Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko demencji

Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko demencji

Demencja to wyniszczająca choroba, która dotyka milionów ludzi na całym świecie. Ponieważ liczba zachorowań stale rośnie, naukowcy niestrudzenie pracują nad znalezieniem sposobów zapobiegania lub nawet opóźniania jej wystąpienia.

Jednym z obiecujących obszarów badań jest dieta śródziemnomorska, która została powiązana z niższym ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.

Dieta ta jest bogata w owoce, warzywa, pełne ziarna, orzechy i zdrowe tłuszcze i wykazano, że poprawia ogólny stan zdrowia mózgu. W tym artykule przedstawiony zostanie związek między dietą śródziemnomorską a demencją.

Podpowiem, jak można włączyć ten sposób odżywiania do swojego codziennego życia, aby potencjalnie zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych. 

O diecie śródziemnomorskiej i jej korzystnym wpływie na zdrowie powiedziano już bardzo dużo. Dlatego uznawana jest za najbardziej polecany model zdrowego odżywiania.

Zapewnia optymalną podaż antyoksydantów, witamin i składników mineralnych, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wszystko dzięki spożywaniu:

- warzyw

- orzechów

- ryb morskich

- pełnych ziaren zbóż

- olejów tłoczonych na zimno

W licznych pracach naukowych wykazano korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego oraz hormonalnego. Taki model odżywiania uznawany jest za skuteczną profilaktykę takich schorzeń jak:

  • choroba niedokrwienna serca
  • zawał serca
  • udar mózgu
  • cukrzyca typu 2
  • nowotwory (zwłaszcza rak piersi, żołądka, jelita grubego)
  • otyłość
  • nadciśnienie

Okazuje się ponadto, że śródziemnomorski model żywienia wywiera bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu i funkcje poznawcze. Jednym z najpoważniejszych zaburzeń pracy mózgu jest demencja, czyli zespół objawów obejmujących pogorszenie pamięci, upośledzenie uwagi, mowy czy orientacji przestrzennej.

Przyczyn demencji jest wiele, a wśród modyfikowalnych czynników, na które mamy realny wpływ wymieniana jest dieta.

Za niewłaściwy model żywienia, sprzyjający rozwojowi demencji wymieniana jest dieta obfitująca w cukier, słodycze, tłuszcze trans, przetworzone czerwone mięso czy wysokoprzetworzone produkty. Z kolei jednym z polecanych sposobów odżywiania jest dieta śródziemnomorska.

W trwającym 10 lat badaniu oceniano nawyki żywieniowe ponad 60 000 osób. Wykazano, że przestrzeganie założeń diety śródziemnomorskiej wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju demencji. A co najważniejsze- ryzyko to może być niższe nawet o 23%!

Jak uzyskać taki imponujący wynik? Wystarczy pamiętać o kilku najważniejszych zasadach komponowania diety.

Model śródziemnomorski cechuje się wysokim spożyciem warzyw, bogatych w antyoksydanty i błonnik. Antyoksydanty chronią komórki ciała, w tym komórki mózgu przed wolnymi rodnikami, a błonnik ułatwia normalizację poziomu glukozy i cholesterolu.

Istotna jest ponadto wysoka zawartość witamin z grupy B, cynku, magnezu, czyli związków wspomagających pracę mózgu.

Wskazane jest także sięganie po zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy, nasiona i pestki, ryby morskie, awokado czy nierafinowane oleje roślinne- powszechnie wiadomo, że nienasycone kwasy tłuszczowe to doskonali sprzymierzeńcy mózgu. Ponadto w diecie należy zwiększyć udział pełnych ziaren zbóż.

Dieta śródziemnomorska stanowi zatem istotny element profilaktyki demencji, który powinien iść w parze z regularną aktywnością fizyczną, a także dbałością o podtrzymanie odpowiednich interakcji społecznych.

Oto linki do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7056467/

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02772-3 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze