Budyń chia na złotym mleku
0
Składniki: |
300 ml mleka migdałowego |
4 łyżki nasion chia |
1 łyżeczka oleju kokosowego |
1 łyżka miodu gryczanego |
Pół pomarańczy |
Półtora łyżeczki kurkumy w proszku |
Pół łyżeczki cynamonu w proszku |
1/3 łyżeczki suszonego imbiru w proszku |
1/4 łyżeczki zmielonych nasion kardamonu |
1/4 łyżeczki pieprzu w proszku |
Przygotowanie:
- Podgrzewamy mleko migdałowe (uważamy, żeby mleko się nie zagotowało).
- Do garnka z mlekiem dodajemy kolejno: kurkumę, cynamon, imbir, kardamon, pieprz i olej kokosowy.
- Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników.
- Następnie dodajemy nasiona chia i mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Odstawiamy na 20-25 minut.
- Po tym czasie do budyniu dodajemy łyżkę miodu gryczanego, przekładamy do miseczki i na wierzchu układamy pokrojoną pomarańczę.
Smacznego!
Komentarze0Dodaj komentarz