Czym jest aszitaba? Jakie korzyści może przynieść Twojemu zdrowiu?

Poszukujesz eliksiru młodości? Dobrze trafiłeś! Aszitaba to jedno z najcenniejszych ziół na całym świecie. Określana jest terminami takimi, jak: „ashitaba”,  „Angelica keiskei”, „dzięgiel Angelica keiskei” czy też „liść jutra”.

To roślina, która – póki co – nie jest szczególnie popularna w Polsce, jednak być może już wkrótce się to zmieni, ponieważ naukowcy udowodnili, że  wpływa ona na długowieczność. A to tylko jedna z jej wspaniałych właściwości.

Aszitaba to roślina, która od wieków używana była w Azji jako środek leczniczy. W naturalnych warunkach rośnie ona wzdłuż południowego wybrzeża Japonii. Oficjalne badania nad jej właściwościami rozpoczęto jednak dopiero w latach dziewięćdziesiątych. Trwają one do dziś, a kolejne ich wyniki przynoszą oszałamiające odkrycia.

1. Aszitaba może pomóc zwalczyć raka

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że aszitaba skutecznie zapobiega rozrastaniu się guza nowotworowego oraz tworzeniu się przerzutów. Roślina niszczy także komórki nowotworowe w przypadku raka mózgu.

Badania dowodzą, że aszitaba może także zmniejszyć szybkość powstawania nowotworów (1). W jej korzeniach można znaleźć przeciwutleniacze, które skutecznie zapobiegają powstawaniu tej choroby.

2. Aszitaba ma dobry wpływ na serce

Aszitaba reguluje poziom cholesterolu. Oznacza to, że zawarty w niej błonnik pomaga podwyższyć poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) oraz zmniejszyć poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL) (2).

Działa jako skuteczny środek przeciwzakrzepowy, a to z kolei wpływa na uregulowanie pracy serca. Roślina zapobiega także stanom zapalnym komórek śródbłonka naczyniowego, które otaczają układ krążenia (3).

3. Angelica keiskei przyspiesza gojenie ran

Aszitaba skutecznie niszczy bakterie oraz przyspiesza tempo gojenia się ran. Sok z tej rośliny można stosować bezpośrednio na obszar zranienia. Doskonale przyda się więc np. w przypadku użądlenia i ukąszenia, czyraków, cyst, krost, trądziku, a także wysypki. Warto po nią sięgnąć także, gdy pojawi się ospa. Co więcej, aszitaba jest w stanie złagodzić ból mięśni oraz zapobiec wielu różnym infekcjom (4).

Roślina ta stanowi jedno z nielicznych naturalnych źródeł germanu. Ów wyjątkowy pierwiastek odpowiedzialny jest właśnie za przyspieszanie całego procesu gojenia (5).

4. Roślina wspomaga trawienie

Włączenie Ashitaby do jadłospisu może skutkować lepszym trawieniem. Po pierwsze, roślina wykazuje się działaniem moczopędnym, dzięki czemu może usunąć z organizmu zbyt dużą ilość wody.

Po drugie, zawiera chalkony, czyli związki chemiczne, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i które wpływają na lepsze trawienie (6).

5. Aszitaba reguluje poziom glukozy

Kiedy organizm nie jest w stanie kontrolować poziomu cukru, można mówić o chorobie zwanej „cukrzycą”. Jej powstaniu sprzyjają pewne czynniki genetyczne, jak również sam niezdrowy tryb życia. Jak się okazuje, zawarte w aszitabie aktywne składniki: 4-hydroksyderrycyna czy ksantoangelol, mogą pomóc regulować poziom glukozy w organizmie. Dzięki temu roślina jest w stanie łagodzić objawy tej choroby, jak również przeciwdziałać jej pojawianiu się (7).

6. Liść jutra przedłuża młodość

Naukowcy z austriackiego Uniwersytetu w Grazu przeprowadzili badania na 180 flawonoidach w poszukiwaniu związków chemicznych, które mogłyby przeciwdziałać zanikowi komórek. W ten sposób odkryto działanie środka DMC, czyli 4,4’- dimetoksychalkonu, który pomaga utrzymać organizm w dobrej kondycji oraz zachować jego młody wygląd.

Związek ten jest hydroksylową pochodną flawonu i znajduje się on właśnie w aszitabie. Japońscy zielarze od dawna wierzą,  że wpływa ona na długowieczność mieszkańców wyspy Hachijo-jima, gdzie roślina rośnie w naturalnych warunkach.
 
W czasopiśmie Nature Communications naukowcy stwierdzili, że odkrycie to jest prawdopodobnie początkiem walki z wieloma schorzeniami, związanych z procesami starzenia. Testy na zwierzętach wykazały że osobniki, które przyjmowały ten związek żyły przeciętnie o 20% dłużej od tych, którym go nie podano. Gryzonie, które przeżyły zawał, a którym podawano aszitabę, o wiele rzadziej też umierały (8).

7. Aszitaba usprawnia działanie mózgu

Zawarte w roślinie składniki odżywcze poprawiają funkcjonowanie mózgu. Dobrze wpływają na funkcje poznawcze, polepszając uwagę i koncentrację. Pozwalają również uzyskać większą kontrolę nad własnymi emocjami. Regularne spożywanie aszitaby przyczynia się także do wytwarzania oraz rozwoju nowych komórek nerwowych.

Na jej stosowanie decydują się nieraz również osoby, które przeżyły udar mózgu i chcą doprowadzić go do wcześniejszego stanu. Aszitaba przeciwdziała także nasilaniu się objawów chorób Parkinsona, Alzheimera oraz demencji. Coraz więcej badań wskazuje również na to, że niektóre funkcje poznawcze potrafi ona poprawić już w ciągu kilku dni (9).

8. Angelica keiskei pomaga schudnąć

Badania przeprowadzone na grupie 25 osób dowodzą, że już po 8 tygodniach regularnego spożywania aszitaby można zauważyć znaczące różnice w szerokości pasa i masie ciała. Co więcej, roślina ta może szybko zlikwidować tłuszcz brzuszny, czyli tzw. tłuszcz trzewny oraz zmniejszyć całkowitą ilość tkanki tłuszczowej (10).

Aszitaba dobrze wpływa na przemianę materii i pomaga spalić więcej kalorii. Zawarty w niej związek glikozydowy z powodzeniem zastępuje cukier i tym samym zmniejsza apetyt na różne słodkości (11).

9. Liść jutra ma działanie antydepresyjne

Regularne picie herbaty lub ekstraktu z liści aszitaby poprawia nastrój i łagodzi objawy depresji. Jest to możliwe dzięki temu, że roślina ta zwiększa produkcję NGF, czyli czynnika wzrostu nerwów, przyczyniając się tym samym do lepszego funkcjonowania mózgu.

Ponadto, znajdujący się w niej chalkon poprawia metabolizm oraz reguluje poziom hormonów, przyczyniając się także do poprawy samopoczucia (12).

10. Aszitaba zapobiega zaparciom

Aszitaba jest źródłem pektyn, które wpływają na trawienie pokarmu, łagodzą kolkę jelitową ora wzdęcia. Poprzez metabolizm efektywnie zmniejsza ilość tłuszczu trzewnego i podskórnego, poprawiając tym samym ogólny stan zdrowia i układu krążenia. A to w konsekwencji
prowadzi do pozbycia się zaparć (13).

11. Aszitaba pomaga naprawić DNA

Ludzkie ciało ulega naprzemiennie procesom rozkładu i odbudowy. Nieustannie oddziałują na nie czynniki wewnętrzne i środowiskowe. Przekształceniom ulega również samo DNA, które można zniszczyć lub chronić oraz wzmacniać.

Liście aszitaby skutecznie zabezpieczają ciało przed destrukcją odbywającą się za sprawą wolnych rodników, a jednocześnie przywracają mu równowagę. Jak dowiodły badania, picie 240 ml soku na bazie aszitaby, przez 8 tygodni, zredukowało uszkodzenia DNA u 20 palących osób (14).

12. Liść jutra daje zastrzyk energii

Wielu z nas potrzebuje różnych dodatków energetycznych, aby dobrze rozpocząć dzień. Najczęściej sięgamy po kawę, jednak – jak wiadomo  – nie wszyscy mogą to robić. Alternatywą dla tego napoju może być herbata z aszitaby, która daje zastrzyk energii, a jednocześnie nie wywołuje tak wielu skutków ubocznych jak kawa.

Podobny skutek wywołuje również jedzenie liści tej rośliny. Należy zaznaczyć, że wzrost energii w tym wypadku nie jest gwałtowny, ale zachodzi stopniowo. Według naukowców, tego rodzaju właściwości rośliny wynikają z unikalnej kombinacji witamin z grupy B, przeciwutleniaczy oraz chalkonów (15).

13. Angelica keiskei wspiera układ immunologiczny

Spożywanie bogatych w przeciwutleniacze źródeł pokarmu, takich jak liście aszitaby, wpływa znacząco na odporność organizmu. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym, liście aszitaby są w stanie wzmocnić – tak naprawdę – cały układ odpornościowy. Właściwości przeciwzapalne polegają na tym, że osoby żywiące się liśćmi aszitaby, są mniej narażone na bóle stawów i mięśni, a także na zapalenie stawów.

Tymczasem właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze sprawiają, że spożywanie aszitaby zwiększa odporność na różnego rodzaju choroby wirusowe, a więc: grypę, przeziębienie czy też choroby wywoływane przez grzyby. Oznacza to, że jest to bardzo dobry sposób na wzmocnienie układu odpornościowego – powszechnie wiadomo bowiem, że łatwiej jest zapobiegać niż leczyć (16).

14. Roślina z Japonii chroni przed wolnymi rodnikami

Wolne rodniki odpowiedzialne są za wiele schorzeń. Co więcej, wpływają one nieraz na sam rozwój obecnej już choroby. Coraz więcej badań wskazuje również na to, że odgrywają one bardzo ważną rolę, jeśli chodzi o wzrost komórek nowotworowych.

Zawarte w aszitabie przeciwutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników. Dzięki temu zmniejszają spowodowane przez nie szkody, przyczyniające się często do wielu chorób (17).

15. Aszitaba dobrze działa na krew

Zawarty w aszitabie german oczyszcza krew z różnych szkodliwych elementów. Dodatkowo, dzięki zawartości potasu, wapnia i magnezu roślina pomaga również zwalczyć anemię. 

Z kolei witamina B12 oraz chlorofil zapewniają swobodny przepływ krwi. Sam german poprawia również poziom zaopatrzenia organizmu w tlen, dzięki czemu poszczególne narządy są po prostu zdrowsze (18).

16. Aszitaba łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego

Przed okresem kobiety często zmagają się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Objawia się on ogólnym rozdrażnieniem, smutkiem, stanami depresyjnymi, a także zmęczeniem, bólami głowy
i stawów.

Symptomy te spowodowane są głównie zmianami hormonalnymi. Doskonałym sprzymierzeńcem również tutaj może okazać się aszitaba, którą najlepiej przyjmować –  w tym przypadku – w postaci herbaty. Zawiera ona chalkony, łagodzące również bolesne miesiączkowanie (19).

17. Aszitaba poprawia kondycję wątroby

Substancje zawarte w aszitabie pomagają wątrobie działać w prawidłowy sposób. Minerały oraz witaminy: A, K, D i B12, znacznie wspomagają jej pracę. Co więcej, wpływają one również na lepsze wchłanianie tłuszczu oraz oczyszczają tętnice, pozbawiając je szkodliwych składników (20).

Podsumowanie

Aby w pełni wykorzystać możliwości aszitaby, najlepiej spożywać ją codziennie, np. w postaci herbaty, koktajlu czy sałatki. Niektórzy wykorzystują do posiłków również jej korzenie oraz łodygi. Dość często można ją dostać także w sproszkowanej postaci, którą warto dodać do wielu różnych dań.

Aszitaba jest jednym z najwspanialszych źródeł witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego więc nie skorzystać z jednego z największych skarbów, jakie ziemia ma nam do zaoferowania?..



Artykuł ma charakter informacyjny. Jest obiektywną analizą aktualnych badań naukowych, zgodnych z metodologią EBM. Nie stanowi jednak diagnozy ani porady medycznej. Leczeniem może zajmować się tylko Twój lekarz prowadzący.



Autor: lek. stom. Marek Skoczylas