Zupa z soczewicy. Chroni tętnice, obniża glukozę i trójglicerydy.
0
Składniki: |
400 g suchej czerwonej soczewicy |
2 cebule |
3 pomidory |
2 cm korzenia imbiru |
4 ząbki czosnku |
1 szklanka mleka kokosowego |
4 łyżki oliwy z oliwek |
2 litry wody lub bulionu jarzynowego |
Przyprawy: |
1 łyżeczka papryki ostrej |
1 łyżeczka garam masala |
1 łyżeczka curry |
Opcjonalnie: |
ziarna słonecznika, pestki dyni |
Przygotowanie: 1. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i całość podgrzewamy. Po dwóch minutach dodajemy: czosnek, sól, paprykę, curry oraz imbir. Wszystko dokładnie razem mieszamy. 2. Następnie dodajemy pomidory, soczewicę, zalewamy wodą i całość gotujemy około 15 minut. 3. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy mleko kokosowe oraz garam masalę. 4. Na koniec możemy udekorować zupę wybranymi ziołami, ziarnami czy wiórkami. |
Czy wiesz, że:
- cebula, czosnek oraz imbir regulują poziom glukozy i lipidów we krwi,
- soczewica jest bogatym źródłem białka roślinnego.
Komentarze0Dodaj komentarz