Za wysoki cholesterol - jak go obniżyć?

Za wysoki cholesterol - jak go obniżyć?
0

Cholesterol to związek, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jeśli jednak poziom cholesterolu we krwi jest zbyt wysoki, może to prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca i udar mózgu.

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie wysoki poziom cholesterolu, być może zastanawiasz się, jak obniżyć go za pomocą diety. Dobrą wiadomością jest to, że wprowadzenie kilku prostych zmian w nawykach żywieniowych może znacznie przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.

W tym artykule przedstawionych zostanie kilka skutecznych strategii stosowania diety obniżającej poziom cholesterolu — od zamiany niezdrowych tłuszczów na zdrowe dla serca alternatywy po włączenie do posiłków większej ilości pokarmów bogatych w błonnik.

Problem hipercholesterolemii, czyli zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi dotyczy ogromnej liczby osób. W celu unormalizowania poziomu cholesterolu można zastosować kilka naturalnych metod, obejmujących przede wszystkim modyfikacje sposobu odżywiania oraz suplementacji.

Podstawą jest bez wątpienia odpowiednia dieta, wykluczająca produkty zawierające cholesterol lub zwiększające jego syntezę. Jednocześnie zalecane jest zwiększenie produktów ograniczających wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego i korzystnie modulujących poziom cholesterolu, zwłaszcza utlenionej frakcji cholesterolu LDL.

Z diety warto wykluczyć następujące produkty:

  • cukier
  • słodycze
  • słodzone napoje, w tym soki owocowe z kartonu
  • biała mąka
  • czerwone mięso, zwłaszcza przetworzone
  • fast foody
  • dania smażone
  • wysokoprzetworzone produkty
  • alkohol

Wskazane jest natomiast spożywanie produktów bogatych w błonnik, takich jak warzywa, pełne ziarna zbóż (brązowy ryż, kasze, razowe pieczywo) oraz nasiona strączkowe. Normalizacji poziomu cholesterolu sprzyja także zwiększenie spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Można je dostarczyć wraz z olejami tłoczonymi na zimno, orzechami, awokado, rybami morskimi.

Jakie suplementy okazują się być najskuteczniejsze? Na pewno warto sięgnąć po monakolinę K, czyli ekstrakt z czerwonego fermentowanego ryżu. Ogranicza ona wątrobową syntezę cholesterolu.

Ponadto można sięgnąć po preparaty zawierające kwasy omega 3, witaminę D, kozieradkę.

Poza dietą i suplementacją należy pamiętać także o regularnej aktywności fizycznej, która pozwala zwiększyć poziom "dobrego" cholesterolu HDL.  Szczególnie zalecane są ćwiczenia aerobowe o niskiej lub umiarkowanej intensywności.

Na koniec chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na badania, które warto wykonać po zdiagnozowaniu zaburzeń lipidowych. Ponieważ za podwyższony poziom cholesterolu może odpowiadać nieprawidłowa praca wątroby, warto oznaczyć poziom enzymów wątrobowych oraz wykonać USG wątroby.

Kolejną potencjalną przyczyną hipercholesterolemii może być niedoczynność tarczycy, którą można zdiagnozować oznaczając TSH, hormony tarczycy oraz przeciwciała antyTPO i antyTG.

Oto linki do opracowań naukowych:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10593643/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31407792/

https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(21)00002-8/fulltext 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze