Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko demencji

Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko demencji
05-05-2023
0

Demencja to wyniszczająca choroba, która dotyka milionów ludzi na całym świecie. Ponieważ liczba zachorowań stale rośnie, naukowcy niestrudzenie pracują nad znalezieniem sposobów zapobiegania lub nawet opóźniania jej wystąpienia. Jednym z obiecujących obszarów badań jest dieta śródziemnomorska, która została powiązana z niższym ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.

Dieta ta jest bogata w owoce, warzywa, pełne ziarna, orzechy i zdrowe tłuszcze i wykazano, że poprawia ogólny stan zdrowia mózgu. W tym artykule przedstawiony zostanie związek między dietą śródziemnomorską a demencją i to, jak można włączyć ten sposób odżywiania do swojego codziennego życia, aby potencjalnie zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych. 

O diecie śródziemnomorskiej i jej korzystnym wpływie na zdrowie powiedziano już bardzo dużo. Dlatego uznawana jest za najbardziej polecany model zdrowego odżywiania. Zapewnia optymalną podaż antyoksydantów, witamin i składników mineralnych, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wszystko dzięki spożywaniu warzyw, orzechów, ryb morskich, pełnych ziaren zbóż oraz olejów tłoczonych na zimno.

W licznych pracach naukowych wykazano korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego oraz hormonalnego. Taki model odżywiania uznawany jest za skuteczną profilaktykę takich schorzeń jak:

  • choroba niedokrwienna serca
  • zawał serca
  • udar mózgu
  • cukrzyca typu 2
  • nowotwory (zwłaszcza rak piersi, żołądka, jelita grubego)
  • otyłość
  • nadciśnienie

Okazuje się ponadto, że śródziemnomorski model żywienia wywiera bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu i funkcje poznawcze. Jednym z najpoważniejszych zaburzeń pracy mózgu jest demencja, czyli zespół objawów obejmujących pogorszenie pamięci, upośledzenie uwagi, mowy czy orientacji przestrzennej. Przyczyn demencji jest wiele, a wśród modyfikowalnych czynników, na które mamy realny wpływ wymieniana jest dieta.

Za niewłaściwy model żywienia, sprzyjający rozwojowi demencji wymieniana jest dieta obfitująca w cukier, słodycze, tłuszcze trans, przetworzone czerwone mięso czy wysokoprzetworzone produkty. Z kolei jednym z polecanych sposobów odżywiania jest dieta śródziemnomorska.

W trwającym 10 lat badaniu oceniano nawyki żywieniowe ponad 60 000 osób. Wykazano, że przestrzeganie założeń diety śródziemnomorskiej wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju demencji. A co najważniejsze- ryzyko to może być niższe nawet o 23%! Jak uzyskać taki imponujący wynik? Wystarczy pamiętać o kilku najważniejszych zasadach komponowania diety.

Model śródziemnomorski cechuje się wysokim spożyciem warzyw, bogatych w antyoksydanty i błonnik. Antyoksydanty chronią komórki ciała, w tym komórki mózgu przed wolnymi rodnikami, a błonnik ułatwia normalizację poziomu glukozy i cholesterolu. Istotna jest ponadto wysoka zawartość witamin z grupy B, cynku, magnezu, czyli związków wspomagających pracę mózgu.

Wskazane jest także sięganie po zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy, nasiona i pestki, ryby morskie, awokado czy nierafinowane oleje roślinne- powszechnie wiadomo, że nienasycone kwasy tłuszczowe to doskonali sprzymierzeńcy mózgu. Ponadto w diecie należy zwiększyć udział pełnych ziaren zbóż.

Dieta śródziemnomorska stanowi zatem istotny element profilaktyki demencji, który powinien iść w parze z regularną aktywnością fizyczną, a także dbałością o podtrzymanie odpowiednich interakcji społecznych.

Oto linki do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7056467/

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02772-3 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze