
1 litr bulionu warzywnego
80 g komosy ryżowej
oliwa z oliwek
5 cm świeżego imbiru 
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Przyprawy:
3 łyżeczki kurkumy (18 g)
Pół łyżeczki suszonych płatków chili
Pęczek posiekanej natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od pokrojenia warzyw: cebuli, marchewki i selera.
  • Do warzyw dodajemy oliwę i podgrzewamy około 2-3 minuty.
  • Kroimy czosnek oraz imbir i razem z kurkumą i płatkami chili dodajemy do warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
  • Po chwili dodajemy bulion warzywny oraz komosę ryżową.
  • Całość gotujemy około 30 minut.
  • Na końcu dodajemy ocet jabłkowy i dużą ilość pokrojonej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Zobacz przepis:

 

 
 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze