25 powodów dla których warto jeść czosnek

Czosnek to nie tylko smaczny dodatek do codziennej żywności, którego używamy w naszej kuchni. Roślina ta także na potężny wpływ na nasze zdrowie. Czosnek był używany jako lek od tysięcy lat przez Egipcjan, Chińczyków, Greków i Rzymian. Dowiedz się więcej o wielu zdrowotnych właściwościach czosnku.

1. Rak piersi

Stosowanie czosnku może być korzystne w przebiegu raka piersi a w szczególności jego profilaktyce, ponieważ późne wykrycie tego nowotworu może wiązać się z występowaniem przerzutów. Zawartość allicyny w czosnku powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych raka piersi a w tym opornych na wiele leków (1).

Innym związkiem zawartym w czosnku którym może niszczyć komórki nowotworowe w przebiegu raka piersi jest S-allyl-merkaptocysteina (2).

Dowody naukowe pochodzące z Iranu potwierdzają, iż regularne spożywanie czosnku w znaczący sposób zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi (3).

2. Zatrucie ołowiem

Pierwszymi objawami nadmiernej ilości ołowiu w organizmie są objawy ze strony układu nerwowego takie jak: drażliwość, zmęczenie, depresja, problemy z pamięcią.

Na ołów jesteśmy narażeni głównie w wodzie z kranu. Czosnek ma zdolność do usuwania ołowiu z naszego organizmu tak sprawnie jak d-penicylamina.

Dowodem tego jest badanie przeprowadzone na pracownikach firmy produkującej akumulatory, którzy byli narażeni na nadmierne stężenie ołowiu w otaczającym środowisku pracy. Okazało się, iż po miesiącu stosowania zarówno czosnku jak i d-penicylaminy obie te substancje w równym stopniu usuwały ołów z organizmów tych pracowników (4).

3. Grzybica paznokci

Grzybica paznokci wywołana przez grzyby Candida albicans jest dość częstą przypadłością. Grzybica paznokci może świadczyć o osłabionym układzie odpornościowym lub ogólnoustrojowej inwazji grzyba. Konwencjonalne leki stosowane w przypadku grzybicy bardzo często powodują oporność grzybów.

Ekstrakt z czosnku hamuje aktywność aż 18 szczepów Candida albicans powodując śmierć tych komórek. Sok z wyciśniętego czosnku należy zmieszać z olejem kokosowym i rozsmarować w miejscach w których rozprzestrzenił się grzyb na paznokciach lub okolicznych tkankach skóry (5).

4. Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Układ immunologiczny w wyniku „błędu” atakuje struktury błony maziowej własnych stawów, powodując obrzęk oraz ból. Rozprzestrzeniający się stan zapalny w przebiegu tej choroby jest główną przyczyną niszczenia powierzchni stawów.

Czosnek ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości łagodzi nie tylko stan zapalny ale także i ból. Właściwości czosnku mogą przewyższyć stosowanie konwencjonalnych leków, ponieważ w odróżnieniu od nich czosnek nie powoduje uszkodzenia nerek jak na przykład Metotreksat (6, 7).

5. Cholesterol

Cholesterol jest potrzebny naszemu organizmowi na przykład do tworzenia witaminy D, kwasów żółciowych czy trawienia pokarmów. Niemniej jednak jak w przypadku innych substancji w naszym ciele jego niedobór i nadmiar mogą być szkodliwe.

Nadmiar cholesterolu może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Spożycie czosnku nie tylko zmniejsza poziom złego cholesterolu, ale może zmniejszać także objawy chorób metabolicznych często związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu czy trójglicerydów. Udowodniono, iż podawanie czosnku razem z metforminą czyli lekiem stosowanym w cukrzycy typu II, obniża poziom cholesterolu oraz osłabia objawy cukrzycy (8, 9).

6. Wirusowe zapalenie wątroby typu B i C

Wirusowe zapalenie wątroby zarówno B jak i C może w konsekwencji prowadzić do marskości, utraty funkcji wątroby a także rozwoju nowotworów. O ile wirusowemu zapaleniu wątroby typu B możemy zapobiec poprzez szczepienie a także częściowo i poprzez leczenie, o tyle wirusowe zapalenie wątroby typu C jest bardzo oporne na leczenie i na dzień dzisiejszy przeciwko temu wirusowi nie ma szczepionki.

Substancja zawarta w czosnku która nazywa się difenylo-dimetylo-bikarboksylan (DDB) jest w wielu mniej zamożnych krajach (być może to ich szczęście) stosowana jako lek zapobiegający marskości wątroby w wyniku zakażenia tymi wirusami. Jak się okazuje czosnek ma lepsze działanie ochronne na wątrobę niż inne powszechnie stosowane leki takie jak ursodiol i sylimaryna.

Świeżo wyciśnięty sok z czosnku w ilości od 150 do 300 mg raz dziennie w znaczący sposób poprawił wyniki wątrobowe osób chorych na WZW typu B oraz WZW typu C. To zasługa przeciwzapalnego oraz przeciwwirusowego działania czosnku (10).

7. Cukrzyca typu I i II

Czosnek może być użyteczny zarówno w przypadku leczenia cukrzycy typu I czyli cukrzycy osób młodych oraz cukrzycy typu II. Czosnek w bardzo skuteczny sposób obniża poziom glukozy we krwi.

W jednym z eksperymentów w którym podzielono pacjentów na dwie grupy – jedna grupa otrzymywała czosnek z metforminą czyli lekiem wykorzystywanym w leczeniu cukrzycy, a druga grupa otrzymywała placebo (pustą tabletkę) wraz z metforminą.

Dowiedziono niesamowitych właściwości czosnku. Już po trzech miesiącach stosowania czosnku z metforminą osoby w tej grupie zaobserwowały znacząco mniejsze stężenie glukozy niż osoby które otrzymywały samą metforminę z placebo. Prócz tego w znaczący sposób poprawił się profil trójglicerydów oraz cholesterolu w grupie osób które otrzymywały czosnek (11).

8. Łupież

Łupież jest wynikiem namnażania się grzybów Malassezia furfur które koegzystują z naszą skórą w gruczołach łojowych. Jeśli jednak dojdzie do zmian flory bakteryjnej na skórze (która utrzymuje w ryzach kultury grzybów) lub zmniejszenia odporności, grzyby te mogą się szybciej rozmnażać tworząc blaszki łupieżu.

Istnieje szereg szamponów z chemicznymi dodatkami (ketokonazol) które mogą wyleczyć łupież, ale równie dobrze radzi sobie z nimi czosnek, który hamuje aż 90 szczepów grzybów Malassezia furfur, czyli w zasadzie wszystkie które mogą występować na naszej głowie.

Wyciśnij jedną główkę czosnku rozmieszaj z niewielką ilością oliwy z oliwek i wcierać w skórę głowy. Pozostaw na 15 minut, następnie przemyj zwykłym szamponem. Powtórz przez 4 -5 dni (12).

9. Migreny i ból głowy

Dzięki zdolności czosnku do chelatowania ołowiu z różnych struktur a w tym z mózgu, spożywanie czosnku powoduje iż może być on wykorzystywany w leczeniu opornych na leczenie migren oraz bólów głowy które są związane z nadmierną ilością tego pierwiastka w tkance mózgowej.

Aby potwierdzić tą teorię zastosowano w dwóch badanych grupach zarówno wyciąg z czosnku jak i z d-penicylaminy która również ma zdolność do wiązania ołowiu. Jak się okazało zdolności usuwania ołowiu a tym samym bólów głowy związanych z występowaniem tego metalu ciężkiego były znacznie mocniejsze w grupie osób spożywających czosnek.

Jednym ze sposobów radzenia sobie z bólami głowy oraz migrenami jest wdychanie oparów gotującego się czosnku (13).

10. Wrzody żołądka

Istnieje wiele przyczyn powstawania wrzodów żołądka, niektóre z nich to: regularne spożywanie leków przeciwbólowych, nadużywanie alkoholu ale także i palenie papierosów.

Prócz tego jedną z głównych przyczyn wrzodów żołądka są bakterie Helicobacter pylori które praktycznie zawsze wykrywa się we wrzodach żołądka. Zawarta w czosnku allicyna oraz trisiarczek diallilu w postaci rozcieńczonego płynu w wyjątkowo skuteczny sposób hamują rozmnażanie się bakterii Helicobacter pylori, nawet tych które są oporne na leczenie antybiotykami.

Co ważne czosnek może wykazać działanie synergiczne do inhibitorów pompy protonowej czyli leków wykorzystywanych w leczeniu wrzodów żołądka a dokładnie w stosunku do omeprazolu. Efekt synergiczny uzyskuje się ponieważ związki zawarte w czosnku hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori, natomiast inhibitory pompy protonowej zmniejszają wydzielanie soku żołądkowego, a to przyśpiesza gojenie się wrzodów (14, 15, 16).

11. Brodawki

Brodawki są małymi uwypukleniami skóry które są wywołane przez wirusa brodawczaka ludzkiego HPV. Mogą pojawiać się w różnych obszarach ciała w miejscach gdzie doszło do kontaktu z wirusem.

Znacząca część brodawek ustępuje sama do dwunastu miesięcy czasu. Konwencjonalne zabiegi usuwania brodawek obejmują: zamrażanie lub użycie lasera.

Wyniki stosowania czosnku podanego bezpośrednio na brodawkę nie są tak gwałtowne jak przypadku zamrażania, jednak w odróżnieniu od konwencjonalnych metod stosowanie czosnku daje trwały efekt a w szczególności u osób z brodawkami opornymi, które leczono kilkukrotnie.

Stosowanie czosnku w ponad 95% powoduje wyleczenie brodawek bez nawrotów. Jest to częściowo spowodowane poprzez wzmocnienie układu immunologicznego który hamuje namnażanie się wirusa (17).

12. Grzybica pochwy

Grzybica pochwy najczęściej wywołana jest przez grzyby Candida albicans. 80% kobiet w życiu przynajmniej raz spotka się z tą przypadłością. Grzybica pochwy pojawia się w wyniku: zaburzenia równowagi mikroorganizmów zasiedlających żeńskie narządy rodne, u kobiet w ciąży, u kobiet z cukrzycą, osłabionym układem odpornościowym oraz u tych kobiet które spożywają nadmierne ilości słodyczy.

Leki przeciwgrzybicze takie jak Flukonazol mogą powodować: niewydolność wątroby, uszkodzenie serca a także układu nerwowego. Okazuje się, iż skuteczność czosnku w stosunku do Flukonazolu jest bardzo porównywalna ale pozbawiona efektów ubocznych.

13. Rak prostaty

Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka prostaty a także pohamowanie rozmnażania się komórek już istniejącego raka prostaty jest możliwe dzięki związkom siarkowym zawartym w czosnku.

W liniach komórkowych czosnek hamował prawie 90% komórek nowotworowych w przeciągu 3 dni, natomiast regularne spożywanie czosnku w znaczący sposób zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty w przyszłości (18, 19).

14. Osteoporoza

Jest to choroba która dotyczy kości. Niestety w większości przypadków jest zbyt późno diagnozowana, najczęściej podczas przypadkowego złamania. Choroba jest wynikiem starszego wieku, nieodpowiedniej diety i brak ćwiczeń obciążających. Regularne spożycie czosnku może hamować rozwój osteoporozy, a w dodatku możesz zwiększać siłę leków przeciwdziałających osteoporozie.

Ze względu na swoje działanie podobne do fitoestrogenów czosnek będzie szczególnie użyteczny u kobiet w okresie pomenopauzalnym. To właśnie w tej grupie działanie czosnku będzie najbardziej wyraźne (20, 21).

15. Otyłość

Substancje zawarte w czosnku aktywują białka rozprzęgające, co w konsekwencji prowadzi do przyspieszenia metabolizmu i zwiększenia zapotrzebowania na energię.

Z kolei związek który nazywa się ajoen będący składnikiem czosnku, aktywuje enzymy a dokładnie kinazy białkowe które są odpowiedzialne za rozkładanie adipocytów czyli komórek tłuszczowych (22, 23).

16. Nadciśnienie

Obniżanie ciśnienia z wykorzystaniem czosnku jest możliwe dzięki właściwościom przeciwzapalnym czosnku, a także dostarczaniu dużej ilości siarki do organizmu.

Niedobory siarki w organizmie są przez wiele badań naukowych korelowane z rozwojem opornego w leczeniu nadciśnienia. Czosnek będąc doskonałym źródłem siarki jest pomocny w leczeniu tego stanu.

Najwięcej siarki zawartej jest w allicynie, związku o którym już mówiliśmy wcześniej. Ale prócz tego allicyna wykazuje inne działanie a mianowicie bierze udział w syntezie tlenku azotu.

Tlenek azotu jest związkiem rozszerzający naczynia krwionośne a poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych powoduje zwiększenie łożyska i obniżenie ciśnienia krwi (24, 25, 26).

17. Ochrona wątroby

Związki zawarte w czosnku chronią naszą wątrobę przed metabolitami leków, metali ciężkich a także licznych związków organicznych. Ponieważ wątroba jest centrum metabolizowania większości toksyn okazuje się, że czosnek ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.

Po pierwsze czosnek zmniejsza w znaczący sposób stres oksydacyjny wywołany przez toksyny w wątrobie tym samym ochrania komórki wątroby przed uszkodzeniem.

Stres oksydacyjny niwelowany jest przez atomy siarki które bogato występują w allicynie. Ale prócz tego czosnek wspomaga drugą fazę detoksykacji poprzez zwiększenie aktywności transferaz glutationowych dzięki temu toksyny zawarte we krwi dużo łatwiej jest wątrobie usunąć z żółcią na zewnątrz ciała (27).

18. Ochrona nerek

Czosnek ochroni nerki wszystkich osób chorych na choroby nowotworowe które zostaną poddane chemioterapii. Chemioterapia niesie ze sobą ogromne ryzyko uszkodzenia nerek oraz serca w wyniku ogromnej ilości wolnych rodników które tworzy. Jak się okazuje mogą one być niwelowane przez siarczki allilu zawarte w czosnku. Czosnek jest szczególnie skuteczny w przypadku stosowania cisplatyny podczas chemioterapii (28, 29).

19. Alergie

Czosnek może być pomocny dla wszystkich osób które mają alergię. Pierwszym mechanizmem działania antyalergicznego czosnku jest hamowanie wydzielania histaminy zaangażowanej w reakcje alergiczne. Prócz tego związki zawarte w czosnku hamują FcεRI czyli receptor o wysokim powinowactwie (30, 31).

20. Rak płuc

Leczenie raka płuc w obecnej chwili polega na stosowaniu radioterapii, chemioterapii a także leczenia chirurgicznego. W jednym z chińskich badań w którym wzięło udział prawie 900 osób odkryto, iż regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc.

S-allyl-merkaptocysteina zapobiega powstawaniu nowotworów płuc w wyniku działania benzopirenu czyli rakotwórczego składnika dymu tytoniowego.

Ajoen zawarty w czosnku hamuje także pomnażanie się komórek nowotworowych ale w tym samym czasie oszczędza komórki zdrowe oznacza to, iż ajoen ma selektywne działanie w stosunku do komórek nowotworowych.

Trisiarczek diallilu wykazuje także aktywność przeciwnowotworową w ludzkich komórkach raka płuc NCI-H460 zarówno in vitro jak i in vivo (32, 33, 34).

21. Rak jelita grubego

Jednym z najsilniejszych związków przeciwnowotworowych zawartych w czosnku jest S-allyl-merkaptocysteina. Związek ten zapobiega zarówno powstawaniu jak i przerzutom raka piersi, raka płuc ale także i raka jelita grubego.

Związek ten hamuje rozrost komórek nowotworowych zarówno in vitro jak i in vivo. Cecha ta jest szczególnie widoczna w przypadku komórek raka jelita grubego (35).

22. Wirus HIV

Czosnek zawiera w sobie disiarczek diallilu. Substancja ta wykazuje dwojakie działanie. Po pierwsze hamuje pomnażanie się wirusów HIV czyli ich replikację poprzez zahamowanie produkcji białek niezbędnych do procesu pomnażania. Po drugie zabija komórki układu immunologicznego które są zakażone wirusem HIV.

Prócz tego ajoen ochrania zdrowe komórki układu odpornościowego przed łączeniem się z komórkami zakażonymi wirusem HIV. To finalnie prowadzi do znacznego osłabienia szybkości progresji choroby. Jest to możliwe poprzez blokowanie procesów zależnych od integryny w komórkach zakażonych wirusem HIV (36, 37).

23. Pamięć

Dzięki zwiększeniu zdolności do produkcji serotoniny w naszym mózgu czosnek zwiększa nasze możliwości poznawcze a także zdolności do posługiwania się pamięcią.

Serotonina jest ważnym neuroprzekaźnikiem w mózgu odpowiedzialnym za odtwarzanie informacji zawartych w pamięci długotrwałej, które zostały do niej przekazane z pamięci krótkotrwałej poprzez hipokamp czyli strukturę naszego mózgu odpowiedzialną za procesy uczenia się (38, 39).

24. Mukowiscydoza

Mukowiscydoza jest dość rzadką chorobą o podłożu genetycznym. W wyniku tej choroby produkowany jest gęsty i lepki śluz który zatyka drogi oddechowe a także drogi wyprowadzające enzymy trawienne z trzustki.

Gęsta wydzielina w drogach oddechowych prowadzi do tworzenia się kolonii bakterii Pseudomonas aeruginosa a szybkie rozmnażanie się tej bakterii w drogach oddechowych może być przyczyną zapalenia płuc, ciężkich powikłań a nawet śmierci.

Ekstrakt z czosnku hamuje rozwój bakterii o których mowa wyżej tym samym może być cennym uzupełnieniem leczenia konwencjonalnego tej choroby (40).

25. Choroba Alzheimera

Choroba Alzheimera jest „nieuleczalną” chorobą powodującą zmiany w mózgu. Zmiany te prowadzą do utraty pamięci. W chorobie Alzheimera wykrywa się odkładanie się szkodliwego białka czyli beta-amyloidu w mózgu. To patologiczne białko jest odpowiedzialne za objawy choroby.

Czosnek może nie tylko zmniejszyć produkcję beta-amyloidu ale podawany przed pojawieniem się beta-amyloidu w mózgu czyli w postaci prewencyjnej może hamować tworzenie się blaszek amyloidowy.

Zatem czosnek może być środkiem zapobiegającym powstawaniu choroby a także zmniejszającym objawy już istniejącej choroby Alzheimera (41, 42)..

Podsumowanie na YouTube



Artykuł ma charakter informacyjny. Jest obiektywną analizą aktualnych badań naukowych, zgodnych z metodologią EBM. Nie stanowi jednak diagnozy ani porady medycznej. Leczeniem może zajmować się tylko Twój lekarz prowadzący.



Autor: lek. stom. Marek Skoczylas