Suplementacja w insulinooporności

Suplementacja w insulinooporności

Insulinooporność stała się powszechnym problemem zdrowotnym w dzisiejszym świecie, dotykającym milionów ludzi na całym świecie. Jest to stan, w którym ciało staje się mniej wrażliwe na insulinę, hormon, który reguluje poziom cukru we krwi.

Może to prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy, przyrostu masy ciała i zaburzeń równowagi hormonalnej.

Na szczęście istnieje wiele suplementów, które mogą pomóc poprawić wrażliwość na insulinę. Od berberyny po chrom, suplementy te okazały się skuteczne we wspieraniu zdrowego poziomu cukru we krwi i poprawie ogólnej funkcji insuliny. 

Insulinooporność  to zaburzenie gospodarki węglowodanowej, przebiegające z mniejszą wrażliwością komórek na działanie insuliny. Wcześniej czy później pojawia się hiperglikemia oraz hiperinsulinemia, a finalnie może dojść do rozwoju cukrzycy.

Postępowanie terapeutyczne w przebiegu insulinooporności sprowadza się do odpowiedniej diety oraz aktywności fizycznej. Dodatkowo można sięgnąć po odpowiednie suplementy diety. Jakie?

W przebiegu insulinooporności sprawdzą się następujące suplementy diety:

  • kwasy omega 3, które wykazują działanie kardioprotekcyjne, przeciwzapalne oraz normalizujące poziom lipidów we krwi
  • berberyna, łagodząca stan zapalny, wykazująca korzystny wpływ na florę jelitową, wspomagająca funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego; ponadto ten związek roślinny normalizuje poziom lipidów i glukozy we krwi
  • chrom ułatwiający normalizowanie poziomu cholesterolu oraz poprawiający wrażliwość komórek na działanie insuliny; ponadto chrom jest pierwiastkiem obniżającym poziom trójglicerydów oraz zwiększającym poziom dobrego cholesterolu HDL
  • cynamon o silnym działaniu przeciwzapalnym, ograniczającym procesy syntezy endogennego cholesterolu, a także zwiększającym wychwyt glukozy przez mięśnie oraz pobudzającym syntezę glikogenu w wątrobie
  • morwa biała, poprawiająca stężenie glukozy i lipidów we krwi
  • inozytol, czyli związek pobudzający uwalnianie insuliny z komórek beta trzustki oraz pobudzający procesy syntezy glikogenu; ponadto u kobiet, u których insulinooporność przebiega z zespołem policystycznych jajników, inozytol może hamować aktywność aromatazy, co przekłada się na ograniczenie syntezy testosteronu
  • koenzym Q10, który poprawia wrażliwość komórek na działanie insuliny
  • magnez, uczestniczący w zachowaniu homeostazy insuliny i glukozy, poprawiając wychwyt glukozy przez komórki i wzmacniając sygnalizację insuliny
  • witamina D, poprawiająca insulinowrażliwość
  • N-acetylocysteina, działająca kardioprotekcyjnie, przeciwzapalnie oraz regulująca wydzielanie insuliny przez trzustkę.

Suplementy mogą zatem w bezpośredni sposób ułatwić normalizację poziomu glukozy we krwi i poprawić wrażliwość komórek na działanie insuliny. Ponadto łagodzą przewlekły stan zapalny towarzyszący insulinooporności i minimalizują ryzyko rozwoju powikłań, zwłaszcza ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Oto linki do opracowań naukowych:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35045911/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8896029/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182772/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze