Jak wybrać najzdrowszą rybę - praktyczny przewodnik

Jak wybrać najzdrowszą rybę - praktyczny przewodnik
0

Ryby są jednym z najbardziej polecanych składników diety. Jako źródło nienasyconych kwasów omega 3 łagodzą stany zapalne i wykazują bardzo korzystny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy.

Coraz częściej pojawiają się jednak doniesienia o występowaniu w mięsie ryb takich zanieczyszczeń jak metale ciężkie czy dioksyny.

Czy to oznacza, że jedzenie ryb jest niekorzystne? Ależ skąd! Należy jedynie wiedzieć, jakie ryby wybrać. Oto krótka podpowiedź, jak to zrobić.

Najpierw przyjrzyjmy się rtęci. Ten metal ciężki występuje naturalnie w środowisku, jest obecny także w wodach mórz i oceanów. To, w jakim stopniu rtęć kumuluje się w rybach, zależy od następujących czynników:

  • obszar bytowania, czyli stopień zanieczyszczenia poszczególnych obszarów wodnych
  • wielkość ryb i ich wiek (im są starsze, tym więcej rtęci kumuluje się w ich organizmach)
  • jakość dostępnego pokarmu i miejsce w łańcuchu pokarmowym (ryby drapieżne gromadzą najwięcej rtęci).

Sporo rtęci zawierają takie ryby jak miecznik, marlin, makrela królewska czy większe gatunki tuńczyka. Wśród ryb polskich najwięcej rtęci mają okonie, płocie, węgorze oraz ryby maślane.

W przypadku dioksyn ich największą kumulację stwierdza się w obrębie tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że ich stężenie jest największe w gatunkach tłustych ryb, takich jak śledzie czy łososie. Jak się okazuje, ogromne znaczenie ma teren połowów.

Pewne jest, że korzyści płynące ze spożywania ryb są większe niż ewentualne narażenia na zanieczyszczenia. Analizując dane Morskiego Instytutu Badawczego, zauważyć można, że łatwiej o przekroczenie dozwolonego spożycia dioksyn niż rtęci.

Ponadto wykazano, że w rybach pochodzących z Bałtyku zawartość dioksyn jest dwukrotnie większa niż w tych poławianych w Morzu Północnym.

Jednocześnie — bałtyckie śledzie mieszczą się w granicach normy. Najwyższą zawartością dioksyn cechuje się łosoś bałtycki, jego tygodniowe spożycie powinno wynosić maksymalnie 105 g tygodniowo.

Znacznie mniej dioksyn zawierają takie gatunki jak wspomniany śledź, a także pstrąg czy sola.

W ramach ciekawostki podam, że ryby złowione w Bałtyku oznaczane są symbolem FAO 27.3 D, a na Morzu Północnym — FAO 27.4.

W przypadku ryb hodowlanych najlepiej jest zwrócić uwagę na certyfikat ASC, oznaczający przestrzeganie standardów czystości wody czy stosowania antybiotyków bądź innych środków chemicznych.

Podsumowując — wybierajmy takie ryby jak łosoś, sardynka, śledź, poławiane poza Morzem Bałtyckim.

Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

https://dioksynywrybach.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze