Zupa z soczewicy. Chroni tętnice, obniża glukozę i trójglicerydy.

Zupa z soczewicy. Chroni tętnice, obniża glukozę i trójglicerydy.
0
Składniki:
400 g suchej czerwonej soczewicy
2 cebule
3 pomidory
2 cm korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
1 szklanka mleka kokosowego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 litry wody lub bulionu jarzynowego
Przyprawy:
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka curry
Opcjonalnie: 
ziarna słonecznika, pestki dyni

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i całość podgrzewamy. Po dwóch minutach dodajemy: czosnek, sól, paprykę, curry oraz imbir. Wszystko dokładnie razem mieszamy.

2. Następnie dodajemy pomidory, soczewicę, zalewamy wodą i całość gotujemy około 15 minut.

3. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy mleko kokosowe oraz garam masalę.

4. Na koniec możemy udekorować zupę wybranymi ziołami, ziarnami czy wiórkami.

Czy wiesz, że:

  • cebula, czosnek oraz imbir regulują poziom glukozy i lipidów we krwi,
  • soczewica jest bogatym źródłem białka roślinnego.
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram
Cały odcinek znajduje się również na YouTube:

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze