19 właściwości lucerny siewnej (Alfalfa), o których nie miałeś pojęcia

W medycynie ludowej lucernę (określaną także mianem „alfalfy” czy „Medicago sativa”) stosuje się od wielu lat. Przykładowo, już starożytni Chińczycy wykorzystywali ją w celu pobudzania apetytu oraz leczenia wrzodów.

Rdzenni mieszkańcy Ameryki stosowali ją z kolei do walki ze szkorbutem. Jakie jeszcze właściwości posiada lucerna i dlaczego powinna być częstym gościem na naszych stołach? O tym się dowiesz w niniejszym artykule.

1. Lucerna pomaga obniżyć poziom cholesterolu

Jak wykazały liczne badania, lucerna może znacznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy dowiedli, że spożywanie 40 g lucerny 3 razy dziennie przyczynia się do obniżenia całkowitego cholesterolu o 17% oraz „złego” cholesterolu LDL o 18%, już po 8 tygodniach [1].

Lucerna siewna zawiera bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, który doskonale nadaje się do walki z cholesterolem. Równoważy jednocześnie w organizmie poziom „dobrego” cholesterolu HDL. To wszystko sprawia, że roślina przeciwdziała zawałom, udarom, jak również miażdżycy.

2. Roślina pomaga zmniejszyć stany zapalne

W medycynie naturalnej lucerna często stosowana jest jako środek wspomagający walkę z zapaleniem stawów, zmniejsza również inne stany zapalne. Jest to możliwe dzięki dużym ilościom zawartych w niej witaminy C i B oraz wapnia. Przy okazji lucerna wzmacnia układ odpornościowy oraz przeciwdziała rozwojowi przewlekłych chorób [2].

Sprawdza się również w leczeniu schorzeń układu oddechowego, a więc: grypy, zapalenia oskrzeli czy też zwykłego przeziębienia. Jej właściwości przeciwzapalne wykorzystywane są również w leczeniu astmy [3].

3. Lucerna przeciwdziała cukrzycy

Zawarty w lucernie błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Błonnik jako element węglowodanów, który nie ulega trawieniu, reguluje przy okazji poziom glukozy. Co ciekawe, w 2015 r. przeprowadzono badania na zwierzętach chorych na cukrzycę. Okazało się, że lucerna przyczynia się do obniżenia cholesterolu, glukozy oraz trójglicerydów [4].

4. Alfalfa pomaga przy zaburzeniach układu pokarmowego

Lucerna jest środkiem leczniczym, powszechnie stosowanym przy ostrych i przewlekłych zaburzeniach trawienia. Umiejętnie niweluje wzdęcia oraz wpływa na pobudzenie apetytu. Oprócz tego, zawiera sulfonian metioniny, który określany jest również mianem „witaminy U”.

Mimo że jego właściwości nie są jeszcze do końca znane, prawdopodobnie łagodzi on objawy choroby wrzodowej żołądka. Do tego lucerna wykazuje się działaniem przeciwgrzybiczym, a jej regularne spożywanie sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu mikroflory jelitowej [5].

Dobrze wpływa także na sam proces trawienia, a zawarte w niej enzymy przyspieszają metabolizm tłuszczów.

5. Lucerna wykazuje się działaniem przeciwnowotworowym

Warto dodać, że w lucernie zawarty jest naturalny barwnik roślinny, chlorofil. Ów fitozwiązek zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych oraz hamuje ich rozwój. Dzięki temu lucerna może być wykorzystywana w terapii nowotworów, przy czym najlepiej sprawdza się przy chorobach układu pokarmowego, a więc raku: jelita grubego, odbytu czy też okrężnicy [6].

Wyniki innego badania wykazały, że specyficzne typy saponin mają potencjał jako środki przeciwnowotworowe. Ponadto saponiny wykazały interesujące właściwości wspomagania efektów leczenia cisplatyną w liniach komórek nowotworowych [6a].

6. Alfalfa łagodzi objawy menopauzy

W lucernie zawarte są w fitoestrogeny, które podwyższają poziom estrogenów w organizmie. Dzięki temu roślina efektywnie łagodzi nieprzyjemne objawy pokwitania. Szczególnie w tej roli sprawdzają się kiełki lucerny, wyróżniające się dużą ilością izoflawonoidów, które stanowią jeden z rodzajów fitoestrogenów.

W duecie z witaminą K eliminują one uderzenia gorąca i huśtawki nastrojów, łagodzą także nocne poty. Kiełki lucerny sprawdzą się także w przypadku wyjątkowo uciążliwego zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz obfitych krwawień [7].

7. Lucerna przeciwdziała starzeniu się

Alfalfa jest bogatym źródłem cennych antyoksydantów. Dzięki temu skutecznie chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i – tym samym – pomaga w walce z upływem czasu.

Hamuje więc starzenie się oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek. Co więcej, łagodzi ona różne zniszczenia związane np. z uszkodzeniem mózgu [8]. Zwiększa ona wydolność fizyczną oraz siłę życiową, wpływa również na lepszy sen.

8. Alfalfa dobrze działa na skórę i włosy

Alfalfa nie tylko hamuje pojawianie się zmarszczek, ale również przebarwień. Do tego sprawia, że skóra jest bardziej elastyczna. Z kolei zawarta w niej witamina A i chlorofil zabezpieczają naskórek przed nadmierną suchością.

Co więcej, w trakcie opalania znajdujące w lucernie związki zapobiegają pojawianiu się oparzeń słonecznych. Filtrują one promienie słoneczne oraz hamują ich działanie. Zawarte w lucernie białka i minerały doskonale działają również na włosy [9].

9. Lucerna pomaga w leczeniu chorób pęcherza

Lucerna ma również działanie moczopędne, dzięki czemu sprzyja leczeniu przewlekłego lub ostrego zapalenia moczowego oraz prostaty. Dlatego też rekomendowana jest ona mężczyznom po 50. roku życia.

Jej właściwości przydają się także w przypadku zatrzymania w organizmie zbyt dużej ilości płynów [10]. Dzięki nim lucerna zda egzamin również przy kamieniach nerkowych oraz cukrzycy.

10. Lucerna jako multiwitamina

Roślina z Bliskiego Wschodu dostarcza organizmowi bardzo wielu cennych składników odżywczych, w tym wcześniej już wspomnianych saponin oraz fitoestrogenów.

Zawiera ona także spore ilości witaminy C, E, D i K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9 i B12), cynk, miedź, magnez, mangan, molibden, krzem i żelazo. Co więcej, stanowi ona bogate źródło beta-karotenu. To wszystko sprawia, że wiele osób określa ją mianem „naturalnej multiwitaminy”. Liście lucerny są także źródłem aminokwasów, węglowodanów, błonnika oraz garbników [11].

Biolog Frank Bouer odkrył w alfalfie osiem niezbędnych do życia enzymów i wielokrotnie określał tę roślinę mianem „wielkiego uzdrowiciela”. Aby udowodnić działanie lucerny, często przytaczał historię rodziny, która przetrwała w obozie koncentracyjnym. Jak się okazało, znalazła ona w nim niewielką kępkę lucerny i postanowiła poznać jej działanie, spożywając każdego dnia pojedyncze jej gałązki.

Jak się okazało, członkowie rodziny z dnia na dzień czuli się coraz lepiej, dlatego też zaproponowali skosztowanie lucerny innym więźniom z obozu, ci jednak odmówili. Po wyzwoleniu rodzina opuściła obóz w całkiem dobrej formie, podczas gdy ich znajomi umarli w wyniku śmierci głodowej lub wyszli w stanie wykończenia i niedożywienia [12].

11. Alfalfa chroni przed próchnicą i paradontozą

Jedna z najstarszych roślin uprawnych jest także naturalnym źródłem fluoru. To – tak naprawdę – jedno z nielicznych ziół, które zawiera fluor pochodzenia roślinnego.

Lucerna chroni zęby przed próchnicą i paradontozą, działając bakteriobójczo na drobnoustroje trafiające do jamy ustnej. Wpływa także na ogólny wygląd szkliwa zębów i bierze udział w jego kształtowaniu [13].

12. Lucerna wpływa na detoksykację organizmu

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, alfalfa jest źródłem chlorofilu oraz składników odżywczych, które dodatkowo alkalizują i odtruwają organizm, w tym także wątrobę.

Lucerna stymuluje procesy  detoksykacji organizmu, a w konsekwencji – skutecznie go odtruwa. Dzięki temu odwdzięcza się on lepszym samopoczuciem oraz ładniejszym wyglądem skóry [14].

13. Lucerna przeciwdziała osteoporozie

Spore ilości magnezu, żelaza, krzemu i wapnia chronią organizm przed osteoporozą. Ponadto, w roślinie zawarty jest bor, który chroni go dodatkowo przed utratą wapnia. Co więcej, ułatwia on także absorpcję tego pierwiastka, jak również magnezu [15].

14. Lucerna stymuluje organizm do produkcji mleka

Dzięki obecności fitoestrogenów lucerna poprawia laktację. Często korzystają z tych ziół tzw. matki KPI, czyli karmiące piersią inaczej – oznacza to, że karmią one dziecko własnym mlekiem, ale nie bezpośrednio z piersi. Lucernę spożywają one wraz z wodą, mlekiem, sokiem lub jogurtem [16].

15. Lucerna poprawia wzrok

Lucerna zawiera luteinę, czyli żółty barwnik zabezpieczający oko przed chorobami takimi, jak np. zwyrodnienie plamki żółtej czy barwnikowe zwyrodnienie siatkówki oka.

Jest ona także swoistym filtrem, który pochłania promieniowanie UVA i UVB. Zabezpiecza oko przed stresem oksydacyjnym oraz bierze udział w usuwaniu reaktywnych form tlenu [17].

16. Alfalfa pomaga w walce z anemią

Lucerna podwyższa poziom hemoglobiny, dlatego stanowi doskonałe narzędzie w walce z anemią. Regularne jej spożywanie znacznie poprawia wyniki krwi. Badania przeprowadzone w Meksyku wykazały, że po 40 dniach przyjmowania ekstraktu z liści lucerny, zwiększa się w organizmie poziom hemoglobiny [18].

17. Lucerna powstrzymuje nadmierne krwawienie

Jak się okazuje, jedna z najstarszych roślin uprawnych powstrzymuje także nadmierne krwawienie. Dzięki temu, że w jej składzie zawarta jest witamina K, która pomaga w krzepnięciu krwi, w znacznym stopniu jest ona w stanie powstrzymać krwawienie z macicy oraz nosa [19].

18. Lucerna przyspiesza leczenie

Biorąc pod uwagę wszystkie wymienione właściwości lucerny, można powiedzieć, że w znacznym stopniu przyspiesza ona leczenie. Po pierwsze, sprzyja szybszemu gojeniu się ran oraz skutecznie zapobiega infekcjom.

Kiełki lucerny można stosować jako okład na rany i wszelkiego rodzaju urazy – jest to możliwe dzięki zawartym w niej minerałom, składnikom odżywczym, antyoksydantom oraz samemu białku [20].

19. Alfalfa ma działanie przeciwstresowe

Roślina z Bliskiego Wschodu ma również działanie uspokajające i rozluźniające, pozytywnie wpływa bowiem na układ nerwowy. Jak się okazuje, sama filiżanka herbaty z lucerny może pomóc w pokonywaniu stresu oraz zwalczaniu niepokoju. Lucerna sprzyja także w walce z bezsennością [21].

Na koniec warto dodać, że po dwóch lub trzech miesiącach kuracji lucerną należy zrobić sobie przerwę. Wynika to z tego, że roślina zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które – po tym czasie – mogą w nadmiernej ilości gromadzić się w organizmie..



Artykuł ma charakter informacyjny. Jest obiektywną analizą aktualnych badań naukowych, zgodnych z metodologią EBM. Nie stanowi jednak diagnozy ani porady medycznej. Leczeniem może zajmować się tylko Twój lekarz prowadzący.



Autor: lek. stom. Marek Skoczylas