Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? Właściwości, badania i przepisy

Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? Właściwości, badania i przepisy
0

Trudno znaleźć osobę, która odmawia spożywania czekolady. Można sięgać po czekoladę mleczną, pitną, nadziewaną… Najbardziej polecana jest oczywiście czekolada gorzka i dziś przyjrzymy się jej bliżej.

Analizując wyniki badań naukowych poświęconych czekoladzie — a tych jest naprawdę wiele — można dostrzec jej ogromny potencjał prozdrowotny. Gorzka czekolada to świetna przekąska o obniżonej zawartości cukru, po którą można sięgać zamiast słodyczy, ale także zdrowe urozmaicenie diety.

Każda cząstka gorzkiej czekolady to źródło cennych antyoksydantów, witamin i związków mineralnych. Jakie są zatem powody, aby codziennie sięgać po gorzką czekoladę?

Gorzka czekolada, czyli taka, która wyróżnia się 70-80% zawartością kakao i posiada liczne flawonoidy, wspomagające organizm z wolnymi rodnikami. Ponadto stanowi istotne źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu oraz selenu.

Właściwości gorzkiej czekolady

Jakie właściwości ma gorzka czekolada? Spośród wielu korzyści wynikających z sięgania po czekoladę, wymienię kilka tych najistotniejszych:

  • łagodzenie biegunek,
  • normalizacja lipidogramu, 
  • wspomaganie pracy serca,
  • wspomaganie pracy układu nerwowego, poprawa pamięci i koncentracji,
  • redukowanie stresu i poprawa samopoczucia psychicznego,
  • redukcja ryzyka rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2.

A co na temat wpływu czekolady gorzkiej na zdrowie mówią badania naukowe? Przytoczę Państwu wyniki kilku najciekawszych analiz.

Gorzka czekolada a mikrobiom jelitowy

Jedna z nich wskazuje na odwrotną zależność między spożyciem czekolady a występowaniem objawów depresyjnych. Zależność taka nie dotyczyła natomiast spożycia innej czekolady, co świadczy o ogromnej przewadze gorzkiej czekolady i zawartej w nich flawonoidów. 

Kolejne ciekawe badanie wyjaśnia, w jaki sposób gorzka czekolada może modulować samopoczucie psychiczne. Otóż wszystko dzieje się za pośrednictwem mikrobiomu jelitowego. Okazuje się, że czekolada o 85% zawartości kakao działa jak prebiotyk, wspomagając namnażanie korzystnej flory jelitowej. Tym samym, działając za pośrednictwem osi jelita-mózg może poprawiać nasz nastrój

Nawet okazyjne sięganie po czekoladę (raz-dwa razy w tygodniu) może przyczynić się do zredukowania ryzyka sercowego, a także wspomagania profilaktyki cukrzycy. Ponadto udowodniono, że już 20 g gorzkiej czekolady dziennie łagodzi stany zapalne, co znajduje odbicie w niższym poziomie białka ostrej fazy CRP.

Na koniec dodam jeszcze cenną wskazówkę dla osób cierpiących na migreny — czekolada może być czynnikiem inicjującym ból migrenowy. Należy zatem zwrócić uwagę, czy po jej spożyciu pojawi się migrena i jeśli tak będzie, lepiej jest unikać tej zdrowej przekąski.

Więcej na temat tego, kto powinien ostrożnie podejść do kwestii spożywania gorzkiej czekolady, opowiadam w tym odcinku:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyjątkowo polecane jest połączenie gorzkiej czekolady/ kakao i malin, gdyż taka kombinacja umożliwia skuteczne redukowanie poziomu trimetyloaminy — związku sprzyjającego rozwojowi licznych przewlekłych chorób. Dlatego przedstawiam poniżej kilka zdrowych przepisów z wykorzystaniem tych dwóch produktów.

Przepisy z gorzką czekoladą i malinami

Domowa nutella z malinami

Składniki:

60 g sproszkowane

400 g malin

80 g mąki słonecznikowej

4 łyżki miodu

2 łyżeczki nierafinowanego oleju kokosowego

Przygotowanie:

1. Wymieszaj kakao z mąką słonecznikową.

2. Zmiksuj maliny.

3. Do malin dodaj kakao z mąką słonecznikową, miód i olej kokosowy.

4. Ponownie zmiksuj.

5. Spożywaj samodzielnie lub jako dodatek do deserów.

Koktajl z gorzką czekoladą i malinami

Składniki:

3 kostki skruszonej gorzkiej czekolady

2 garście malin

Łyżeczka stewii

Szklanka naturalnego jogurtu skyr

Przygotowanie:

1. Zmiksować maliny z jogurtem naturalnym.

2. Posypać pokruszoną czekoladą.
 

 

 

Mus z gorzkiej czekolady

Składniki:

Tabliczka gorzkiej czekolady

Pół szklanki śmietany kremówki 30%

125 g serka mascarpone

Łyżka stewii

Przygotowanie:

1. Dobrze schłodzić śmietanę.

2. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.

3. Wlać lekko ciepłą czekoladę do mascarpone i zmiksować.

4. Ubić dokładnie śmietanę kremówkę, pod koniec miksowania dodając stewię.

5. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone z czekoladą i wymieszaj.

6. Udekoruj mus świeżymi malinami.

Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Oto linki do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9589144/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31356717/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34530112/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze