Grzyb reishi – 9 korzyści zdrowotnych ze spożywania

Grzyb reishi w krajach dalekiego wschodu cieszy się ogromnym uznaniem – jako symbol nieśmiertelności bywa umieszczany w amuletach ochronnych, jest również cennym składnikiem preparatów stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Potwierdzono naukowo, że grzyb ten modyfikuje działanie układu odpornościowego, przeciwdziała procesom starzenia, ułatwia zasypianie, a jego przeciwnowotworowe właściwości powinny zostać uznane na całym świecie. Pomimo tego, że w Polsce trudno spotkać naturalnie rosnące reishi, zdecydowanie warto poznać korzyści z jego stosowania.

1. Grzyby reishi wykazują działanie przeciwnowotworowe

Wykazano, że antynowotworowe właściwości grzybów reishi objawiają się zarówno w prewencji antynowotworowej, jak i leczeniu zaawansowanego stadium tej choroby. Składniki grzybów są w stanie zahamować stan zapalny, wywoływany przez guzy nowotworowe, ale również znacząco je zmniejszać i hamować tworzenie przerzutów. [1], [2]

Suplementacja wyciągu z reishi sprawdza się jako wspomaganie leczenia raka szpiku kostnego. [3]

Jednym z najpopularniejszych nowotworów jest rak piersi oraz prostaty. U chorych, którym podawano tego grzyba, zaobserwowano zmniejszenie guzów oraz zatrzymanie tworzenia przerzutów. [4]

Trzymiesięczne stosowanie grzyba reishi przez chorych w zaawansowanym stadium nowotworu, zmniejszyło rozmiar guzów o połowę i skutecznie zapobiegło dalszemu tworzeniu zmian. [5]

2. Grzyb chroni układ nerwowy

Alkohol jest jednym z najsilniejszych czynników działających destrukcyjnie na mózg i układ nerwowy. Szczury, którym regularnie podawano wysokie dawki alkoholu, wykazały znacznie mniejsze uszkodzenie neuroprzekaźników po spożyciu grzybów reishi niż gryzonie, którym nie podano tego grzyba. [6]

3. Grzyb wspiera układ immunologiczny

Składniki pochodzenia organicznego, które znajdziemy w grzybach reishi, zwiększają aktywność leukocytów, poprawiając tym samym ogólną odporność organizmu.

Co ciekawe, nadaktywność układu immunologicznego może być równie groźna, co niedobór odporności. Grzyb ten wykazał niezwykłe działanie regulujące układ odpornościowy. Może on aktywować bądź wyłączać z działania poszczególne elementy tego układu. [8]

Połączenie tradycyjnej antybiotykoterapii z suplementacją grzybów reishi wykazało skuteczniejsze działanie niż same antybiotyki. [9]   

4. Suplementacja reishi może być pomocna w leczeniu zaburzeń depresyjnych

Poczucie zagrożenia powodowane przez chorobę nowotworową może być źródłem depresji. Grupa badanych pacjentów, chorych na raka piersi, zgłosiła poprawę samopoczucia i satysfakcji z życia po włączeniu do leczenia grzybów reishi. Grupa otrzymująca placebo nie odnotowała żadnych zmian w samopoczuciu. [10]

5. Grzyb zwalcza stany zapalne

Przeciwzapalne właściwości grzybów są wynikiem dobroczynnej działalności antyoksydantów. Składniki reishi obniżają aktywność wolnych rodników, co zaobserwowano w jednym z badań. Grupie ochotników przez dwa tygodnie podawano ekstrakt z reishi, czego efektem było zwiększenie markerów przeciwzapalnych we krwi. [11]  

Istnieje kilka chorób związanych z występowaniem chronicznego stanu zapalnego. Reumatoidalne zapalenie stawów i astma to tylko niektóre choroby, których objawy częściowo niweluje grzyb reishi.

Chorzy w zaawansowanym stadium nowotworu odnotowali obniżenie zapalnych cytokin po wdrożeniu leczenia tym grzybem. [13]

6. Reishi przeciwdziała objawom alergii

Histamina to związek, który jest wydzielany w odpowiedzi na kontakt z bodźcem uczuleniowym, wywołując reakcję alergiczną. Reishi blokuje wydzielanie histaminy z komórek tucznych, co w efekcie zmniejsza obrzęk nosa, oskrzeli i gardła. [14], [15]

7. Grzyb reishi dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy

Działanie grzybów reishi z pewnością docenią osoby borykające się z cukrzycą, która ponadto powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Grzyb nie tylko obniża cholesterol, ale również poprawia przyswajanie insuliny przez organizm. [16]

Nadciśnienie może przyczyniać się do wielu dolegliwości zdrowotnych. Białka zawarte w grzybach reishi w istotny sposób obniżyły ciśnienie krwi u badanych szczurów, a pozytywny efekt podania grzybów utrzymywał się nawet cały dzień. [17]

8. Spożywanie lakownicy żółtawej usprawnia pracę nerek i wątroby

Badanie z udziałem 14 ochotników chorujących na przewlekłą chorobę nerek udowodniło, że suplementacja grzybów reishi pomaga w pozbyciu się białkomoczu oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego zniszczonego chorobą. [18], [19]

Po podaniu grzybów reishi zwierzętom chorym na malarię, zaobserwowano zahamowanie choroby oraz zmniejszenie uszkodzeń wątroby w porównaniu z grupą kontrolną. Co więcej, szczury poddane codziennemu działaniu alkoholu odniosły mniejsze uszkodzenia wątroby, kiedy regularnie podawano im grzyby reishi. [20], [21]

9. Grzyb może pomóc przy bezsenności

Grzyb ten jest stosowanym od czasów starożytności lekiem przeciwdziałającym bezsenności i poprawiającym jakość snu. [22]

Przeciwwskazania i efekty uboczne

Liczne badania naukowe wykazały, że spożywanie grzybów reishi nie wykazuje żadnych działań niepożądanych. Zauważono jednak ryzyko pogorszenia stanu zdrowia u osób z nadaktywnym układem immunologicznym – grzyb może dodatkowo zintensyfikować działanie komórek odpornościowych. Jednak zdarza się to wyjątkowo rzadko.. [23], [24]



Artykuł ma charakter informacyjny. Jest obiektywną analizą aktualnych badań naukowych, zgodnych z metodologią EBM. Nie stanowi jednak diagnozy ani porady medycznej. Leczeniem może zajmować się tylko Twój lekarz prowadzący.



Autor: lek. stom. Marek Skoczylas