12 korzyści zdrowotnych zielonej herbaty. Pij aby zawsze pozostać zdrowym.

Zielona herbata zmniejsza ryzyko powstania chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia w tym zawału serca i miażdżycy. Ponadto jest pomocna w cukrzycy typu II, odchudzaniu a także wielu chorobach psychicznych. Zielona herbata jest rośliną która powinna być na celowniku każdej osoby która chce w dzisiejszych czasach pozostać zdrowa.

1. Cukrzyca typu II

Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Związki i substancje zawarte w zielonej herbacie pomagają zrównoważyć poziom cukru we krwi (glukozy). W dodatku co ważniejsze zielona herbata uwrażliwia komórki na insulinę dzięki czemu może dojść do zmniejszenia się poziomu cukru we krwi i obniżenia insulinooporności. (1, 2)

2. Choroby nowotworowe

Regularne picie zielonej herbaty w znaczący sposób zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych a w tym raka trzustki, piersi, prostaty, jelita grubego. Za te właściwości antynowotworowe odpowiedzialne są liczne polifenole a głównie galusan epigallokatechiny (EGCG). Zależności te potwierdzają badania naukowe.

Polifenole zawarte w zielonej herbacie wpływają na różne szlaki życia komórek nowotworowych, nie tylko czyniąc je bardziej wrażliwymi na leki przeciwnowotworowe ale zaburzając ich szlaki życiowe wywołują apoptozę w komórkach nowotworowych czyli ich śmierć.

Rak piersi – spośród wielu badań naukowych należy wspomnieć o metaanalizie która badała zależności pomiędzy piciem zielonej herbaty a częstością występowania nowotworów piersi. W podsumowaniu badania przeczytać możemy:

Wyniki tej metaanalizy wskazują na mniejsze ryzyko rozwoju raka piersi u osób spożywających zieloną herbatę. Dostępne dane sugerują możliwy wpływ herbaty na karcynogenezę w piersi.

Rak trzustki – zielona herbata hamuje także rozwój raka trzustki który jest jednym z najtrudniejszych w leczeniu raków u człowieka. Przeżywalność 5 letnia wynosi niewiele ponad 2%, natomiast badania naukowe wskazują iż regularne picie zielonej herbaty zmniejsza aż o 50% ryzyko powstania tej choroby.

Rak jelita grubego – bardzo obszerne badanie dotyczące zależności między zmniejszeniem częstości występowania raka jelita grubego a częstością picia zielonej herbaty było przeprowadzone w Chinach. W badaniu tym wzięło udział prawie 70000 kobiet a samo badanie trwało aż 6 lat. W podsumowaniu tego badania czytamy, iż regularne spożywanie zielonej herbaty może zmniejszyć u kobiet ryzyko powstania raka jelita grubego.

Rak prostaty – badania naukowe prowadzone w Japonii także potwierdzają zależności z poprzednich badań. Jednoznacznie wskazuje się, iż regularne spożywanie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko powstania nie tylko raka prostaty ale także i przerzutów w późniejszych etapach. (3, 4, 5, 6)

Tutaj przeczytasz cały artykuł o tym jak zielona herbata zapobiega chorobom nowotworowym.

3. Wirusy i bakterie, zatrucia pokarmowe

Zapewne dla wielu czytających zaskoczeniem będzie fakt, iż zielona herbata posiada właściwości przeciwwirusowe w stosunku do wirusa grypy. Ponownie za przeciwwirusowe właściwości odpowiedzialne są polifenole a w szczególności galusan epigallokatechiny. Związki te są silnymi inhibitorami replikacji czyli rozmnażania się wirusa grypy.

Prócz tego polifenole o których mowa powyżej są także zdolne do hamowania rozwoju bakterii beztlenowych z gatunku Bacillus stearothermophilus i Clostridium thermoaceticum.

Jest to o tyle ważne, że bakteria Bacillus stearothermophilus jest bakterią która jako pierwsza bardzo często namnaża się w „popsutej żywności” i może być przyczyną zatruć pokarmowych, toteż picie zielonej herbaty po części może uchronić nas przed skutkami omyłkowo zjedzonej nieświeżej żywności. (7, 8)

4. Próchnica zębów

Zielona herbata może pomóc nam w walce z próchnica zębów. Okazuje się iż polifenole zawarte w zielonej herbacie a w szczególności galusan epigallokatechiny hamuje rozwój bakterii Streptococcus mutans.

To właśnie te bakterie są główną przyczyną próchnicy zębów toteż pohamowanie ich wzrostu spowoduje zatrzymanie procesu próchnicy zębów.

Bardzo ważną cechą o której należy także wspomnieć jest fakt, iż bakterie te w przeciwieństwie na przykład do fluoru czy antybiotyków nie są w stanie wykazać oporności na polifenole zawarte w herbacie, toteż działanie zielonej herbaty będzie długotrwałe pod warunkiem, iż będziemy stosowali ją regularnie.

5. Odchudzanie

Jeśli się odchudzasz to zielona herbata powinna obligatoryjnie znajdować się w twojej diecie. Istnieje kilka mechanizmów dzięki którym zielona herbata sprzyja procesowi odchudzania.

  • Po pierwsze wszystkim zielona herbata hamuje apetyt. To powoduje mniejszą podaż kaloryczną dzięki czemu łatwiej będzie nam schudnąć.
  • Po drugie zielona herbata hamuje enzym który rozkłada noradrenalinę. Zahamowanie działania tego enzymu spowoduje, iż będziemy mieli więcej noradrenaliny w organizmie dzięki czemu „spalimy więcej tłuszczu” ponieważ noradrenalina „spala” komórki tłuszczowe czyli adipocyty.
  • Po trzecie zielona herbata hamuje rozkład skrobi (czyli złożonego węglowodanu) na cukry proste. Jak doskonale wiemy mniejsza ilość prostych cukrów w diecie a także mniejsze ich wchłanianie łączy się z lepszą kontrolą wagi.
  • Po czwarte zielona herbata jest w stanie zwiększyć naszą wytrzymałość podczas wysiłku fizycznego w szczególności podczas ćwiczeń aerobowych dzięki czemu będziemy w stanie spalić więcej kalorii podczas naszego treningu sprzężonego z odchudzaniem.
  • Po piąte zielona herbata wykazuje działanie synergiczne w stosunku do innych substancji które mają zdolność do spalania tłuszczu.

6. Długość życia

Regularne popijanie zielonej herbaty może przyczynić się nie tylko do prewencji chorób przewlekłych ale także do wydłużenia naszego życia.

Okazuje się, iż zielona herbata zabezpiecza telomery w naszym genomie czyli w naszym DNA a telomery są to takie odcinki kodu genetycznego które znajdują się na samym końcu chromosomów i są one najbardziej narażone na działanie na przykład wolnych rodników.

Zielona herbata stabilizuje telomery tym samym zabezpiecza nas przed mutacjami w obrębie DNA. Natomiast jeśli chodzi o wiek biologiczny to jest on bezpośrednio skorelowany z uszkodzeniami telomerów. Im jesteśmy starsi tym większa częstość uszkodzenia telomerów w naszym DNA.

Wyniki te zostały skorelowane w kilku badaniach prowadzonych tam gdzie zieloną herbatę pije się najczęściej czyli w Japonii. Badanie to swoim zasięgiem objęło ponad 14000 Japończyków i trwało 6 lat. Okazało się, że osoby które regularnie piły zieloną herbatę miały ponad 70% mniejsze ryzyko zgonu z dowolnej choroby przewlekłej niż osoby które nie piły zielonej herbaty.

7. Łysienie androgenowe u kobiet

Łysienie androgenowe u kobiet może być problemem natury nie tylko estetycznej ale także psychicznej. Z powodu bardzo trudnego leczenia tej choroby i braku skutecznych leków kobiety bardzo często decydują się na przykład na perukę.

Z pomocą przyjść może nam tutaj zielona herbata. Polifenole w niej zawarte hamują enzym który nazywa się 5-alfa- reduktaza. Enzym ten przekształca testosteron do dihydrotestosteronu i to właśnie dihydrotestosteron powoduje uszkodzenie mieszków włosowych i wypadanie włosów powodując tak zwane łysienie androgenowe typu męskiego.

U mężczyzn picie zielonej herbaty nie powoduje widocznych rezultatów w powstrzymywaniu łysienia androgenowego. Efekt ten możemy wytłumaczyć zbyt dużą ilością testosteronu we krwi u mężczyzn. Jednak w przypadku kobiet gdzie testosteron jest hormonem niszowym zauważamy wyraźne efekty zmniejszenia łysienia androgenowego po zastosowaniu wywaru z zielonej herbaty.

8. Zdrowie kości – osteoporoza

Zielona herbata stymuluje wzrost komórek które tworzą kości czyli osteoblastów. Związkiem odpowiedzialnym za to działanie jest galusan epigallokatechiny. Ze względu na swoje pozostałe właściwości zielona herbata powinna być w szczególności korzystna dla kobiet które weszły w okres menopauzy, u których problem osteoporozy jest bardzo często skorelowany z czasem trwania menopauzy.

9. Wątroba

Aktywne związki zawarte w zielonej herbacie pomogą w stłuszczeniu wątroby – między innymi dzięki temu, iż mają zdolność do przyspieszania metabolizmu tłuszczów.

10. Serce, cholesterol i nadciśnienie

Nie do pominięcia jest aspekt wpływu zielonej herbaty na układ sercowo-naczyniowy. Przede wszystkim wynika on z tego, iż polifenole zawarte w zielonej herbacie zmniejszają stężenie całkowitego cholesterolu dzięki czemu zmniejsza się ryzyko powstania miażdżycy.

Zielona herbata oddziałuje także pozytywnie na łożysko naczyniowe zmniejszając ciśnienie tętnicze krwi. Właściwości związane z obniżeniem ciśnienia krwi wynikają ze zdolności związków zawartych w zielonej herbacie do blokowania kanałów wapniowych. W ten sam sposób oddziałują tradycyjne leki na nadciśnienie ale zielona herbata pozbawiona jest skutków ubocznych.

11. Choroba Alzheimera

W 2004 roku na Uniwersytecie w Newcastle sprawdzano czy zielona herbata może mieć jakikolwiek wpływ na przebieg choroby Alzheimera.

Okazuje się, iż zielona herbata hamuje enzym który nazywa się beta-sekretaza. Hamuje także powstawanie amyloidu. Amyloidy są to złogi białkowe które są charakterystyczne dla choroby Alzheimera.

Prócz tego bardzo ważną cechą jest zdolność do hamowania rozkładu acetylocholiny. Właściwości te zielona herbata zawdzięcza flawonoidom które mają zdolności antyoksydacyjne i tym samym redukują stres oksydacyjny.

12. Relaksacja i odprężenie

Zielona herbata jest bogata w l-teaninę czy aminokwas który najczęściej właśnie występuje w roślinach herbacianych. Aminokwas ten pełni w mózgu rolę neurotransmitera, co oznacza, że w pewnym sensie koordynuje pracę większości struktur mózgu.

Niektóre badania dowodzą, iż l-teanina wprowadza człowieka w stan relaksacji oraz odprężenia a wszystko to dzięki zmianie fal mózgowych oraz generowaniu fal odpowiedzialnych za relaksację czyli fal alfa..



Artykuł ma charakter informacyjny. Jest obiektywną analizą aktualnych badań naukowych, zgodnych z metodologią EBM. Nie stanowi jednak diagnozy ani porady medycznej. Leczeniem może zajmować się tylko Twój lekarz prowadzący.



Autor: lek. stom. Marek Skoczylas