Dieta DASH. Zupa pomidorowa i łosoś pieczony na kaszy gryczanej.
0
Sycąca zupa pomidorowa z warzywami: |
2 świeże pomidory |
4 łyżki przecieru pomidorowego |
1 marchewka |
1/2 pora |
1 cebula |
1/4 selera |
50 g komosy ryżowej |
4 ząbki czosnku |
1 łyżka oliwy |
Ziele angielskie, liść laurowy |
1,5 l bulionu jarzynowego |
Natka pietruszki |
Sól i pieprz |
Łosoś pieczony na kaszy gryczanej: |
100 g kaszy gryczanej |
280 g łososia |
80 g groszku zielonego (mrożonego) |
4 szparagi zielone |
1 cebula szalotka |
2 ząbki czosnku |
Sok z połówki cytryny |
1 łyżeczka bazylii |
150 g pomidorków koktajlowych |
200 ml bulionu jarzynowego |
Dodatkowo do sałatki i dressingu: |
200 g rukoli |
Oliwa z oliwek |
Sok z 1 cytryny |
1 ząbek czosnku |
1 pomidor |
Natka pietruszki |
Przygotowanie sycącej zupy pomidorowej z warzywami:
- Sycącą zupę pomidorową z warzywami zaczynamy od pokrojenia cebuli, czosnku i podgrzania ich w garnku na oliwie z oliwek.
- Następnie do garnka dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, selera i pokrojonego w półksiężyce pora.
- Całość zalewamy bulionem jarzynowym, dokładamy ziele angielskie i liść laurowy. Zupę gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
- Po tym czasie do warzyw dodajemy: komosę ryżową, obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy.
- Zupę doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy jeszcze ok 10 minut.
- Sycąca zupa pomidorowa z warzywami jest gotowa. Danie posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oleju np z ogórecznika lub ostropestu.
Przygotowanie łososia:
- Posiekaną cebulę przekładamy do żaroodpornego naczynia, wsypujemy do niej kaszę i wcześniej rozmrożony zielony groszek.
- Następnie dokładamy obrane wcześniej zielone szparagi.
- Przygotujemy teraz łososia. Skrapiamy go sokiem z cytryny, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowana rybę układamy na szparagach, całość zalewamy gorącym bulionem jarzynowym i posypujemy bazylią.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.
- Przygotowanie chutney: obranego pomidora drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Dodajemy do niego: oliwę z oliwek, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.
- Kiedy łosoś jest już gotowy, na talerz dajemy garść rukoli i na to wykładamy łososia z kaszą i pozostałymi warzywami. Danie uzupełni nam aromatyczny, pomidorowo-czosnkowy chutney.
Smacznego!
Komentarze0Dodaj komentarz