15 faktów o koprze włoskim potwierdzonych naukowo

Koper włoski od wieków stosowany był przez naszych przodków do leczenia przeziębień i grypy, dolegliwości żołądkowych, bezsenności, problemów z laktacją, a nawet jako antidotum na jad węża – uważano, że roślina posiada właściwości eliminujące trucizny w organizmu.

Obecnie najpopularniejszym miejscem wykorzystania kopru włoskiego jest oczywiście kuchnia. Olejki eteryczne rośliny nadają potrawom charakterystyczny smak i aromat. Nie warto jednak rezygnować z właściwości kopru poprzez ograniczenie jego stosowania jedynie do celów kulinarnych.

1. Koper włoski może zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego

Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL nieuchronnie prowadzi do tworzenia blaszek miażdżycowych, powodujących wzrost ciśnienia krwi, a nawet zawały serca. Bogata zawartość błonnika, w jaką obfituje koper włoski, ogranicza odkładanie się cholesterolu LDL. [1]

Istnieje aż kilkadziesiąt badań naukowych, które udowodniły, że wysokobłonnikowe diety ograniczają ryzyko chorób serca. [2]

Koper włoski jest bogaty w magnez, potas oraz wapń – pierwiastki chemiczne odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, regulujące krzepliwość oraz zapobiegające arytmii i zakrzepom. Dzięki temu wpływ rośliny na dobrostan serca jest jeszcze większy. [3], [4]

2. Roślina dobrze wpływa na laktację

Zaburzenia laktacji są częstą dolegliwością u kobiet decydujących się na karmienie piersią. Jednym z hormonów odpowiedzialnych za wydzielanie odpowiedniej ilości pokarmu jest prolaktyna. Udowodniono, że picie naparów z kopru włoskiego zwiększa zawartość hormonu w surowicy badanych kobiet. [5]

Koper włoski jest bogatym źródłem fotoanetolu oraz dianetolu, czyli substancji zwiększających wydzielanie mleka. [6]

Regularna suplementacja kopru włoskiego przez karmiące kobiety spowodowała zwiększenie przyrostu masy ciała noworodków, obwodu ich głowy oraz częstotliwość wypróżnień w porównaniu do dzieci kobiet z grupy kontrolnej. [7]

3. Koper włoski wykazuje działanie przeciwnowotworowe

Choroby nowotworowe wiążą się z niekontrolowanym podziałem komórek o zmodyfikowanym materiale genetycznym. Wspomniane wcześniej anetole, związki aktywne kopru włoskiego, stymulowały apoptozę komórek nowotworowych piersi oraz zatrzymywały wzrost guzów. [8], [9]

Ekstrakt z kopru włoskiego wykazał ponadto zdolność do zapobiegania rozprzestrzenianiu się raka wątroby u gryzoni. [10]

4. Spożywanie rośliny zmniejsza apetyt

Nadwaga i zaburzenia trawienia to przykładowe skutki nadmiernego apetytu. Udowodniono, że olejki eteryczne zawarte w koprze włoskim mogą skutecznie zmniejszać łaknienie. Codzienne picie naparu z kopru włoskiego przed posiłkiem ograniczało u badanych chęć do spożycia większej ilości kalorii w porównaniu z grupą kontrolną. [11]

Koper włoski może ponadto ograniczać przybieranie na wadze. Grupa kobiet, która codzienne przez trzy miesiące suplementowała koper włoski, zwiększyła masę ciała w znacznie mniejszym stopniu niż grupa przyjmująca placebo. [12]

5. Koper włoski zawiera wiele cennych substancji odżywczych

Koper włoski to skarbnica witamin i mikroelementów, regulujących prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Przeciętna porcja rośliny ma jedynie około 30 kcal i jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C w niemal 20%. W nasionach i bulwie kopru włoskiego można znaleźć również potas, mangan, żelazo, wapń, magnez oraz błonnik. [13]

6. Roślina to bogate źródło antyoksydantów

Obecność nadmiernej ilości wolnych rodników we krwi przyczynia się do uszkodzenia DNA oraz struktury komórek, przyspieszając ich niszczenie, czego efektem jest postępujące starzenie organizmu. Wysoka zawartość fenoli, flawonoidów, kwercetyny oraz kwasu kawoilochinowego w koprze włoskim odpowiada za zdolność rośliny do wychwytywania i usuwania wolnych rodników na zewnątrz organizmu. [14]

Enzymy przeciwutleniające są obecne we wszystkich organizmach żywych. Koper włoski stymulował aktywność enzymów wspierających walkę z wolnymi rodnikami u szczurów. [15]

7. Koper włoski działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie

Pomimo, że pałeczka okrężnicy jest bakterią naturalnie występującą w jelitach ludzi i zwierząt, może wywoływać zatrucia. Ekstrakt z kopru włoskiego w warunkach laboratoryjnych skutecznie hamował rozwój bakterii Escherichia coli, gronkowców, Salmonelli oraz niektórych drożdżaków, powodujących między innymi dolegliwości narządów płciowych. [16]

Wysoka zawartość witaminy C w koprze włoskim przyczynia się do możliwości łagodzenia stanów zapalnych przy użyciu wyciągu z rośliny. [17]

8. Roślina może poprawiać pamięć

Utrata pamięci to zjawisko sprzężone z wiekiem. Okazuje się, że można jej zapobiec dzięki regularnemu spożywaniu kopru włoskiego. Wyciąg z kopru włoskiego hamuje niszczenie acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika przyczyniającego się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. [18]

U myszy w podeszłym wieku oraz narażonym na działanie substancji powodujących amnezję zaobserwowano mniejsze deficyty pamięciowe po podaniu ekstraktu z kopru włoskiego niż w grupie kontrolnej. [19]

9. Spożywanie kopru włoskiego łagodzi objawy menopauzy

Istnieje wiele leków i suplementów diety, znoszących takie objawy menopauzy jak uderzenia gorąca, drażliwość, zmęczenie, czy bezsenność. Jednak ich stosowanie może wiązać się z wystąpieniem efektów ubocznych. Koper włoski może być dobrą alternatywą dla suplementacji niektórych substancji na menopauzę – pomógł grupie prawie stu kobiet nie narażając ich na przykre efekty uboczne. [20]

10. Podawanie kopru włoskiego niemowlętom może pomóc w zwalczaniu kolki

Etiologia kolki niemowlęcej nie została do końca zbadana, jednak głównymi winowajcami tej przypadłości są najprawdopodobniej skurcze żołądka i inne dolegliwości trawienne. Badanie z udziałem 125 niemowląt udowodniło, że podawanie dzieciom naparu z kopru włoskiego wyeliminowało jej objawy u przeważającej większości badanych. [21]

Inne badanie potwierdziło wysoką skuteczność rośliny w przypadku leczenia dolegliwości jelitowych u noworodków i małych dzieci. [22]

11. Koper włoski poprawia funkcjonowanie układu trawiennego

Pomimo niewielkiej ilości dowodów na potwierdzenie dobroczynnego działania kopru włoskiego na układ trawienny człowieka, roślina od dawna jest stosowana w celu usuwania wzdęć, bólu brzucha oraz zaparć. Jeden z eksperymentów wykazał, że olej z kopru włoskiego ułatwiał wypróżnianie gryzoni oraz zmniejszał skurcze jelit. [23]

Dobroczynne działanie kopru włoskiego na układ trawienny jest łączone z wysoką zawartością anetoli w oleju z kopru włoskiego. [24]

Połączenie kopru włoskiego i kurkuminy zmniejszyło dolegliwości bólowe licznej grupy pacjentów z zespołem jelita drażliwego. [25]

12. Roślina zmniejsza bóle miesiączkowe

Przeprowadzono kilka badań naukowych, których efekty jednoznacznie potwierdzały skuteczność kopru włoskiego na dolegliwości bólowe podczas menstruacji. Jedno z nich wykazało, że połączenie ekstraktu z kopru włoskiego oraz witaminy E dało lepsze rezultaty przeciwbólowe niż ibuprofen. [26]

Ekstrakt z kopru włoskiego poza właściwościami zmniejszającymi ból, jest w stanie skrócić czas trwania miesiączki oraz istotnie ograniczyć obfitość krwawienia. [27]

13. Koper włoski przeciwdziała starzeniu się skóry

Nadmierna ekspozycja skóry na promienie słoneczne zwiększa ryzyko przedwczesnego starzenia tkanki. Wyciąg z kopru włoskiego może zwiększyć produkcję kolagenu i elastyny, a także zatrzymać utratę wody przez skórę podczas opalania. [28]

Co więcej, stosowanie kopru włoskiego jako balsamu do ciała, wyraźnie zwiększyło zawartość wody w skórze oraz poprawiło jej teksturę. Roślina wpływa również na blokowanie produkcji melaniny, tworzącej przebarwienia. [29], [30]

14. Roślina zapobiega niszczeniu kości

Osteoporoza to choroba metaboliczna kości, dotykająca najczęściej kobiet po menopauzie. Suplementacja nasion kopru włoskiego poprawia gęstość tkanki kostnej poprzez zminimalizowanie rozkładu komórek kości u gryzoni. [31]

Wysoka zawartość minerałów i pierwiastków chemicznych wspierających mineralizację kości przemawia za stosowaniem kopru włoskiego w celu zapobiegania osteoporozie. [32]

Nie istnieje jednak dostateczna ilość dowodów na potwierdzenie tego działania rośliny w odniesieniu do organizmu ludzkiego. [33]

15. Ekstrakt kopru włoskiego wspiera działanie układu oddechowego

Wykazano, że składniki aktywne kopru włoskiego wpływają na rozszerzenie oskrzeli tak samo skutecznie, jak dopamina. W efekcie roślina zwiększa ilość tlenu docierającego do płuc, poprawiając ogólną wydolność organizmu. [34]

Efekty uboczne

Spożywanie ekstraktu z kopru włoskiego może powodować gwałtowny wzrost estrogenów, które są szczególnie niebezpieczne w okresie ciąży. Toksyczny wpływ na komórki płodu może skutkować jego uszkodzeniem lub poronieniem. [35]

Ponadto, składniki aktywne kopru włoskiego mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, upośledzając ich działanie lub utrudniając wchłanianie z przewodu pokarmowego. Zatem warto skonsultować spożywanie rośliny w dużych dawkach z lekarzem.. [36]



Artykuł ma charakter informacyjny. Jest obiektywną analizą aktualnych badań naukowych, zgodnych z metodologią EBM. Nie stanowi jednak diagnozy ani porady medycznej. Leczeniem może zajmować się tylko Twój lekarz prowadzący.



Autor: lek. stom. Marek Skoczylas