12 wspaniałych właściwości głogu, o których warto pamiętać

Dawniej był symbolem miłości i zdrowia, dziś niewiele osób o nim pamięta. A szkoda, bo głóg to roślina, która ma naprawdę wiele do zaoferowania. Doskonale wpływa na układ sercowo-naczyniowy, odpręża i relaksuje, a także jest źródłem wielu cennych składników. Sprawdź, jakimi właściwościami cechują się kwiatostany oraz owoce głogu.

W naszym kraju można spotkać się z dwoma rodzajami głogu: jednoszyjkowym oraz dwuszyjkowym. Większą popularnością cieszy się druga odmiana, której owoce przypominają kształtem małe, czerwone jabłka. Głóg jednoszyjkowy wydaje owoce podłużne, czasem o zabarwieniu czerwonym, czasem o brązowym. Lecznicze właściwości posiadają – tak naprawdę – oba rodzaje tej rośliny.

1. Głóg jest bogatym źródłem witamin i pektyn

W głogu znajduje się mnóstwo cennych składników. Przykładowo, zawarta jest w jego składzie witamina PP, która jest potrzebna w procesie przemiany białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Co więcej, dobrze wpływa ona na nabłonek układu pokarmowego oraz samej skóry.

Do najważniejszych, zawartych w głogu składników należy również witamina C, która wzmacnia układ immunologiczny i przydaje się podczas przeziębienia oraz różnych infekcji – zwłaszcza w okresach, kiedy szczególnie jesteśmy podatni na zachorowania. Warto zaznaczyć, że w głogu znajdują się także witaminy z grupy B oraz witamina A. A to jeszcze nie koniec, znaleźć w nim można również liczne garbniki czy pektyny, a także sole mineralne (1).

2. Roślina ma właściwości odprężające

Jeśli szukasz suplementów, która mają działanie odprężające, produkty z głogu mogą przypaść tobie do gustu. Na relaksujące ich właściwości wpływają substancje powstające w alkoholowych ekstraktach z kwiatów głogu. W tradycyjnej medycynie często korzystano z tej rośliny w przypadku sytuacji stresowych i lękowych, a nawet podczas depresji.

Pomaga ona w leczeniu nerwicy i bezsenności. Dawniej często podawano głóg osobom przeżywającym żałobę oraz tym ze złamanym sercem. Prawdopodobnie głóg ma duży wpływ na poziom hormonów, stąd też jego właściwości (2).

3. Głóg działa dobrze na układ sercowo-naczyniowy

Głóg jest źródłem flawonoidów i procyjanidyn, które dobrze działają na układ sercowo-naczyniowy. Flawonoidy potrafią działać rozkurczowo na naczynia krwionośne oraz mięśnie – oznacza to, że spowalniają częstotliwość skurczów, dzięki czemu serce może lepiej pracować. Ponadto, dzięki nim do serca dopływa większa ilość utlenionej krwi. Procyjanidyny z kolei, regulują ciśnienie, dlatego też preparaty z zawartością głogu poleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym.

Aby udowodnić właściwości głogu, naukowcy przeprowadzili badanie na grupie około 40 osób z nadciśnieniem. Połowie z nich podawano 500 mg ekstraktu z głogu oraz 600 mg magnezu, druga połowa natomiast otrzymywała placebo. Jak się okazało, w pierwszej grupie odnotowano po 10 tygodniach niższe ciśnienie krwi oraz poprawę samopoczucia (3).

Badania wskazują na to, że głóg wykazuje tego typu działanie także w przypadku arytmii, dlatego nic dziwnego, że od wieków roślina ta jest obiektem zainteresowania w medycynie ludowej. Szczególnie warto przyjmować preparaty z głogu właśnie w przypadku niewydolności serca oraz arytmii, jednak należy to robić po konsultacji z lekarzem. Najczęściej rekomenduje się tego typu suplementy osobom starszym. Ze względu na zdolność obniżania ciśnienia, nie powinny go przyjmować pod żadną postacią osoby z niedociśnieniem (4).

Przeprowadzono również badania, z których wynika, że wyciąg z głogu pozytywnie wpływa na nadciśnienie tętnicze u osób chorych na cukrzycę typu 2. Należy jednak zaznaczyć, że osoby te przyjmowały jednocześnie inne preparaty na receptę. Przez 16 tygodni podawano również głóg innej grupie osób. Wyniki wskazują na to, że ciśnienie krwi było u nich niższe w porównaniu do tych pacjentów, którym wówczas nie podawano ekstraktu z głogu (5).

4. Głóg zmniejsza bóle w klatce piersiowej

Właściwości rośliny mogą okazać się pomocne w przypadku bólów w klatce piersiowej, czyli tzw. dławicy piersiowej (6). Najczęściej są one powiązane z problemami z układem sercowo-naczyniowym, a konkretnie – ze zbyt wolnym przepływem krwi do serca. Głóg skutecznie łagodzi tego typu bóle – od wieków stosuje się go w medycynie ludowej właśnie w tym celu.

Naukowcy przeprowadzili badanie, do którego zaproszono 60 osób zmagających się z dławicą piersiową. Jednej grupie podawano 180 mg wyciągu z głogu na dzień, drugiej – nie podawano go.

Cały eksperyment trwał przez 3 tygodnie. Okazało się, że w pierwszej grupie odnotowano poprawę przepływu krwi do serca, w wyniku czego osoby te mogły dłużej ćwiczyć, nie odczuwając bólu w klatce piersiowej (7).

5. Roślina daje zastrzyk energii i poprawia koncentrację

Głóg ułatwia krążenie krwi w organizmie, potrafi on bowiem rozszerzać naczynia wieńcowe. To z kolei sprawia, że jego przyjmowanie daje zastrzyk energii oraz wpływa na lepszą koncentrację. Dzięki niemu komórki ciała są lepiej dotlenione, co z kolei oddziałuje na zdolności poznawcze (8).

Wart więc sięgać po głóg również w okresach intensywnego wysiłku fizycznego oraz psychicznego. Przeprowadzono badanie, które potwierdza tę tezę. Zaproszono do niego 150 dorosłych osób, którym podawano mieszankę głogu i kamfory w ilości 25 kropli na dzień. Okazało się, że wpłynęła ona na poprawę logicznego myślenia i koncentracji. Jest to prawdopodobnie możliwe dzięki temu, że formuła ta zwiększyła przepływ krwi oraz zużycie energii w mózgu (9).

6. Roślina dobrze wpływa na metabolizm

Głóg jest bogatym źródłem błonnika, który doskonale wpływa na trawienie. Znajdujące się w roślinie substancje likwidują również problemy, takie jak: wzdęcia, zaparcia, skurcze czy też wrzody – głóg dobrze bowiem wpływa na perystaltykę jelit (10). W trawieniu białek, węglowodanów oraz tłuszczy bierze udział również zawarta w nim witamina PP.

7. Głóg obniża poziom cholesterolu i oczyszcza organizm

Zawarte w głogu ekstrakty obniżają poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu oraz triglicerydów. Jednocześnie, podwyższają one stężenie „dobrego” cholesterolu HDL (11).

Naukowcy przeprowadzili badanie na myszach: części z nich zdecydowano się podać różne ilości wyciągu z głogu, tymczasem innym nie podano go w ogóle. U gryzoni, które przyjmowały głóg, odnotowano niższy poziom cholesterolu całkowitego, złego cholesterolu LDL oraz triglicerydów w wątrobie (12).

Dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu głóg skutecznie zapobiega miażdżycy. Co więcej, jego właściwości oczyszczające i moczopędne sprawiają, że pozbawia on organizm różnych toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii (13).

Warto go stosować przy schorzeniach takich, jak: stwardnienie tętnic, gościec, przy różnych chorobach tarczycy oraz zatruciach nikotynowych i alkoholowych.

8. Roślina ma działanie antyoksydacyjne

W owocach głogu zawartych jest wiele antyoksydantów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, przyczyniające się nieraz do różnych chorób. Przykładowo, zawarte w głogu flawonoidy mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów (14).

Ponadto, przeciwutleniacze mogą działać profilaktycznie przeciwko: astmie, cukrzycy typu 2 oraz różnym infekcjom. Przeciwdziałają również przedwczesnemu starzeniu się (15).

9. Roślina wzmacnia układ odpornościowy

Głóg przeciwdziała różnego rodzaju bakteriom chorobotwórczym, wykazuje się również działaniem przeciwgrzybiczym. Dzięki temu, że jest on bogatym źródłem flawonoidów, posiada także właściwości antyseptyczne – sprawiają one, że nie może dojść do uwalniania się oraz syntezy czynników zapalnych. W ten sposób głóg skutecznie wzmacnia układ immunologiczny.

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z głogu wykazuje się działaniem przeciwbakteryjnym w przypadku Streptococcus aureus i Klebsiella pneumoniae. Co więcej, opublikowane wyniki wskazują na to, że jest on w stanie uśmiercić niektóre rodzaje bakterii (16).

10. Roślina zapobiega utracie włosów

Z przeprowadzonego na szczurach badania wynika, że głóg przyspiesza porost włosów, a także zwiększa ilość oraz wielkość mieszków włosowych (17).

Nic więc dziwnego, że często pojawia się on w składach kosmetyków do włosów. W tym momencie uważa się, że to polifenole powodują takie rezultaty, jednak – w celu potwierdzenia ich właściwości prowadzone są kolejne badania.

11. Głóg poprawia wygląd skóry

Naukowcy przeprowadzili na 20 kobietach badanie, podając im formułę złożoną z wyciągów z głogu i żeń-szenia. Jak się okazało, po pewnym czasie zmniejszyły się im zmarszczki w okolicach powiek, stały się one jednocześnie bardziej elastyczne i nawilżone (18). Z kolei w badaniu przeprowadzonym na myszach narażonych na promieniowanie UV okazało się, że ekstrakt głogu zwiększał syntezę kolagenu oraz hamował śmierć wielu komórek (19).

Głóg przydaje się również w przypadku owrzodzeń, oparzeń oraz trądziku – ma bowiem właściwości antyseptyczne. Preparaty z głogiem w składzie okazują się skuteczne również w przypadku swędzących, gojących się ran, łuszczycy oraz wyprysków (20).

12. Głóg sprawdza się przy miesiączce i menopauzie

Dzięki temu, że substancje zawarte w głogu mają działanie rozkurczające, oddziałują na mięśnie macicy, dróg moczowych, naczyń krwionośnych oraz na gładkie mięśnie jelit. Jest to możliwe dzięki składnikom, takim jak: witeksyna, orientyna, apigenina oraz izowiteksyna, które przyczyniają się do złagodzenia bólu podczas bolesnych miesiączek.

Oprócz tego, okazuje się, iż mieszanka złożona z wyciągów głogu, jagód goji, kombu, krokosza barwierskiego i morwy przyczynia się również do łagodzenia objawów menopauzy, takich jak np. uderzenia gorąca czy nagłe zmiany samopoczucia (21).

Przeciwwskazania

Rzadko kiedy głóg powoduje skutki uboczne. Zdarza się jednak, że u niektórych pacjentów występują łagodne nudności oraz zawroty głowy. Czasem dochodzi również do pojawienia się wysypek skórnych, niektóre osoby nadmiernie się pocą.

Warto również wziąć pod uwagę to, że głóg może nie reagować zbyt dobrze z niektórymi lekami. Przykładowo, w przypadku nadciśnienia, nie powinno się przyjmować się głogu razem z lekami na tę chorobę. Nie powinny przyjmować suplementów z głogiem również kobiety w ciąży oraz panie karmiące piersią..



Artykuł ma charakter informacyjny. Jest obiektywną analizą aktualnych badań naukowych, zgodnych z metodologią EBM. Nie stanowi jednak diagnozy ani porady medycznej. Leczeniem może zajmować się tylko Twój lekarz prowadzący.



Autor: lek. stom. Marek Skoczylas