13 potwierdzonych naukowo faktów o kardamonie

Kardamon to pochodząca z Azji przyprawa, która zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim aromatowi, dodającemu potrawom niepowtarzalnych walorów smakowych. Kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie, w tym rankingu wyprzedza ją tylko szafran i wanilia. Właściwości lecznicze tej rośliny są warte niemal każdych pieniędzy.

Kardamon wydobywa smak potraw, zawiera kilka ważnych dla organizmu pierwiastków, ma działanie antybakteryjne i moczopędne, ponadto jest niezastąpiony przy niektórych dolegliwościach żołądkowych. Na tym nie koniec atutów tej wyjątkowej przyprawy.

1. Kardamon obniża cholesterol

Cholesterol można podzielić na dwa rodzaje – LDL i HDL. Podczas gdy o zawartość cholesterolu LDL we krwi nie musimy się specjalnie martwić, a wręcz zadbać, aby był on dość wysoki, to podwyższony poziom HDL to poważny powód do niepokoju ze względu na zwiększone ryzyko chorób serca. Okazuje się, że dwumiesięczna suplementacja kardamonu jest w stanie obniżyć całkowity poziom cholesterolu we krwi. [1]

Kardamon nie tylko obniża cholesterol, ale również szkodliwe trójglicerydy, co udowodniono w jednym z badań z udziałem pacjentów cierpiących na nadciśnienie tętnicze. [2]

Podwyższony poziom cholesterolu często współwystępuje z cukrzycą. Badanie na 200 osobach cierpiących na cukrzycę typu 2, którym systematycznie podawano ekstrakt z kardamonu, wykazało istotne obniżenie zawartości cholesterolu we krwi w porównaniu z grupą kontrolną. [3]

Co ciekawe, olej z kardamonu obniża cholesterol w większym stopniu, niż sproszkowana roślina. [4]

2. Spożywanie rośliny może mieć pozytywny efekt na układ sercowo-naczyniowy

Jedną z głównych przyczyn chorób serca jest powstawanie zakrzepów, które zwężają światło naczyń krwionośnych, podwyższając w efekcie wzrost ciśnienia krwi i ryzyko zawałów. Trzymiesięczna suplementacja ekstraktu z kardamonu przyspieszała rozpuszczanie skrzepów krwi. [5]

Badanie na wyekstrahowanych komórkach ludzkiej krwi wykazało zdolność kardamonu do zmniejszenia aktywności trombocytów, a tym samym agregacji płytek krwi. [6]

Uszkodzenie serca szczurów było znacznie mniejsze, jeśli na miesiąc przed przebytym zawałem przyjmowały ekstrakt z kardamonu. Przeciwutleniające działanie rośliny obniżyło ponadto zawartość wolnych rodników we krwi gryzoni. [7]

Warto wspomnieć, że szczury narażone na działanie enterowirusa doświadczyły mniejszego uszkodzenia serca, jeśli regularnie spożywały ekstrakt z kardamonu. [8]

3. Suplementacja kardamonu zapobiega stanom zapalnym

Udowodniono, że ekstrakt z kardamonu zapobiega tworzeniu cząsteczek, odpowiedzialnych za utrzymujące się w organizmie zapalenie. Wskaźniki stanu zapalnego u kobiet chorych na cukrzycę były istotnie mniejsze po regularnej suplementacji kardamonu niż u kobiet z grupy kontrolnej. [9]

Leukocyty wystawione na działanie wyciągu z kardamonu, wydzielały mniejszą ilość czynników zapalnych, równocześnie zwiększając emisję cytokin, cząsteczek regulujących odpowiedź immunologiczną organizmu. [10]

Powyższe dowody na przeciwzapalne działanie kardamonu potwierdził wynik eksperymentu na szczurach z indukowanym stanem zapalnym. Po wstrzyknięciu ekstraktu z rośliny w miejsce zapalenia, zaobserwowano zmniejszenie obrzęku tkanki. [11]

4. Kardamon posiada właściwości antynowotworowe

Powstawanie zmian nowotworowych może być spowodowane działaniem kilku różnych czynników. Jednym z nich jest ekspozycja organizmu na rakotwórcze chemikalia, spożywane wraz z pożywieniem lub wdychane. Wyciąg z kardamonu może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory dzięki zdolności do zapobiegania wiązaniu DNA z rakotwórczymi substancjami chemicznymi. [12]

Destrukcyjna działalność wolnych rodników może być skutecznie hamowana przez spożywanie kardamonu. Roślina chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem oksydacyjnym. [13]

Odpowiedź immunologiczna w przypadku wystąpienia nowotworu jest początkowana przez leukocyty. Badania laboratoryjne udowodniły zwiększenie aktywności białych krwinek na skutek działania ekstraktu z kardamonu. [14]

Podawanie kardamonu gryzoniom z nowotworami żołądka i skóry poskutkowało zmniejszeniem guzów, natomiast zdrowe myszy regularnie jedzące kardamon znacznie rzadziej zapadały na te rodzaje nowotworów. [15]

Ponadto, nowotworowe komórki ludzkie poddane działaniu rośliny zmniejszały się i częściej podlegały apoptozie niż komórki, którym nie podano ekstraktu z kardamonu. [16]

5. Roślina może poprawić metabolizm

Nagromadzenie tkanki tłuszczowej nie jest problemem wyłącznie estetycznym. Nadmierna masa ciała jest przyczyną wielu przewlekłych chorób. Szczury z otyłością łatwiej traciły tłuszcz z organizmu, jeśli regularnie przyjmowały wyciąg z kardamonu. [17]

Objawy zespołu metabolicznego, takie jak podwyższone ciśnienie krwi, nadmierna masa ciała oraz zaburzone funkcjonowanie serca i wątroby, u szczurów ustąpiły po systematycznym podawaniu wyciągu z kardamonu. [18]

6. Ekstrakty z kardamonu wykazują działanie antybakteryjne

Przeprowadzono kilka badań laboratoryjnych nad wpływem działalności kardamonu na bakterie i grzyby. Okazało się, że olejek z rośliny poprzez zniszczenie błony komórek bakterii, zmniejszał ich obecność w produktach mlecznych, będących efektem fermentacji, jak na przykład jogurty. [19]

Mało tego, wyciąg z kardamonu był w stanie zahamować lub spowolnić aktywność kilku najczęściej występujących szczepów bakterii i grzybów w tym Bacillus pumilus, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa. [20]  

7. Kardamon dobrze wpływa na dolegliwości trawienne

Kardamon nie bez powodu od wieków stosowany był przy bólach brzucha i biegunce. Przyprawa jest bowiem w stanie blokować receptory muskarynowe, odpowiedzialne za skurcze mięśni gładkich układu pokarmowego. [21]

Nadmierne spożycie alkoholu i leków przeciwbólowych może przyczyniać się do powstania bolesnych wrzodów żołądka. W jednym z badań kardamon ochronił żołądek szczurów przed wrzodami powstającymi na skutek nadużycia niektórych substancji chemicznych. [22]

8. Spożywanie przyprawy może znosić objawy lękowe

Wysoka zawartość flawonoidów i kwercetyny w wyciągu z kardamonu sprzyja eliminacji objawów lękowych u gryzoni. [23]

Co ciekawe, szczury wykazujące objawy zespołu stresu pourazowego, wykazywały mniej intensywne objawy behawioralne po spożyciu kardamonu niż gryzonie, którym nie podano rośliny. [24]

9. Roślina obniża ciśnienie krwi

Chroniczny stan podwyższonego ciśnienia krwi może być niebezpieczny dla zdrowia i życia. Okazuje się, że kardamon może być skutecznym lekiem w walce z tą przypadłością. Pacjenci z nadciśnieniem po przyjmowaniu suplementu z kardamonem zauważyli istotny spadek ciśnienia do prawidłowego poziomu. [25]

Moczopędne działanie kardamonu może przynosić skutek w leczeniu nadciśnienia. Wykazano, że usuwane wraz z moczem jony potasu i sodu przyczyniają się do rozluźniania naczyń krwionośnych, co w następstwie powodowało znaczne obniżenie ciśnienia krwi u badanych. Kardamon ponadto kontroluje wydzielanie jonów wapnia, co również ma znaczenie w przypadku nadciśnienia. [26]

10. Kardamon jest bogatym źródłem antyoksydantów

Malondialdehyd to jeden z markerów stresu oksydacyjnego organizmu. Stan przedcukrzycowy bardzo często wiąże się z podwyższonym poziomem tej substancji. Kobiety borykające się z tym stanem zaobserwowały obniżenie markerów stresu oksydacyjnego dzięki regularnej suplementacji ekstraktu z kardamonu. [27]

Kuracja kardamonem, trwająca trzy miesiące, zmniejszała szkodliwą działalność wolnych rodników u grupy chorych na nadciśnienie tętnicze. [28]

11. Stosowanie kardamonu w cukrzycy pomaga zmniejszyć jej objawy

Badanie z 2017 roku wykazało, że pomimo braku obniżenia stężenia cukru we krwi kobiet po spożyciu kardamonu, roślina istotnie wpływała na polepszenie wrażliwości organizmu na insulinę, zwiększając tym samym skuteczność hormonu. [29]

Niekiedy skutkiem cukrzycy jest uszkodzenie narządów wewnętrznych. Kardamon uchronił grupę szczurów chorych na cukrzycę przed powiększeniem wątroby. Przyprawa ponadto obniżała poziom glukozy we krwi gryzoni. [30]

12. Kardamon wspiera funkcjonowanie wątroby

Zaburzenie funkcjonowania wątroby, niezwykle istotnego organu, w negatywny sposób wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Potencjał kardamonu w zapobieganiu uszkodzeniom wątroby wykazano podczas badań na zwierzętach. Szczury karmione wysokotłuszczową dietą doświadczyły mniejszych uszkodzeń narządu po spożywaniu kardamonu. [31]

Wyższy poziom enzymów przeciwutleniających i chroniących wątrobę był zauważalny u gryzoni regularnie spożywających kardamon. [32]

13. Przyprawa może leczyć astmę

Zdolność do kontrolowania wydzielania jonów wapnia przez kardamon może uzasadniać zastosowanie rośliny w leczeniu astmy. Mięśnie oddechowe królików z astmą, którym podano kardamon, były bardziej rozluźnione w porównaniu do mięśni zwierząt z grupy kontrolnej, co ułatwiało im oddychanie. [33]

Skutki uboczne

Jako że kardamon może pobudzać komórki odpowiedzialne za powstawanie reakcji alergicznych, spożywanie rośliny w sporadycznych przypadkach skutkuje objawami typowymi dla alergii. [34]

Istnieje niewielkie ryzyko, że kardamon wywoła zaburzenia hormonalne, gdyż posiada zdolność do wiązania estrogenów oraz androgenów.. [35]



Artykuł ma charakter informacyjny. Jest obiektywną analizą aktualnych badań naukowych, zgodnych z metodologią EBM. Nie stanowi jednak diagnozy ani porady medycznej. Leczeniem może zajmować się tylko Twój lekarz prowadzący.



Autor: lek. stom. Marek Skoczylas