Ocet siedmiu (czterech) złodziei - właściwości, zastosowanie i receptura

Ocet siedmiu (czterech) złodziei - właściwości, zastosowanie i receptura
0

O leczniczych właściwościach octów wiadomo od tysięcy lat, już od czasów starożytnych. W dawnych medycznych pracach często można znaleźć wzmianki o ich zastosowaniu w leczeniu różnych schorzeń. Jednym z najbardziej intrygujących octów jest ocet siedmiu złodziei, znany również jako ocet czterech złodziei.

Ocet siedmiu złodziei uznawany jest za skuteczny środek wspierający odporność. Jego nazwa pochodzi od niezwykłej historii z XVIII wieku, kiedy to w trakcie epidemii dżumy złodzieje rabujący domostwa osób zmarłych na tę chorobę unikali zakażenia. Jak głosi legenda, rabusie używali specjalnej mikstury wzmacniającej odporność. Po ich aresztowaniu, aby uniknąć surowej kary, złodzieje wyjawili recepturę tej ochronnej mieszanki. Tak narodziła się nazwa „ocet siedmiu (lub czterech) złodziei”.

Zgodnie z oryginalną recepturą, która znajduje się w farmakopei francuskiej z XIX wieku, ocet zawierał takie składniki jak 4 litry octu winnego, 64 gramy ziela bylicy piołun i tyle samo ziela bylicy pontyjskiej, po 64 gramy szałwii, mięty, ruty, kwiatów lawendy oraz rozmarynu, osiem gramów cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i kłącza tataraku, 16 gramów kamfory i 64 gramy kwasu octowego. 

Wyjątkowy ocet uodparniający można przygotować w prostszy sposób, wykorzystują mniej składników. Przepis jest przemyślany w taki sposób, aby wyciągnąć wszystko, co najcenniejsze z ziół. Oto podstawowy przepis na ocet siedmiu złodziei:

Składniki:
Litr octu jabłkowego
Główka czosnku
Spory kawałek korzenia chrzanu
Spory kawałek korzenia imbiru
Kilka goździków
Garść kulek jałowca
Kilka świeżych gałązek rozmarynu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Opcjonalnie: kurkuma, mięta, cynamon.

Przygotowanie: 

1. Korzeń imbiru i chrzanu należy posiekać.

2. Rozdrobnić ząbki czosnku.

3. Umieścić warstwowo wszystkie składniki stałe w słoiku: na spodzie powinna znaleźć się warstwa czosnku, imbiru i chrzanu, potem rozmaryn, jałowiec, goździki; potem układane są kolejne warstwy.

4. Całość należy zalać octem jabłkowym.

5. Zakręcony słoik odkładany jest w suche i ciemne miejsce na okres 4 tygodni.

6. Codziennie dobrze jest wstrząsnąć zawartością słoika.

7. Po upływie 4 tygodni ocet jest przecedzany przez gazę.

Wśród najważniejszych właściwości octu siedmiu złodziei można wymienić:

  • wspomaganie leczenia infekcji wirusowych i bakteryjnych
  • pobudzenie procesów trawiennych
  • łagodzenie stanów zapalnych
  • działanie wykrztuśne
  • działanie rozkurczowe

Ocet można pić profilaktycznie, w stanach pogorszenia odporności i wówczas zalecana dawka to pół łyżki dwa razy dziennie, rozcieńczone w szklance wody. Natomiast podczas infekcji można zwiększyć ilość spożywanego octu do łyżki dwa razy dziennie, także rozpuszczonej w szklance wody. Do smaku można dodać łyżeczkę miodu.

Ocet może być ponadto stosowany zewnętrznie, np. do dezynfekcji dłoni czy nacierania pleców lub klatki piersiowej podczas infekcji.

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze