10 ważnych właściwości Vilcacory (czepoty puszystej)

Czepota puszysta to pnącze, wywodzące się z terenów Ameryki Środkowej i Południowej. Roślina jest szczególnie ceniona ze względu na wysoką zawartość alkaloidów, wspierających odporność organizmu. Warto zakupić suplementy diety, których głównym składnikiem jest czepota puszysta w przypadku wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych, wrzodów żołądka oraz powikłań związanych z chemioterapią.

Z dobroczynnych właściwości pnącza możemy korzystać dzięki pastom do zębów, herbatom ziołowym oraz kapsułkom z ekstraktem roślinnym. Poznaj kilka udowodnionych właściwości czepoty puszystej.

1. Czepota puszysta pomaga w leczeniu artretyzmu

Reumatoidalne zapalenie stawów wiąże się z dolegliwościami bólowymi i ograniczeniem ruchu w obrębie kończyn dotkniętych zwyrodnieniem. Dobroczynne właściwości czepoty puszystej powinni docenić ludzie dotknięci objawami tej choroby. Grupa 40 badanych osób z przewlekłym zapaleniem stawów zauważyła zmniejszenie dolegliwości bólowych po włączeniu czepoty puszystej do tradycyjnego leczenia. [1]

Okazuje się, że stosowanie czepoty puszystej jako osobnego leku na dolegliwości reumatyczne również wykazuje zadowalające działanie. Pacjenci ze zwyrodnieniem stawów, którzy stosowali wyciąg z rośliny zaledwie przez tydzień, odczuwali znacznie mniejsze dolegliwości bólowe i byli w stanie wykonywać większy zakres ruchów niż chorzy, którym podawano placebo. [2]

Czepota puszysta obfituje w alkaloidy i substancje hamujące tworzenie cząsteczek zapalnych, czemu można zawdzięczać dobroczynne działanie rośliny na stan zdrowia badanych ze zwyrodnieniami stawów. [3], [4]

2. Roślina obniża ciśnienie krwi

Czepota puszysta wykazuje zdolność do zapobiegania agregacji płytek krwi, których nagromadzenie powoduje zmniejszenie światła naczyń krwionośnych i zwiększenie ciśnienia krwi. Roślina ponadto zapobiega występowaniu szkodliwych skrzepów w sercu i mózgu. [5]

Histuryna jest jednym ze związków chemicznych obecnych w składzie czepoty puszystej i ma niezaprzeczalny wpływ na regulowanie ciśnienia krwi. Histuryna blokuje kanały wapniowe, zmniejszając tętno i ciśnienie krwi. [6]

3. Czepota puszysta wspiera system odpornościowy

Za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego odpowiadają między innymi leukocyty. Czepota puszysta zwiększa produkcję dwóch rodzajów białych krwinek, dodatkowo pobudza do działania granulocyty – inne składowe układu odpornościowego. Dlatego może być stosowana w stanach obniżenia odpowiedzi immunologicznej. [7], [8]

4. Roślina wykazuje działanie przeciwzapalne

Czepota puszysta zapobiega przedostawaniu się wolnych rodników do organizmu oraz posiada zdolność do zmniejszania ich ilości, co potwierdza jej przeciwzapalne działanie. [9]

W laboratoryjnych badaniach na wyekstrahowanych komórkach, składniki aktywne rośliny zapobiegały lub opóźniały sztucznie wywoływaną śmierć komórek dzięki ograniczaniu działania cytokin wywołujących zapalenia. [10]

5. Stosowanie czepoty puszystej zmniejsza skutki uboczne chemioterapii

Chemioterapia, chociaż bywa bardzo skuteczna i jest często integralnym elementem leczenia chorób nowotworowych, może powodować wiele skutków ubocznych, w tym uszkodzenia niektórych komórek. Spożywanie wysokiej dawki ekstraktu z czepoty puszystej przez pacjentów onkologicznych stosujących chemioterapię, przyczyniło się do zmniejszenia uszkodzeń leukocytów i naprawy zmienionego DNA komórek. [11]

Czepota puszysta może zmniejszać szkodliwe skutki chemioterapii u gryzoni poprzez wytworzenie większej ilości leukocytów oraz komórek zastępujących uszkodzone komórki zwierząt. [12]

6. Roślina zwalcza dolegliwości układu pokarmowego

Stan zapalny w obrębie żołądka powoduje nie tylko dolegliwości bólowe, ale również wytwarzanie szkodliwych substancji toksycznych. Badanie na szczurach udowodniło, że czepota puszysta może zmniejszać zapalenie żołądka oraz ograniczyć emisję toksyn. [13]

Zapalenie jelit, indukowane przez wolne rodniki, zostało zwalczane przez czepotę puszystą w trakcie jednego z wielu badań in-vitro. [14]

Ponadto spożywanie czepoty puszystej może przyczynić się do oczyszczenia przewodu pokarmowego z toksyn powstałych na drodze przemiany materii oraz wolnych rodników ze środowiska zewnętrznego. [15]

7. Czepota puszysta pomaga w infekcjach wirusowych

Przeciwwirusowe działanie rośliny jest przypisywane zdolnością jej składników aktywnych do eliminowania cytokin zapalnych. Ponadto spożywanie rośliny uniemożliwia wirusom rozmnażanie i wniknięcie do organizmu. [16]

Badanie z 2010 roku na próbie 30 ochotników z aktywną opryszczką wargową wykazało, że ekstrakt z rośliny eliminuje zaczerwienienie, świąd i ból miejsca dotkniętego wirusem HSV w większym stopniu, niż popularny lek przepisywany na receptę. [17]

8. Składniki rośliny zmniejszają dolegliwości chorobowe u diabetyków

Co prawda nie przeprowadzono wystarczającej liczby badań na ludziach, aby potwierdzić przeciwcukrzycowe działanie czepoty puszystej, to wyniki eksperymentów na zwierzętach przedstawiają się obiecująco. Myszy pod wpływem działania rośliny zapadały na cukrzycę rzadziej i miały niższy poziom cukru we krwi w porównaniu do zwierząt z grupy kontrolnej. [18]

9. Czepota puszysta wykazuje potencjał przeciwnowotworowy

Choroby nowotworowe są skutkiem niekontrolowanych podziałów komórek o zmienionym DNA. Czepota puszysta podczas badań laboratoryjnych była w stanie wpływać hamująco na podział ludzkich komórek raka piersi. [19]

Co więcej, czepota puszysta intensyfikowała apoptozę, czyli samoczynne niszczenie komórek nowotworowych szpiku kostnego. [20]

10. Roślina chroni komórki przed skutkami stresu oksydacyjnego

Dzięki temu, że czepota puszysta zawiera kilka istotnych w zwalczaniu wolnych rodników flawonoidów, może zapobiegać niszczeniu komórek krwi przez toksyczne związki chemiczne. Narażone na działanie pestycydów czerwone krwinki wykazywały mniejszy stres oksydacyjny dzięki czepocie puszystej niż komórki, których nie chroniono wyciągiem z rośliny. [21]

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Stosowanie czepoty puszystej jest bezpieczne jedynie wtedy, kiedy występuje uzasadnienie do przyjmowania rośliny, a przyjmowane dawki nie przekraczają zalecanych. Do najczęściej występujących skutków ubocznych związanych ze spożywaniem czepoty puszystej, należą: nudności, biegunka, zawroty głowy, wysypka. [22]

Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania czepoty puszystej lub skonsultować możliwość suplementacji rośliny z lekarzem ze względu na wysokie ryzyko poronienia i uszkodzenia płodu. [23]

Czepota puszysta nie powinna być łączona z lekami zapobiegającymi krzepnięcie. Może wówczas wystąpić niekontrolowane, trudne do zatamowania krwawienie. [24]



Artykuł ma charakter informacyjny. Jest obiektywną analizą aktualnych badań naukowych, zgodnych z metodologią EBM. Nie stanowi jednak diagnozy ani porady medycznej. Leczeniem może zajmować się tylko Twój lekarz prowadzący.



Autor: lek. stom. Marek Skoczylas